Lélek
Frissítve: 2017.05.08.

Úgy érzed, kiégtél? Vagy nem is tudsz róla?

Amikor a külső nyomás vagy az irreális belső motiváció eluralkodik felettünk, hatalmába keríthet a kiégési szindróma…

Kiégési szindróma

Ha azok a célok, amelyeket elérni vagy teljesíteni akarunk, nem a bensőnkből fakadnak, ha nem azonosulunk velük, hanem csak elfogadjuk és meg akarunk felelni, hihetetlen károkat okozhatunk – saját magunknak.

 

A média, az iskola, a munkahely, a párkapcsolat, a közértes vagy az óvónő mind azt sugallják és arra ösztönöznek: meg kell felelnünk az elvárásoknak. Ez pedig fárasztó. Hiszen egy időben többféle elvárást is jelenthet. Van, amikor mindenki mást akar tőlünk, és olyan is előfordul, hogy az egyik elvárás teljesítése automatikusan a másik elvárás nemteljesítését jelenti…

 

Képtelenség egyszerre mindenkinek megfelelni.

 

Mindez pedig fizikailag, érzelmileg és mentálisan is kimerítő. Persze, nemcsak az vezethet kiégéshez, ha folyamatosan mások kénye-kedve szerint cselekszünk, hanem az is, ha mi magunk tűzünk ki irreális célokat, amelyeket vagy óriási nehézségek árán vagy egyáltalán nem tudunk teljesíteni. A folyamat végzetes depresszióhoz vezethet, amelyet fizikai tünetek jeleznek, illetve követnek.

 

Milyen jelekre figyeljünk?

 

Aki azt éli át, hogy a megfelelő mennyiségű alvás sem pihentető vagy egy nyaralás sem deríti jobb kedvre, ha állandóan gyengének és kedvtelennek érzi magát, s gyakrabban betegeskedik, mert lemerült az immunrendszere – kezdjen egy kicsit félni, de még ne ijedjen meg…

 

De aki azt veszi észre, hogy az evés vagy az alvás, netán a gyakori szexuális együttlétek határozzák meg az életét, vagy bármilyen – valójában – pótcselekvés uralkodik el a mindennapjai fölött, annak már érdemes komolyan megfontolnia, hogy szakember segítségét kéri. Ez már kiégést jelezhet.

 

Mert a kiégési szindróma ellen, spontán reakcióként, sokan a mértéktelen étkezéssel, állandó alvással, kimerülésig tartó munkával, edzésekkel vagy épp a túlzásba vitt szexuális élettel védekeznek, így keresve menedéket – persze anélkül, hogy pontosan tudnák, mi ennek a torzult viselkedésnek az oka.

 

Éppen ezért a vágyak és késztetések megfékezése, a külső tiltás („kelj már fel”, „ne egyél annyit”, „hagyd abba a munkát mára”…) vagy a belső maradék akaraterő („holnaptól másként lesz”) ilyenkor már nem segít. Hiszen nem a tüneteket, hanem az okokat kell megkeresni és megváltoztatni. Ha a kényszerek nem enyhülnek, ha a háttérben a célok és belső ideálok hiánya munkálkodik, az csak egyre súlyosbítja a helyzetet, és a végén a szindróma áldozata nem látja már értelmét semminek. Sem a párkapcsolatának, sem a munkájának, sem a környezetének, sem… önmagának.

 

A teljesítésvágy kényszere

 

A kiégési szindróma akkor veszi kezdetét, amikor a bizonyítási vágy és a tökéletes megfelelés kényszere túlzott, irreális elvárásokkal párosul.

 

A nőknél különösen veszélyes, ha minden szerepükben – dolgozó nőként, feleségként, anyaként is – a tökéletességre törekednek, és a belső hajtóerő által gyakran megoldhatatlan szerepkonfliktusokba kerülhetnek. Egy idő után már azt sem tudják, kinek és mit is kellene bizonyítaniuk, csak a bizonyítás kényszere a biztos, miközben az illető valójában teljesíthetetlen célokat hajszol.

 

A boldogság ilyenkor már rég a múlté, és már semmi sem marad, amit a magunk örömére tennénk, így azonban képtelenség megújulni, amelyre pedig időről időre mindannyiunknak szüksége lenne. Egyre feszültebbek leszünk, indokolatlan dühkitörések jelentkezhetnek, s egy idő után a kapcsolataink is leépülnek, mert ugyan nem vesszük észre, de már nem tudunk reálisan viszonyulni a környezetünkhöz. Egy ördögi körbe kerülve a végén magunkra maradunk.

 

A kiégési szindróma kortól és nemtől független, eluralkodhat egy iskolás kamasz felett éppúgy, mint egy vezérigazgatón.

 

A végső fázis a józan ítélőképesség elveszítése, amelyet az önmagunktól való eltávolodás követ. Ezt egy rendkívül furcsa érzés kísér: az ember kívülről látja önmagát és a világot. Ez már betegség tünete, egy olyan fajta depresszióé, amelyhez belső üresség társul, és olykor pánikbetegség, szorongás vagy valamilyen fóbia kialakulása is megjelenhet. Ebben a fázisban már egyértelműen szakorvosi, pszichoterápiás segítségre van szükség.

 

Külső-belső megoldás

 

Bár a szindróma minden fázisából van kivezető út, a problémát az jelenti, hogy a kiégés – úgy tűnik – mindig egy lépéssel előttünk jár. Ha már benne vagyunk, roppant nehéz felismerni, sőt, a barátok és családtagok figyelmeztetése sem mindig segít, sok esetben inkább zavaró, idegesítő, és a fizikai-érzelmi eltávolodást erősíti. Ennek többnyire az az oka, hogy a szindrómába esett úgy gondolja: másra támaszkodni a gyengeség jele.

 

Ha még nem súlyos a helyzet, érdemes egy őszinte számvetést készíteni, mi az, ami motivál bennünket, melyek a fontos céljaink, és valóban elérhetjük-e ezeket, vagy inkább csak álmodozunk róluk. Ha irreális a világképünk és az abban elfoglalt helyünk, próbáljunk meg őszintén szembenézni vele. Ebben is tud segíteni a pszichoterápia.

 

Az interneten is találhatunk segítséget vagy támpontot céljaink minősítéséhez, azok reális voltának eldöntéséhez, ha kitöltünk egy-egy önértékelést mérő tesztet.

 

A beismerés a kilábalás első lépése. A felismerés birtokában fogalmazzunk meg reális és teljesíthető célokat… ebben lesz kompromisszum bőven, s bizonyára kezdetben úgy érezzük, hogy jócskán alábbadtuk – de épp ez a lényeg. A reális célok, ha kicsik is, de teljesíthetők, és ez önbizalmat és sikerélményt ad… segít egy egészségesebb önképet kialakítani.

 

Az utolsó fázisban, amikor a kiüresedés már depresszióhoz, pánikbetegséghez, fóbiához vezetett, szakorvos nyújthat segítséget. Először gyógyszerekkel próbálják a beteget az akut fázisból kihozni, majd hosszú távú pszichoterápiával tudatosítani, hogy irreális célok követése vezetett idáig, és a helyükre reális elvárásokat kell állítani, reális feladatok megoldását kitűzni. Vagyis a nagyon irreálissá vált én-ideált, belső célokat a valószerűhöz kell közelíteni.

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: