Wellness
Frissítve: 2021.05.03.

Mélyszöveti masszázs

Az izmok és a környező szövetek mélyebb rétegeibe hatolva fejti ki áldásos hatását a mélyszöveti masszázs. A terapeuta rendszerint lassú, ám erőteljes mozdulatokkal masszíroz, és javítja a krónikusan kötött vagy fájó izmok állapotát, a tartási problémákat, illetve segíti a sérülésből való felépülést. 

Mélyszöveti masszázs

Hogyan működik a mélyszöveti masszázs?  

 
A terapeuta rendszerint nagyon hasonló mozdulatokat végez, mint a svéd masszázsnál, csak jóval lassabban és mélyebb nyomással, a feszülő vagy fájdalmas területre koncentrálva. A krónikus izomfeszülés vagy sérülés következtében többnyire letapadt szövetek maradnak hátra, amelyek akadályozhatják a rendes vérkeringést, és fájdalmat, korlátozott mozgást, gyulladást okozhatnak. A mélyszöveti masszázs feltöri ezeket a letapadt részeket, hogy megszüntesse a fájdalmat, és lehetővé tegye a normális mozgásvégzést. A masszázs terapeuta rendszerint olajat használ, és gyakran kifejezetten mély nyomással végzi a masszázst. Fontos, hogy ilyenkor az izmok el legyenek lazítva, így érheti el a mélyebb rétegeket a masszőr.
 

Fájdalmas a mélyszöveti masszázs?

 
A masszázs bizonyos pontjainál a legtöbben éreznek némi diszkomfortot vagy fájdalmat, azonban ez nem lehet túl erős. Ezért fontos, hogy mindenképpen jelezd a terapeutának, ha a komfortzónádon túl eső fájdalmat vagy furcsán kellemetlen érzést tapasztalsz. A masszázst követően is megjelenhet egy kis feszülő-fájó érzés, de ennek egy nap alatt múlnia kell. Néhány esetben a terapeuta javasolhatja, hogy jegelj egy-egy területet a masszázst követően.
 

Mire jó a mélyszöveti masszázs?

 
A masszázs e típusa többnyire egy specifikus problémára fókuszál. Ez gyakran krónikus izomfájdalom, sérülést követő rehabilitáció, illetve a következő állapotok:
 
:: derékfájdalom
:: korlátozott mozgás
:: kéztőalagút szindróma
:: tartásproblémák
:: fájdalmas osteoarthritis (degeneratív ízületi gyulladás)
:: isiász
:: teniszkönyök
:: piriformis szindróma (az ülőideg nyomásából fakadó fájdalmas állapot)
:: fibromyalgia (tisztázatlan eredetű reumás kötőszöveti és izomfájdalom)
 

Kinek nem ajánlott?

 
Lásd svéd masszázs
 

Mi történik egy tipikus kezelésen?

 
A masszázs terapeuta a kezét, karját: ujjbegyeit, ujjperceit, könyökét, alkarját használva végzi a masszázst. Eközben te igyekszel ellazulni, és különösen az izmaidat ellazítani, hogy a masszőr képes legyen a mély rétegekbe hatolva dolgozni. Előfordulhat, hogy a terapeuta megkér, lélegezz mélyen, miközben bizonyos területeket masszíroz.
 

A legfontosabb tippek

 
1. a mélyszöveti masszázst követően érezhetsz kisebb fájdalmat, amely egy-két napig tart, s az ilyen esetek enyhítésére a terapeuta jegelést is ajánlhat otthoni „utókezelésként”
 
2. igyál sok vizet a masszázs után, mert ez segíthet a felszabadult toxinoktól megszabadítani a szervezeted, s ezzel a masszázs utáni fájdalomérzetet is enyhítheted
 
3. ne végezz fárasztó tevékenységet a masszázst követően (pl. ne eddz)
 
4. a nyújtás is segíthet az izomfájdalom megelőzésében a masszázst követően
Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)