Lélek
Frissítve: 2019.11.20.

10 jel, ami mutatja, hogy túl sok a stressz

Úgy érzed magad, mint aki évek óta nem aludt? Azt sem tudod, hol áll a fejed? Lehet, hogy krónikus stresszel küzdesz. Ismerd fel időben a jeleket. Segítünk.

A krónikus stressz jelei.

Sokszor nehéz tudatosítani magunkban, hogy mekkora is a probléma, s hogy nemcsak a feladatainkkal, de az időközben teljesen elhanyagolt testi-lelki egészségünkkel is törődni kellene. Mert ha nem tesszük, előbb-utóbb belebetegszünk, és a szervezetünk kényszerít rá arra, hogy foglalkozzunk vele. Válasszuk inkább a megelőzést.

 

Ha az alábbi jelek közül legalább kettőt észlelsz magadon, ideje tudatosan elkezdened a stressz csökkentését: meditálással, aktív és passzív pihenéssel, testmozgással. Ennek azonnal nekiláthatsz magad is, de nyugodtan kérhetsz segítséget a háziorvosodtól vagy egy pszichológustól. Ha viszont a jelek több mint a fele érvényes rád, ne habozz sürgősen orvosi segítséget kérni.

 

1. Állandóan kimerült vagy

 

Ha folyamatosan problémát okoz a reggeli felkelés, ha úgy ébredsz, mint akin átment az úthenger, még akkor is, amikor átaludtad az éjszakát, nagyon valószínű, hogy a klinikai kimerültség állapotába kerültél.

 

A stressz ugyanis trükkös dolog, láthatatlanul is leszívja az energiád: olyan jeleket küldd a szervezetednek, amelynek hatására az túlhajtja magát. S miután a tested úgy érzékeli, hogy állandóan dolgozik, még egy kiadós alvás sem elég ahhoz, hogy újratöltse a rendszert a következő napig. Ha ezt észleled magadon, kezdd el tudatosan csökkenteni a stresszt.

 

2. Nem tudsz aludni

 

Annak ellenére, hogy borzasztóan kimerültnek érzed magad, nagyon nehezedre esik elaludni. Csak forgolódsz az ágyban álmatlanul s egyre idegesebben…

 

A stressz könnyen okoz inszomniát azáltal, hogy egyrészt folyamatosan nyomasztó gondolatok formájában törnek rád elvégzendő feladataid, kötelességeid, amelyeket rendkívül nehéz elhessegetni, másrészt a tested mindeközben túlóra üzemmódban működik, függetlenül attól, hogy eljött az alvásidő. S mivel nem alszol jól, másnap reggel még kimerültebben ébredsz, és beindul az ördögi kör…

 

3. Folyton betegeskedsz

 

Az elegendő és megfelelő minőségű alvásnak nagyon fontos szerepe van az általános egészségünk megőrzésében, így nem meglepő, hogy az alváshiányos időszak beköszöntét gyorsan megfázás, influenza vagy más betegség követi.

 

Stresszes időszakban még a legegyszerűbb nátha leküzdése is hosszú ideig tarthat, illetve folyton visszatérhet a megbetegedés, mert a stresszel való megküzdés éppen eléggé leterheli a szervezeted, így nehezebben veszi fel a harcot a betegségekkel. Tanulmányok szerint stresszes időszakban az immunrendszer teljesítőképessége átlagosan mintegy 30 százalékkal romlik.

 

  • Ilyenkor, még ha úgy is érzed, hogy ki sem látsz a munkahelyi és egyéb feladataidból, érdemes szünetet tartanod, szabadságot kivenned, és tudatosan csak azzal foglalkoznod, ami testileg-lelkileg kikapcsol. Ha nem teszed, és nem veszed át az irányítást, a stressz el fog sodorni, és a hosszú távú káros hatásaival kell majd szembenézned.

 

4. Szétszórttá válsz

 

A krónikus stressz sokszor azért alakul ki, mert hosszú időn keresztül túl sok dologgal kell foglalkoznod egyszerre, s többségében ezek a dolgok nem kellemesek számodra, az elvégzendő feladatok sokkal inkább a teher kategóriájába tartoznak. Vagy mert – mintegy észrevétlenül – a munkahelyi és otthoni kötelezettségeidről kezd el szólni az életed, és rendkívül nehéz mindnek megfelelned, pláne maradéktalanul…

 

Kis idő elteltével azon kapod magad, hogy nem tudod, hová tetted a kulcsod, elfeledkezel megbeszélt dolgokról, eseményekről, rendszeresen elkésel a találkozóidról. Ez odáig vezethet, hogy a stressz fizikai kimerültséget idézhet elő, és amikor elérkezik a csúcspont, ahonnan már nincs tovább, egész egyszerűen összeesel.

 

Ne várd meg, amíg ez bekövetkezik, kérj segítséget! És tudatosítsd magadban, hogy nem létezik tökéletes ember, anya, feleség, főnök, beosztott… Nem akkor leszel jó, ha felőrlöd magad a családod vagy a munkád miatt (miközben családtagjaid / főnökeid észre sem veszik, mennyit dolgozol értük). Kezdd el szeretni magad.

 

Szeresd magad annyira, hogy elfogadod, nem tudsz mindent megoldani. És annyira, hogy amikor túl sok feladat hárul rád, azt jelzed a környezetednek, és segítséget kérsz.

 

5. Krónikus fejfájással vagy testi fájdalommal küzdesz

 

A tested turbó üzemmódban működik, így felerősödnek az „üss vagy fuss” típusú válaszreakciók is. Ezek alapvetően azért alakultak ki, hogy gyorsan felismerjük a minket érő fenyegetéseket, és késlekedés nélkül tudjunk azokra reagálni: vagy belemegyünk a küzdelembe, vagy elmenekülünk.

 

Bár ma már nem az okoz stresszt, mint őseinknek az erdőben, hogy például vadállatok támadásától kellett tartaniuk, a tartós napi, munkahelyi problémák ugyanilyen hatással vannak ránk.

 

  • Normális esetben ez tetten érhető például abban, hogy egy gőzölgő illóolajos fürdő vagy egy hátmasszázs milyen csodálatos érzést kelt egy kimerítő munkanap után: a testünk hosszú órákon át birkózott a kisebb-nagyobb stresszhullámokkal, amelyek napközben értek bennünket, s most ellazulhat végre, ami kellemes érzésekkel jár. Ám ha krónikus a stressz, és a szervezet nem tud lazítani, az bizony fájni fog…

 

6. Emésztési problémáid vannak

 

A hosszan tartó stressz fizikai diszkomforthoz vezethet. Azután betegséghez. Ezért nem szabad fél vállról venni azt az émelygést, amely elfog, amikor behajtasz a munkahelyi parkolóba. Ez a tested közvetlen reakciója a téged ért óriási feszültség hatására. Könnyen emésztési nehézségeket okozhat, és hányásig, illetve további problémákig vezethet.

 

Stressz hatására gyakori probléma a hasmenés, a székrekedés, illetve a kettő váltakozása is. Ha a fentiek közül bármelyiket észleled magadon, keresd fel a háziorvosod. Kérj segítséget a probléma kezelésében, és gondolkozz azon, hogyan szüntethetnéd meg a stresszforrást.

 

7. Nem érdekel a szex

 

Rengeteg feladat és megoldandó probléma kavarog a fejedben, s képtelen vagy lazítani. Szexuális étvágyad rohamosan csökken. Egy idő után már zavar és frusztrál, hogy nem élsz nemi életet, de amikor arra kerülne sor, képtelen vagy koncentrálni vagy egyáltalán nincs kedved hozzá.

 

  • Javíthat a dolgon, ha elkezdesz mozogni: a rendszeres sport ugyanis sokat segíthet a stresszoldásban.  

 

8. Az italhoz fordulsz megnyugvásért

 

Egy kemény munkanap után bekapcsolod a tévét és megiszol egy üveg sört vagy  egy pohár bort. Ezzel alapvetően nincs baj.

 

 

De óriási különbség van aközött, hogy iszol és közben lazítasz, vagy azért iszol, hogy végre egy kicsit lazíthass.

 

Mert, ha már az alkoholtól várod a stresszoldást, nagyon valószínű, hogy bár átmenetileg egy rövid időre nyugodtabb leszel, de másnap reggel még stresszesebben ébredsz, mint korábban. Főként, ha bűntudatod is támad az esti italozás miatt… Ezért, ha azon kapod magad, hogy az alkoholban keresed a stressz enyhülését, azonnal kérj orvosi segítséget.

 

9. Érzelgőssé válsz

 

Kiborult a tej, és sírógörcsöt kapsz. A legapróbb kellemetlen megjegyzésre is ugrasz, és dühkitöréssel válaszolsz, ha szelíden figyelmeztetnek, ne felejtsd el megvenni a spárgát… A kimerültség és a stressz hatása, hogy intenzív érzelmi reakciókat élsz át olyankor is, amikor egyáltalán nem indokolt.

 

  • Lassíts, pihenj, tedd meg magadnak, hogy már ma szánsz egy-két órát arra, hogy valami olyan tevékenységet folytatsz, ami örömöt okoz számodra.

 

10. Szédülsz és pánikolsz

 

Megtanultuk, mély levegőt veszünk, és úgy próbálunk megnyugodni, amikor hirtelen stressz ér bennünket. Ez a szervezet azonnali reakciója, amely emlékeztet arra, hogy levegőt venni kell akkor is, amikor elönt a pánik. Az apró levegővételek ugyanis rövidesen oxigénhiányhoz vezetnének egy ilyen sokkos állapotban, amitől hamarosan elvesztenénk az eszméletünket. Ha rád tör a pánik, ne próbáld meg minden erőddel elnyomni.

 

Vedd tudomásul a helyzetet, és koncentrálj arra, hogy megnyugtatod magad. Ha sikerült megnyugodni, keresd meg és tudatosítsd magadban az okokat. Ha megismétlődik a pánikroham, haladéktalanul fordulj orvoshoz.

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: