Lélek
Frissítve: 2016.06.21.

Mire jó a meditáció?

A relaxáció kétségkívül jó dolog – ezt mindenki tudja, aki gyakorolja. Van, amelyik úgy épül fel, hogy kitágítja a tudatot, s van, amelyik éppenséggel beszűkíti. De minden jóga célja ugyanaz: a belső béke megteremtése. Most sorra vesszük, az egészségügyi előnyöket és a legnépszerűbb típusokat.

A meditáció fajtái.

Vegyünk egy mély levegőt és lazuljunk el. Figyeljük, ahogyan a feszültség távozik az izmainkból, s ahogyan minden gondunk tovatűnik…

 

1. Serkenti az immunrendszert 

 

A rendszeres relaxáció segíthet a rákos betegek felépülésében. Egy tanulmány kimutatta, hogy az izmok ellazításával járó napi meditáció csökkentette a mellrák kiújulásának esélyét, míg egy másik vizsgálat azt találta, hogy

 

egy hónapnyi relaxációs torna felturbózta a természetes ölősejtek termelését

 

az idős korosztályhoz tartozó kísérleti személyekben, ami azt jelenti, hogy növelte az immunrendszerük ellenállását a tumorokkal és vírusokkal szemben. Egy további kísérletben azt mutatták ki, hogy influenza vakcinát adva az alanyoknak a meditálós csoportba tartozók szervezete több antitestet termelt, mint a nem meditálóké. 

 

2. Segíti az érzelmi egyensúly megteremtését 

 

A meditáció hozzájárul ahhoz, hogy az egészségtelen érzelmi állapotoktól megszabaduljunk. Ellazult állapotban könnyebb az érzelmileg átitatott emlékeket feldolgozni s a helyükre tenni, ezáltal pedig érzelmileg kiegyensúlyozottabbak leszünk. Tanulmányok szerint a magányosság érzését, a stresszt, a szorongást és a depressziót is enyhíti a relaxálás.

 

A meditáció ráadásul öngerjesztő folyamattá is válhat: ha egyszer segítségével sikerült pozitív érzelmi hatást elérni vagy negatívat enyhíteni, vagyis működött a dolog, az ember hajlamos megismételni, amikor szükséges.

 

Sőt, egy tanulmány azt is kimutatta, hogy a meditálók (akik épphogy egy nyolc hetes kurzust elvégeztek) sokkal inkább hajlandók voltak segíteni egy sérült, bajba jutott emberen, mint a nem meditáló csoport tagjai.

 

3. Növeli a termékenységet 

 

A stressz nemigen támogatja a teherbeesést, így a meditáció mint stresszcsökkentő módszer nagyon is a babavállalás szolgálatába állhat. Sőt nemcsak a nők teherbeesését, de a férfiak termékenységét is növelheti ugyanezen oknál fogva: a stressz csökkenti a spermiumok számát és mozgékonyságát (motilitását), így a relaxáció ez ügyben is segíthet.

 

4. Enyhíti az irritábilis bél szindróma tüneteit 

 

Amikor e betegséggel küzdő páciensek elkezdtek napi kétszer meditálni, az olyan tüneteik, mint a puffadás, duzzadás, hasmenés vagy székrekedés, jelentősen javultak. A New York-i Egyetem kutatást végző orvosai az eredményeket látva egyenesen hatékony kezelési módszernek is nevezték e betegségnél a meditációt.

 

5. Csökkenti a vérnyomást 

 

Azáltal, hogy a meditáció arra készteti a szervezetet, hogy kevésbé reagáljon a stresszhormonokra, csökkentette a vérnyomást is egy vizsgálat szerint. Egy másik kutatás pedig azt találta, hogy a relaxációra tanított és azt gyakorló pácienseknek jelentősen alacsonyabb volt a vérnyomása. 

 

6. Gyulladáscsökkentő hatású 

 

A stressz gyulladásos állapotokat válthat ki, s összefüggésben áll szívbetegségek, arthritis (degeneratív ízületi gyulladás), asztma vagy olyan bőrbetegségek kialakulásával, mint a pszoriázis (pikkelysömör). A stresszre adott válaszok korlátozása révén a meditáció enyhítheti és megelőzheti ezen állapotok tüneteit és kialakulását. Egy kutatás kimutatta, hogy a relaxáció klinikailag bizonyítottan enyhítette a pikkelysömör tüneteit. 

 

7. Megnyugtat 

 

A meditálók és nem meditálók között a legfőbb és legkönnyebben megragadható különbség, hogy míg előbbiek számára a gondolat felmerül, majd bírálat alá kerül, addig utóbbiaknál a gondolat felmerül, s elkezd irányítani…

 

Ezáltal pedig, ha egy szomorú, elkeserítő vagy nyomasztó gondolat tör elő, akkor a meditálók számára ez csupán egy gondolat a sok közül, amely megszületett, virágzik egy darabig, majd meghal: nincs félresöpörve, de nem is burjánozhat, megítéltetik, és a helyére kerül. Ezzel szemben a nem meditálók esetében nagy esély van rá, hogy e gondolat vihart keltsen, s újra és újra lecsapjon és kárt okozzon. 

 

8. Fokozza az agyműködést 

 

A meditáció segíti az olyan kognitív képességek működését, mint a figyelem, a memória és a kreativitás. Mivel a stresszhormonokra adott választ alacsony szinten tartja, jobban megőrzi a neuronokat, és így hozzájárul az egészséges agyműködéshez.

 

Egy vizsgálat tanúsága szerint már négy napnyi meditáció is fejlesztette a kísérleti személyek fókuszálásra való képességét. 

 

9. Minél rendszeresebben végzed, annál jobb 

 

A rendszeres gyakorlással a meditáció előnyös hatásai növelhetők. Egy tanulmány szerint minél többet gyakorolták a kísérleti személyek a mély légzés technikát és más meditációs módszereket, annál jobban enyhítették az arthritis tüneteit, mérsékelték a fájdalmat, erősítették immunrendszerüket, mutattak egészségesebb hormonszinteket és alacsonyabb vérnyomás értékeket.

 

A kutatók szerint ez bizonyítja, hogy egy ember mentális állapota fizikailag hatással lehet a testi állapotára, és adalékot szolgáltat ahhoz, hogy a hagyományos indiai, tibeti és ayurvedikus orvoslás miért tartotta a meditációt és a mantrák ismételgetését gyógyhatásúnak.

 

A meditáció nem helyettesít semmilyen orvosi kezelést. Kiegészítő kezelésként azonban hatásos lehet, különösen azon betegségeknél, amelyeket a stressz súlyosbíthat. Ám minden betegségnél fontos, hogy az orvossal konzultáljunk a meditáció előnyeiről s esetleges hátrányairól, mert bizonyos tüneteket bizonyos mentális és egészségügyi állapotokban ritkán, de rosszabbíthat is a meditáció.

 

 

Az ellazulás állapotában lenni annyit tesz, mint meditálni. A meditáció gyűjtőfogalom, amely különféle relaxáló módszerekben és technikákban valósulhat meg, s számos különféle komponensből állhat.

 

1. Vezetett meditáció

 

Vezetett vizualizációnak is nevezik, s a meditáció ezen típusában mentális képeket formálsz olyan helyekről vagy szituációkról, amelyekben ellazultnak érezheted magad. A legtöbbször ez egy tanár vagy vezető kíséretében zajlik (nem feltétlenül személyes jelenléttel, ez állhat egy hangfelvétel meghallgatásából és arra végzett meditációból is).

 

A legtöbb vezetett meditációban fontos, hogy megpróbálj annyi érzékszervet használni, amennyit csak tudsz – érezd az illatokat, fényeket, hangokat, textúrákat…

 

2. Mantra meditáció

 

Egy megnyugtató gondolat, szó vagy kifejezés áll e meditáció középpontjában, amit csöndesen ismételgetsz. Ez pedig segít megszabadítani a nyugtalanító gondolatoktól.

 

3. Mindfulness meditáció

 

A tudatosság a lényeg, egy megnövelt figyelem s a jelen pillanat megélésének elfogadása. A mindfulness meditáció alatt kitágíthatod a tudatos jelenléted, figyelmed. Miközben arra fókuszálsz, amit a meditáció alatt átélsz, például a levegő áramlására a tüdődből, megfigyelheted a gondolataid és érzelmeid, s megítélés nélkül tovaengedheted azokat.

 

4. Csikung (Qi gong) meditáció

 

Egyesíti a meditációt, relaxációt a fizikai mozgással és a légzéssel, hogy helyreállítsa és fenntartsa az egyensúlyi állapotot. A hagyományos kínai orvoslás része.

 

5. Thai chi

 

A kínai harcművészet egy formája, amelyben mély légzéses technikát gyakorolva lassú tempóban különböző mozdulatokat és pozitúrákat mutatsz be.

 

6. Transzcendentális meditáció

 

A mantra meditációhoz hasonlóan itt is egy mantra segítségével történik az ellazulás, amelyet csendben ismételgetsz, amíg teljesen beszűkül a tudatos figyelmed és elillan minden gondolat.

 

Kizárólag a mantrára fókuszálsz, míg eléred a tökéletes csendet és tudatállapotot.

 

7. Jóga

 

Különféle pozíciókba helyezkedsz a kontrollált légzésre ügyelve, hogy rugalmasabbá tedd elméd és tested. A pozitúrák közötti váltáshoz egyensúlyra és koncentrációra van szükség, ami megköveteli, hogy a pillanatra koncentrálj, s közben elengedd a hétköznapi gondokat.

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: