Szépség
Frissítve: 2019.11.03.

Mikor dobd ki a sminket?

Most sorra vesszük, melyik sminkterméket meddig érdemes használni és milyen jelekre figyelj oda, hogy tudd, már nem használhatod tovább a szempillaspirált, szemhéjfestéket, rúzst…

Sminkeszközök szavatossága.

Szempillaspirál

 

A leggyorsabban lejáró sminkeszköz a spirál, mert gyorsan elszaporodnak benne a baktériumok, és minden egyes használattal szárítjuk is a benne levő festéket. Átlagosan 2-3 hónap a szavatossági ideje, de ha ennél korábban azt észleled, hogy a festék becsomósodott vagy fura szaga van, azonnal szabadulj meg tőle.

 

Folyékony alapozó

 

Bár van, amelyik akkora kiszerelésben is kapható, ami szinte mindennapos használat mellett is évekig kitart, a folyékony, illetve krémes állagú alapozók idővel szennyeződnek, hiszen az ujjunkról, az ecsetről vagy a szivacsról óhatatlanul belekerülnek a baktériumok. Így biztonságos használati idejük kb. 8-12 hónap. Emellett, ha a formula szétesik, az biztos jele annak, hogy ne használd tovább.

 

Púder  

 

Átlagosan 12 hónapot bírnak ki a minőségüket tökéletesen megőrizve. Mikor a felszínük szárazzá vagy pelyhessé válik, már nem ajánlott a további használatuk. Ilyenkor már felvéve sem mutatnak szépen, egyenletesen a bőrön.

 

Korrektor 

 

Bár nem túl nagy kiszerelésben kaphatók, mégis sokszor nagyon sokáig elég egy-egy tubus, hiszen alkalmanként nagyon keveset használunk belőlük, célzottan a különböző bőrhibák elfedésére. A púder vagy stift állagúak két évig is használhatók, míg a folyékony korrektorokat érdemes egy év után leselejtezni.

 

Szemhéjfesték, pirosító és bronzosító 

 

Ezek a színes, jellemzően púder alapú festékek három évig is eltarthatók. De figyelj oda, ha a színük kifakul vagy már nem vihetők fel olyan szépen, mint korábban, inkább szabadulj meg tőlük. A folyékony és krém állagú szemfestékek és pirosítók szavatossági ideje jóval rövidebb: tipikusan egy évet bírnak minőségromlás nélkül.

 

Szemceruza 

 

A hegyezhető ceruza szinte örökéletű: kihegyezzük, s ezáltal a baktériumoktól is „megtisztítjuk” a használandó felületet. Más a helyzet azonban a folyékony szemceruzákkal, amelyek többnyire 6-12 hónapig tarthatók el. Ha kiszáradnak vagy csomósodnak, ki kell dobnunk ezeket is.

 

Rúzs 

 

Három évig is eltartható volna, ha tudnánk sterilen használni. Ám ez még akkor sem lehetséges, ha ecsettel visszük fel a festéket, és a stift nem érintkezik közvetlenül a bőrünkkel. Biztos jel: ha megváltozik a rúzs illata vagy íze, meg kell szabadulnunk tőle.

 

 

Szájfény 

 

Nem őrzik meg olyan sokáig a minőségüket, mint a rúzsok, de attól függően, mennyire tartod tisztán az applikátort, kb. egy évig állhatnak el. Ha besűrűsödnek vagy ragadóssá válnak, érdemes kidobni őket.

 

 

Tippek

 

Ha szeretnénk a legtovább megőrizni sminktermékeink minőségét, nem árt, ha az alábbi egyszerű szabályokat betartjuk:

 

  • rendszeresen, legalább kéthetente tisztítsuk meg a sminkecseteket és szivacsokat
  • mindig mossunk kezet közvetlenül, mielőtt sminkelni kezdünk
  • ha az ujjainkkal visszük fel a festéket, mossunk kezet mindig, miután végeztünk az adott művelettel, és akkor is, ha terméket váltunk
  • soha ne osszunk meg semmilyen sminkterméket a barátnőnkkel
  • a gyorsan lejáró termékekből a kisebb kiszerelés a biztonságosabb és a gazdaságos (hiszen a maradékot ki kellene dobnunk) 
     

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: