Alakformálás
Frissítve: 2016.06.07.

Lézeres zsírbontás

Ha megfelelően étkezel és rendszeresen mozogsz, mégis van olyan testrészed, ahonnan csak-azért-sem akarnak eltűnni a kis zsírpárnák, érdemes lehet megfontolni a lézeres zsírbontást.

Lezeres zsírbontás

Miközben a túlsúly elleni küzdelemben az egészséges étrend és a rendszeres mozgás kettősének kell az első helyen állnia, létezik több más megoldás is, amely egy kis extra segítséget nyújt a kilók elleni küzdelemben.

 

Mert bizony előfordulhat, hogy bármilyen keményen is edzünk, és bármennyire is ügyelünk az étkezésünkre, marad néhány terület, ahol rendkívül makacsul ragaszkodnak hozzánk a párnácskák. Itt jöhet a képbe az egyik legújabb, nem invazív vagy minimálisan invazív (vagyis a testbe való műszeres behatolás nélküli) testformáló eljárás, a lézeres zsírbontás.

 

Mi az a lézeres zsírbontás?

 

A hagyományos zsírleszívástól eltérően a lézeres technika, ahogyan a neve is tükrözi, lézerfény hullámok segítségével működik. A lézer azonban a belső rétegétől indulva melegíti fel a bőrt. Ennek hatására a külső bőrrétegeket nem éri direkt energia, ami így lehetővé teszi, hogy jelentősen nagyobb energiával célzottan stimulálják a zsírsejteket, miközben a lehető legkisebbre csökkentik a felszíni bőrsérülés esélyét.

 

Nem invazív formájában a kezeléshez egy övszerű készüléket helyeznek rád, pontosabban a kezelésbe vett testrészedre, amely a lézerfényt közvetíti. Ez esetben tehát semmiféle fizikai beavatkozás nem történik.

 

A felbontott, folyóssá vált zsír természetes úton – a nyirokrendszeren át - távozik a szervezetből. Ez a módszer stimulálja a kollagéntermelést is, amellyel feszesíti a bőrt, ennek hatása a rákövetkező hónapokban mutatkozik meg.

 

A mérsékelten invazív formájában a lézer energiáját közvetítő üvegszálat egy vékony kanül segítségével vezetik be, közvetlenül a zsírsejtekhez, amelyek a hő hatására széthasadnak. Ezután a szétfolyt zsír nagy részét egy vékony szívó kanüllel eltávolítják, a maradék pedig természetes úton távozik. A kezelést helyi érzéstelenítés mellett ambulánsan végzik.

 

Kinek ajánlott?

 

Ha megfelelően étkezel és rendszeresen mozogsz, mégis van olyan testrészed, ahonnan csak-azért-sem akarnak eltűnni a kis zsírpárnák, érdemes lehet megfontolni a lézeres zsírbontást. Ez az eljárás elsősorban

 

azoknak ajánlott, akik maximum 25-30 százalékkal lépik túl az ideális testsúlyukat és jó az általános egészségük.

 

Kinek nem ajánlott?

 

Nagy túlsúllyal rendelkezőknek és azoknak, akiknek nem megfelelően rugalmas a bőrük, például, ha nagymértékű fogyást követően hátramaradt bőrfelesleggel rendelkeznek. Ezen esetekben érdemes más kezelést, bőrfelesleggel elsősorban a bőr feszesítését célzó eljárást választani.

 

Mi várható a kezelés után?

 

A lézeres zsírbontás célja, hogy stimulálja a zsírsejteket, s közben hívei szerint a bőrt is feszesíti, bár néhány szakember arra figyelmeztet, ezen hatása nem egyértelműen bizonyítható. A bőr feszesebbé válása mindenesetre néhány hónapig is eltarthat, mert sokszor ennyi idő kell, hogy az új kollagéntermelés hatása megmutatkozzon.

 

A hagyományos zsírszíváshoz képest kevesebb duzzadás és zúzódás várható, de kisebb égési seb lehetősége fennáll. Mint minden zsírbontási eljárás esetében, az egészséges testsúly fenntartása itt is nagyon fontos az elért eredmény megőrzése érdekében.

 

Kezeli a cellulitot is?

 

A lézeres zsírbontással jelentős javulás érhető el narancsbőr esetén is, azáltal, hogy zsírt tüntet el. Vagyis segít lecsökkenteni a zsírréteget és felbont néhány rostos kötést is, így pedig simábbá teszi a bőrt és eltünteti vagy kisebbé teszi a gödröcskéket.

 

De tudni kell, hogy az eljárás - még a mérsékelten invazív, kanülös formájában is - nem magát a cellulitot, hanem a zsírt távolítja el. Viszont, miután a felesleges zsír egy részétől ezáltal megszabadultál, a narancsbőr jelenléte is kevesebb, látványa is szebb lehet, mert kevesebb zsírsejt található az adott testrészen. De sok esetben a cellulit elleni hatásos küzdelemben a különböző eljárások kombinációja lehet a leghatékonyabb.

 

A hagyományos vagy a lézeres zsírbontást válasszam?

 

A lézeres zsírleszívásról szólva érdemes több szempontból is összehasonlítani a hagyományos módszereket ezen új eljárással.

 

1. Technika A lézeres zsírbontás lézert használ a zsírszövet fellazítására, míg a hagyományos zsírszívásnál nagyobb bemetszést ejtenek a bőrön, és ezen keresztül szívják ki a zsírt, vákuum segítségével, a lézer előnyeinek kihasználása nélkül. A lézeres módszer vagy kevéssé invazív, ha kanült alkalmazva egy kisebb bemetszésen keresztül eltávolítják az előzőleg folyóssá tett zsírt, vagy pedig nem invazív, ha fizikai beavatkozás nélkül a folyóssá vált zsír természetes úton távozik.

 

2. Fájdalom A hagyományos zsírleszívást altatásban végzik, míg a mérsékelten invazív lézeres zsírbontás esetén helyi érzéstelenítést alkalmaznak. Mivel a lézeres zsírbontás kevésbé invazív, így kevesebb fájdalom is kíséri. A hagyományos zsírszívás gyakran jár vérzéssel, duzzanattal, zúzódásokkal és sebekkel. A felgyógyulás pedig az egyéni adottságoktól is függ, némely páciensek hetekig nagy fájdalommal küzdenek, ha mozogniuk kell.

 

A fizikai beavatkozást nem alkalmazó lézeres eljárás fájdalommentes.

 

3. Felépülés A hagyományos zsírszívás esetén olykor hosszú időt vesz igénybe a gyógyulás, hiszen ez egy valódi sebészeti beavatkozás. Ezzel szemben a lézeres kezelés óriási előnye, hogy mérsékelten invazív formájából ritkán tart két-három napnál tovább a felépülés, így a páciensek általában egy hosszú hétvégét követően újra munkába állhatnak vagy visszatérhetnek egyéb tevékenységükhöz. A non-invazív forma természetesen nem igényel felépülési időt.

 

4. Eredmények Mivel a lézeres kezelést tipikusan kisebb területeken végzik, és mivel kevésbé invazív, ezért nem is jár olyan látványos eredménnyel, mint a hagyományos zsírszívás. Ez az eljárás csupán formálja az alakot, és leginkább arra szolgál, hogy bizonyos testrészek esetén a makacs zsírpárnáktól segítsen megszabadulni, de nem alkalmas nagyobb mennyiségű zsír eltávolítására. Ezzel szemben a hagyományos zsírszívással nagyobb mennyiségek távolíthatók el és jóval látványosabb az eredmény. Persze, ez az eljárás sem arra való, hogy egy túlsúlyos embert nádszálkarcsúvá változtasson – a túl nagy mennyiségű zsír eltávolítása már veszélyes, ezért többnyire egy-két liternyit szívnak le egy kezelés alkalmával, de ez a túlsúly mértékétől is függhet.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: