Lélek
Frissítve: 2020.02.19.

Íme, ezért egészséges a szerelem

A gyomrodban repdeső pillangók olyan hormonális és sejtszintű folyamatokat indítanak be, amelyek segítenek megőrizni az egészséged. Íme, hat ok, miért érdemes szerelembe esni…

A szerelem egészséges.

1. Enyhíti a stresszt

 

Nemrég még arról ábrándoztál, milyen jó volna egy napos, meleg helyre elvonulni, vakáció címszó alatt egy könyvbe belemerülni, és még véletlenül sem szólni senkihez. De egy egész héten át. Ma pedig úgy érzed, nemhogy egy napot, de egy órát sem vagy képes egyedül, pontosabban nélküle eltölteni. Írsz is neki gyorsan valami kedves üzit. Most rögtön.

 

Ne bánd, egy új harvardi kutatás szerint a párkapcsolat, s különösen a szeretett emberrel való törődés beindítja a stresszcsökkentő hormonok működését. Ezzel összefüggésben növeli a várható élettartamot is. Vagyis szerelemben tovább is élsz.

 

2. Energikusabbá és koncentráltabbá tesz

 

Csak meglátod őt, és máris gyorsabban ver a szíved. Közben pedig szerelemes agyadat elönti a dopamin hormon, amitől jobban tudsz fókuszálni, energikusabbnak érzed magad, sőt optimistábban is látod a dolgokat.

 

Ez már a másra-sem-tudsz-gondolni-mint-rá korszak után jön, amikor úgy érzed, egyéb tennivalóiddal is törődni kell. Ám jobban is tudsz koncentrálni a munkádra és a feladataidra. A dopamin ilyetén stimulálása egyébként stresszcsökkentő is egyben…

 

3. Jóérzéssel és elégedettséggel tölt el

 

Jóleső bókokat hallasz, és el is hiszed azokat. Széles mosolyra húzódik a szád, miközben látod, hogy valaki szerelmesen néz rád, dicsér, s bármit teszel, büszke rád.

 

Egy vizsgálat tanúsága szerint a szerelmes dicséretek rendkívül jó hatással vannak a pszichénkre: hatásukra másként látjuk és ítéljük meg magunkat. Nemcsak szerethetőbbnek érezzük magunkat, de készségeinket és képességeinket is jobbnak látjuk.

 

Még azokon a napokon is, amikor odaégettük a vacsorát, elszúrtunk valamit a munkában vagy ki sem bújtunk egész nap a pizsamánkból, a partnerünk elismerő szeretete révén sokkal jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

 

4. Nyugodtabbá, boldogabbá tesz (és jobb alvóvá is)

 

A szerelem serkenti a dopamin hormon termelését, ennek következményeként a tesztoszteron termelése is felélénkül, aminek hatására növekszik a szexuális étvágy.

 

A szeretett emberrel létesített szexuális aktusnak számos egészségügyi előnye van a kutatók szerint: csökken a vérnyomásunk, endorfin, azaz boldogsághormon termelődik, s hatására jobban is alszunk. Összességében nyugodtabbak, kiegyensúlyozottabbak leszünk, és boldogabban éljük meg a mindennapokat.

 

5. Növeli az önbecsülésed

 

Folytassuk, ahol abbahagytuk. Jobban alszol, ám miközben egy jó alvás számodra korábban mindennél többet ért, s vasárnap, ha tehetted, délig ki sem bújtál a takaró alól, most reggel 9-kor frissen és fitten pattansz ki az ágyból, azért, hogy reggelit készíts a melletted szuszogó embernek.

 

De ez nem fáradság. Azért teszed, hogy örömet okozz a másiknak. S mikor azt látod, hogy ezért a másik hálás, boldog, és csillogó szemmel tömi magába az omlettet, attól boldogabb leszel. Sőt, nemcsak boldogabb, hanem elégedettebb is: saját magaddal.

 

Örömöt szereztél egy számodra nagyon fontos embernek, aki ezt értékeli – nincs is ennél felemelőbb érzés.

 

6. A teljes élet érzésével ajándékoz meg

 

Több mint 250 férfi szerelmi életét és párkapcsolatát követték nyomon a Harvard Egyetem kutatói 75 éven át. Vizsgálatuk azzal az eredménnyel zárult, hogy a szerelem és a párkapcsolatban élés minden más faktornál fontosabbnak bizonyult abban, hogy a vizsgált személyek boldogabbnak érezzék magukat, s úgy ítéljék meg,  hogy teljesebb életet élnek.

 

A jól működő párkapcsolat tehát az öröm forrása: így lesz a szerelem egyenlő a boldogsággal.

 

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: