Fitnesz
Frissítve: 2017.01.13.

9 tipp, hogyan legyél erősebb minden egyes kardioedzéssel

Tippjeink és tanácsaink arra szolgálnak, hogy megmutassák, hogyan lehet a kardió edzés a leghatékonyabb, a legváltozatosabb és a leghasznosabb számodra…

Kardió edzés tanácsok

1. Váltogasd az edzés intenzitását


A legjobban úgy erősítheted a kardiovaszkuláris fitneszed, ha a teljes erőbedobással végzett, magas intenzitású gyakorlatok közé alacsony intenzitású pihenőszakaszokat ékelsz.

Egy példa: 20 másodpercig sprintelsz, intenzíven tekersz, taposol stb., majd 10 másodpercig nagyon lassú tempóban téve mindezt egy kicsit pihensz, s ezt megismétled mondjuk egymás után nyolcszor.

 

2. Ne éheztesd ki magad edzés előtt

 

Amellett, hogy teli gyomorral nem ajánlott edzeni, korgó gyomorral sem egészséges. Hiszen az energiát, amit elhasználsz, valamiből merítenie kell a szervezetednek. Ráadásul, ha szeretnéd a teljesítményed növelni, muszáj, hogy megfelelő energiád legyen hozzá…

 

3. Csináld változatosan

 

Ha mindig ugyanazokat a gyakorlatokat végzed, a tested gyorsan hozzászokik, és ez bizony csökkenti az edzés hatékonyságát. Ezért vigyél bele egy kis változatosságot: ha három-hat hetente megújítod az edzésed, már megfelelően stimulálod a szervezeted.

 

4. Legyél következetes és kitartó

 

Ne blicceld el a kemény edzéseket, de ne is vidd túlzásba. A legjobb, ha hetente beiktatsz egy intenzív edzést, vagy kettőt, de kettőnél többet ne, mert a testednek szüksége van a pihenésre és a regenerálódásra. Emellett pedig a könnyebb kardió edzések, mint egy laza kocogás, biciklizés vagy úszás – szintén heti egyszer vagy kétszer – jól kiegyensúlyozzák az intenzív edzés hatásait.

 

5. Használj súlyzót

 

Bár elsőre nem valószínű, hogy a kardió teljesítményed növelése jut eszedbe a súlyzós edzésről, azt az emberek többsége a futáshoz, biciklizéshez vagy például a spinninghez köti… Ám egy súlyzóval végzett guggolós, kitöréses vagy step lépcsős gyakorlatsor is igen jól igénybe veszi a tüdőt.

 

6. Érezd közben jól magad

 

A rendszeres szobabiciklizésnek, taposómalmozásnak bár hosszú távon garantáltan meglátszik az eredménye, egy idő után azonban előfordulhat, hogy már nem sok örömöt lelsz e mozgásban. Ekkor érdemes beiktatni egy-két kreatívabb edzőnapot: például boxleckét venni vagy versenyt futni a haverokkal a parkban…

 

7. Edzés előtt ne fogyassz alkoholt

 

Az a pohár vörösbor, bár lehet, hogy jobb kedvre derít, ám nem fogja felturbózni a kardió edzésed. Ellenkezőleg: az alkohol szárító hatású, dehidratál, edzés közben pedig még fontosabb, hogy folyamatosan hidratáld magad, mint nyugalmi helyzetben. Azért olykor-olykor, a nap végén, az edzést követően megengedhetsz magadnak egy pohár bort. Mozgás előtt viszont semmiképp!

 

8. Reális célokat állíts

 

Ne próbáld meg túlságosan siettetni a fejlődést. Ezért az időt, a távolságot vagy a gyakorlatok számát sose emeld 10-20 százaléknál többel hetente. Ellenkező esetben egyrészt csalódni fogsz, hogy nem sikerült elérni a kitűzött célt, másrészt pedig a sérülés esélyét is növeled. Állíts fel elérhető célokat, így az elért kisebb sikerekkel lelkileg is tudod ösztönözni magad.

 

9. Tarts szünetet

 

Időről időre iktass be pihenőnapokat, hogy a tested képes legyen megfelelően regenerálódni. A megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és étkezés, az edzést megelőző bemelegítés és az azt követő nyújtás, illetve a beiktatott szünetek mind arra szolgálnak, hogy a lehető legtöbbet hozd ki magadból – a lehető legegészségesebb módon.

Következő oldal 1
Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: