Lélek
Frissítve: 2021.04.07.

Ellazító forróköves masszázs

Felmelegített, sima felszínű köveket helyeznek meghatározott pozíciókban különféle testrészekre. Emellett a terapeuta is használhat kisebb köveket, amelyekkel finom nyomással masszíroz. A meleg kövek kellemesen ellazítanak, s ez a masszázstípus kifejezetten ajánlott azoknak, akiknek kötöttek az izmaik, de a gyengédebb masszázst preferálják.

Lavakoves masszazs

Mi az a forró köves masszázs?

 

A klasszikus svéd masszázs egy formája, amely a test kulcspontjaira helyezett forró kövek segítségével okoz kellemes élményt. Felmelegített köveket már a civilizáció előtti időkben is használtak masszírozáshoz. Mára ez a masszázsforma rendkívül népszerűvé vált, olyannyira, hogy az egyes masszázsiskolák és terapeuták is kifejlesztették a saját verziójukat.

 

Milyenek a kövek?

 

A forró kövek általában bazaltkövek, amelyekre jellemző, hogy vasban gazdagok, s így jól tartják a hőt. A legtöbbször folyóban mosott köveket alkalmaznak, mert ezeket teljesen simára csiszolta a természet.

 

A köveket megfelelő hőmérsékletűre melegítik, majd a test meghatározott pontjaira helyezik: a legtöbbször a hátra, a tenyérre, a lábujjak közé, de ez a vendég egyéni állapotától, igényeitől is függően változó. A kövek melege serkenti a vérkeringést, megnyugtatja az idegrendszert, valamint ellazítja az izmokat, s ezzel lehetővé tesz egy mélyebb izommasszázst is, ha szükséges. A köves masszázs egyes terapeutái a test energiaközpontjainak tartott területekre helyeznek köveket, a test és a lélek harmóniájának megteremtését elősegítendő.

 

Mire jó a forró köves masszázs?

 

A forró köves masszás leginkább hangsúlyozott előnye, hogy a meleg kövek sokak számára nagyon kellemes érzést nyújtanak. Nagyon ajánlottak például azoknak, akik fázósak és hideg a lábuk, illetve azoknak is, akik nem preferálják a túlzottan erőteljes masszázstípusokat. A hő lazító hatására ez a fajta masszázs képes úgy mélyre hatóan átgyúrni az izmokat, hogy közben nem kell a terapeutának igazán erős nyomást kifejtenie.

 

A forró köves masszázs emellett számos egészségügyi problémával szemben jótékony hatással bír. Enyhíti:

 

:: a hátfájdalmakat

:: az artritiszt és az osteoarthritist

:: a stresszt, idegességet és feszültséget

:: az alvászavart

:: a depresszió tüneteit

:: serkenti a vérkeringést

 

 

 

Milyen érzés, amikor a kövek a testhez érnek?

 

A kövek mindig laposak és simák, sohasem durvák. A hátra helyezett kövek mérete általában egy nagyobb tojáséval egyezik meg, viszont formájukban eltérnek, hiszen laposak. A kövek hőmérsékletét mindig beállítják és ellenőrzik. A masszázs terapeuta mindig a kezében tartja egy rövid ideig, mielőtt a testedre helyezné, így meggyőződhet róla, hogy biztosan nem túl forróak. Ugyanakkor mindenkinek más a hőérzeti komfortzónája, így bátran jelezd, ha túl melegnek érzed a köveket. Olykor hűvös márványkövekkel is kiegészítik a kezelést, többnyire akkor, ha valamilyen gyulladást kell kezelni.

 

Mi történik egy tipikus kezelésen?

 

A masszázs terapeuta többnyire azzal kezdi a kezelést, hogy beolajozza a tested, így a ráhelyezett kövek jól csúsztathatóvá válnak. A leggyakrabban és elsőként a hátat kezelik e módszerrel, így hason fekszik a vendég. Miután a kövek felmelegítették az izmokat, a masszőr eltávolítja azokat, s a kezével vagy kisebb kövek segítségével elkezdi masszírozni az érintett területet. Ezek után a köveket egy kis időre vissza is helyezhetik, ha szükséges. Majd a terapeuta megkér, hogy fordulj meg (amennyiben nem csak a hátad masszírozzák), és a tenyeredre, illetve a lábujjak közé helyez köveket, s megismétli a folyamatot. Egy tipikus forró köves masszázs 60-90 percig tart.

 

Kinek nem ajánlott?

Lásd svéd masszázs

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: