Lélek
Frissítve: 2021.05.04.

Az illóolajok előnyei

A levelekből, virágokból, fakérgekből és gyökerekből, gyógynövényekből, fákból kivont illóolajokat már évezredek óta használják a gyógyításban is. A modern világban is egyre fontosabb a szerepük. És otthon sem kell lemondanod róluk.

Hogyan válassz megfelelő illóolajat.

Mire ügyelj, és hogyan válassz megfelelő illóolajat 

 

1. A legfontosabb, hogy mindig a legtisztább illóolajat válaszd.

 

2. Pontosan tájékozódj az összetétele felől, mert egy keverék vagy egy felületes hamisítvány többet árthat, mint használ.

 

3. Kerüld el a kísértést, és ne a legolcsóbb üvegcsét vásárold meg, amely valószínűleg vagy szintetikus anyagokat is tartalmaz vagy erősen higított.

 

4. Ügyelj arra is, hogy sötét üvegbe töltött illóolajat válasz, ebben ugyanis nem éri napfény és így tovább eláll. Az üveget pedig hűvös helyen tárold és a napfénytől elzárva.

 

A kérdés mindig az, hogy a megannyi illóolaj közül melyik lehet a leghatásosabb és leghasznosabb a hétköznapi gyűrődések és érzelmi megterhelések oldására.

 

A kezdők okosan teszik, ha vesznek egy kis útmutató könyvecskét is, és a klasszikus olajokkal, mint a citrom, levendula, eukaliptusz, narancs, gyömbér kezdik az ismerkedést. Így hamarabb rátalálhatnak a legmegfelelőbbre.

 

Mire használd az illóolajokat 

 

1. Bőrápolás Az illóolajok a legtöbb esetben nem kenhetők, csöppenthetők közvetlenül a bőrre, legfeljebb csak higított állapotban. De bármilyen formában is alkalmazzuk, érdemes egy kis bőrpróbát elvégezni, egy hangyányit a bőrünkre cseppenteni, s várni egy napot, figyelve, nem okoz-e irritációt.


2. Fürdés Az ellazulás és felüdülés legegyszerűbb módja. Legyen az esti fürdés egy kis napzáró rituálé: csöppents nyolc-tíz cseppnyi illóolajat a vízbe, engedd el magad, lélegezd be és tisztítsd meg a gondolataidat is. Meglásd, ebben segítenek majd az illóolajok, köztük a kedvencek: a levendula, a kamilla, a tömjén vagy a jázmin.

 

Az esti torna vagy edzés után különösen előnyösen hat az eukaliptusz, mert megnyugtatja az ízületeket és az izmokat is.


3. Belélegzés Az illóolajok képesek javítani a hangulatunkat, támogatják a fizikai és lelki harmóniánkat. Inhaláláskor tégy 5-10 csepp illóolajat egy tál gőzölgő, de nem forró vízzel teli tálba, hajolj fölé, s takard le a fejed egy törülközővel. Lassan s mélyen lélegezd be.

 

Ha lefekvés előtt egy két-csepp illóolaj kerül a párnádra, még nyugodtabb és mélyebb lehet az alvás. (Akinek van otthon párásító készüléke, érdemes a vízhez 5-10 csepp illóolajat hozzáadni naponta egyszer-kétszer.)

 

4. Borogatás Ha fáj a fejed, menstruációs görcsök gyötörnek, sajognak az izmaid, érdemes az illóolajokhoz fordulnod segítségért.

 

Tégy 5-10 csepp borsmenta olajat egy tálka forró vízbe, márts bele egy kis törülközőt, csavard ki és helyezd az érintett területre. Amikor lehűlt, ismételd meg.

 

5. Légfrissítés Házi légfrissítőként és természetes fertőtlenítőként is nagyon hasznos lehet egy illóolaj-keverék. Valamely tisztára öblített spray-flakonba tölts vizet, s bele néhány cseppnyi illóolajat. Ha a levegőbe fújod, kellemesebb és egészségesebb hatást érsz el vele, mint a szintetikus légfrissítőkkel.

 

Kerülhet belőle akár az ágyneműkre is, megölik a baktériumokat és eltüntetik a szagokat – persze csak visszafogottan használd e célra.

 

Fotó: shutterstock.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: