Fitnesz
Frissítve: 2021.05.04.

Masszázs etikett: 10 kérdés, amit nem mersz feltenni...

...a borravalóról, a meztelenségről, a masszázs erősségéről… Összegyűjtöttük a kényelmetlen kérdéseket és szituációkat, amelyek egy masszázs közben felmerülhetnek. És persze a megoldásukat is…

A masszázs etikai szabályai

1. Elvárás-e a borravaló?

 

Ha egy fürdőben vagy wellness hotelben kérsz masszázst, többnyire 10-20 százalék borravalót szokás adni. Ha azonban egy klinikán vagy orvosi célú a masszázs, a kérdésben megoszlanak a vélemények. Vannak, akik úgy gondolják, hogy nem való ide és nem fogadják el, míg mások örülnek neki.

 

Ha bizonytalan vagy a kérdésben, nyugodtan megkérdezheted, hogy szokás-e borravalót adni, s ha nem szeretnéd közvetlenül a masszázst végzőtől, érdeklődhetsz efelől előre telefonon. Ha nem szokás borravalót adni, de nagyon elégedett vagy a szolgáltatással, ajánld barátaidnak, családtagjaidnak a masszázs terapeutát.

 

2. Le kell vennem az alsóneműt is?

 

Sokan úgy érzik kényelmesen magukat, ha a bugyit, alsónadrágot is leveszik, míg másokat ez feszélyez, és inkább magukon hagyják. Ez teljesen rajtad áll, válaszd azt, ahogyan jobban érzed magad.

 

A masszázs rólad szól, és segíti a kikapcsolódásodat vagy a gyógyulásodat. Ezért, ha zavar a meztelenség, ne vetkőzz le teljesen, az a fontos, hogy képes légy ellazulni, és ne idegesítsen semmi se.

 

Ha a derék-csípő-fenék területén is masszíroztatsz, egy alsónadrág vagy alacsonyan szabott bugyi útban lehet, de ha nem szeretnél az alsóneműtől megszabadulni, egy tanga vagy fecske alsó megoldja a problémát. De ha meztelen maradsz, sem vagy teljesen pőrén, le vagy takarva egy lepedővel, és csak az a terület marad szabadon, ahol a terapeuta éppen dolgozik.

 

3. Mi lesz, ha félálomban folyik a nyálam?

 

Sokan képesek annyira ellazulni masszázs közben, hogy félálomba merülnek. S mivel hason fekve gyakran előfordul, hogy közben az összegyűlt nyál a szánk sarkán kicsordul, kellemetlen helyzetet okozhat. Ha veled is megtörténik, ne zavartasd magad, ez nagyon gyakori jelenség, s nyugodtan kérj a masszőrtől papír zsebkendőt. (Gondolj csak bele, ha a masszázs jótékonyan hat, mert felold és ellazít, annak épp az lehet a jele, hogy korog a gyomrod vagy épp félálomba szenderülsz.)

 

4. Ott lesz a terapeuta, miközben levetkőzöm?

 

Többnyire nem. A leginkább vendégbarát az a helyzet, amikor a terapeuta kimegy a szobából, amíg a vendég nyugodtan levetkőzik és lefekszik az előkészített masszázsasztalra, s bekopogva, megkérdezve, hogy készen állsz-e, nyit be a szobába.

 

Egy szakképzett terapeuta, ha valami miatt nincs rá lehetősége, hogy elhagyja a szobát, mindig diszkréten viselkedik, s minimum elfordul, amíg a vendég vetkőzik és kényelembe helyezi magát.

 

5. Beszélhetek masszázs közben?

 

Míg néhányan szeretnek beszélgetést folytatni masszázs közben, van, aki inkább csöndben kíván lazítani. Ha te is utóbbiak közé tartozol, ne érezd kötelezőnek a csevegést. Végtére is, egy kezelésen vagy, nem egy koktélpartyn…

 

Nyugodtan csukd be a szemed és lazíts. De persze bátran szólítsd meg a terapeutát, ha valami kényelmetlen vagy másként szeretnéd. A legtöbben meg is kérdezik a vendéget, hogy nem túl erős-e a masszázs. Mindenképpen szólj, ha túl hűvösnek vagy melegnek érzed a szobát, vagy fájdalmat érzel. Akkor is, ha eszedbe jut valami fontos, amit nem említettél a megelőző konzultáción...

 

6. Honnan tudhatom, hogy legitim a masszázs szalon?

 

Szeretnéd, hogy képzett szakember végezze a masszázst, és érthetően nem akarsz belefutni egy magát masszázs szalonnak kiadó lebujba, ahol erotikus masszázst és más egyebet végeznek… Elsőre azonban nem biztos, hogy ki lehet szűrni az ilyen helyeket. A legjobb, amit tehetsz, hogy először telefonálsz, és felteszed a következő kérdéseket:

 


1. Végeznek-e gyógyászati masszázst?
2. A terapeuták képzettek-e és van-e bizonyítványuk?
3. Feltesznek-e egészségügyi kérdéseket a masszázs előtt?

 

Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, valószínűleg nem kapsz mást, mint amire számítasz. Még valami: egy szakképzett masszázs terapeuta nem érinti meg a genitáliákat és a mellbimbót masszázs közben.

 

7. Nem elég erős a masszázs, de nem szeretném a terapeuta technikáját kritizálni. Mit csináljak?

 

Beszélj nyíltan a terapeutával. Ugyanakkor tudd azt is, hogy csupán egy közkedvelt tévhit az, hogy a masszázs csak akkor hatékony, ha fáj. A legeredményesebb masszázsok közül sok kifejezetten gyengéd, és nem jár mélyre ható, erőteljes nyomással, így fájdalommal sem. Emellett a túl erős nyomástól becsípődhetnek az izmok.

 

Íme, egy általános szabály, hogy eligazodj: egy tízes skálán, ahol az egy teljesen fájdalommentes érzés, a tíz pedig kifejezetten fájdalmas, soha nem szabad, hogy hetesnél erősebbnek érezd a masszázst.

 

8. Zavarban vagyok egy bizonyos testrészem miatt, és nem szeretném, ha a terapeuta látná. Mit tehetek?

 

Sokféle oka lehet annak, ha zavarban érezzük magunkat a testünk vagy bizonyos testrészeink miatt. A leggyakoribb ok a túlsúly; erős a szőrzet; a pattanások; a csúnya a láb; a sebhelye…

 

Ennek azonban nem szabad visszatartania az orvosi, egészségügyi vagy bármilyen, az egészségünkre jótékony hatást gyakorló kezeléstől, tevékenységtől.

 

Ha van olyan testrészed, amit nem szeretnél, ha a masszőr látna-érintene, akkor megkérheted, hogy hagyja ki azt a területet a kezelésből.

 

De választhatsz olyan masszázst, például shiatsut vagy thai masszázst, amelyet olaj vagy krém nélkül, ruhán át is végeznek. Emellett felvehetsz egy kényelmes ruhadarabot is, amely takarja azt a területet.

 

9. Mi történik, ha erekcióm lesz?

 

Néhány férfi azért ódzkodik a masszázstól, mert előre fél attól, mi lesz, ha közben erekciója támad. Vagy éppen azért, mert tudja, hogy ettől való félelme miatt nem lesz képes ellazulni masszázs közben. Nincs okuk azonban kínosan érezni magukat, hiszen teljesen normális, ha egy nem szexuális jellegű masszázs alatt is „bemerevednek”.

 

Egy finom érintés a test bármelyik részén aktiválhatja a paraszimpatikus idegrendszert, és teljes vagy részleges erekciót okozhat. Ezt a masszázs terapeuták (nők és férfiak) megértik, és figyelmen kívül hagyják.

 

Ha ez még így is zavaró számodra, megpróbálhatod azt, hogy egy feszesebb fürdőnadrágot veszel fel a masszázshoz, amely jobban kordában tartja a dolgokat.

 

10. Szívesebben mennék egy női terapeutához. Kérhetem ezt?

 

Néhány férfi kényelmetlennek érzi azt, ha férfi terapeuta végezné a masszázst, ez gyakori lehet a szakmához kapcsolódó sztereotípiák vagy az erekciótól való félelem miatt is, s emellett a nők egy része is kényelmesebben érzi magát, ha nő végzi a masszázst.

 

E diszkrimináció miatt a másik oldalról nézve nehezebb a férfi masszázs terapeuták helyzete, mert ha a vendégek többsége szívesebben jár nőhöz, akkor a szalonok, szállodák is előnyben részesítik őket a felvételnél, bármennyire is képzett az állásra pályázó férfi terapeuta.

 

Természetesen kérheted, hogy női masszőr végezze a kezelést, ám megpróbálhatod a saját előítéleteidet is – számodra kényelmes módon, lépésenként – kiiktatni.

 

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(12)
Pozitív értékelés (11) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: