Szépség
Frissítve: 2018.11.05.

Túl gyorsan töredezik hajad, frissen mosva is fakó és fénytelen?

Lehet, hogy a hajmosás az oka. Ha hetente vagy netán naponta mosod is a hajad, nem biztos, hogy a helyes technikát alkalmazod. Következő tippjeink segítenek, hogyan végezd helyesen a hajmosást a ragyogóan fénylő hajkoronáért.

A hajmosás titkai.

1. Alaposan vizezd be

 

Ahogyan a mosógép sem véletlenül veszi fel a sok vizet, hogy aztán a mosószerrel keveredve tisztára varázsolja a ruháid, a hajadnak is szüksége van arra, hogy alaposan benedvesítsd, mielőtt nekilátnál samponozni. A meleg vizes öblítéssel ráadásul lemosod a fejbőrről a felesleges olajokat, s hatására megnyílik a legfelsőbb hámréteg, amely könnyebben fogadja magába a sampon hatóanyagait.

 

2. Ha hosszú a hajad, kezdd a balzsamozással

 

Ha vállig érőnél hosszabb a hajad, ne csak a samponozást követően, hanem azt megelőzően is használj balzsamot a hajvégekre.

 

Vigyél fel egy kis mennyiséget, majd gyengéden öblítsd le, és utána következzen a sampon. Így egészségesebb lesz a hajvég, a balzsam kitölti a haj felső rétegének a mélyedéseit, hidratálja és simábbá, ragyogóvá teszi a hajat, s megóvja a kiszáradástól és a károsodástól.

 

3. Habosítsd fel a sampont

 

Elég csak a hajtöveknél és különösen a tarkó tájékán. Mivel a hajtő a legzsírosabb, ezért oda érdemes a sampon jelentős részét felvinni, finoman a fejbőrbe masszírozni, a végekre bőven elegendő, amit a hajmosás legvégén finoman (mindig felülről lefelé irányuló mozdulattal) rásimítasz. S ne használj túl sok sampont, általában egy mogyorónyi mennyiség bőven elég. Ha nagyon hosszú vagy nagyon dús a hajad, akkor pedig maximum a duplája.

 

4. Légy gyengéd

 

Ne dörzsöld a hajad, mert ezzel kárt okozhatsz, töredezetté teheted. Nagyon finoman és óvatosan végezd a hajmosást. A fejbőr vérkeringését úgy tudod stimulálni, s ezzel a haj növekedését is elősegíteni, ha közepes nyomással függőleges mozdulatokkal masszírozod.

 

Körkörös mozdulatokat azonban ne végezz: ezzel csak összegubancolod a hajat.

 

5. Ne mosd kétszer

 

Annak ellenére, hogy a legtöbb sampon flakonjára ráírják, nagyon ritkán ajánlott kétszer mosni, vagyis leöblíteni – újra megmosni – újra leöblíteni a hajat. Ha helyesen végzed a samponozást, a legtöbb esetben egy mosás éppen elég. Kivéve, ha nagyon szennyezett a hajad, és az első samponozáskor nem habosodik fel, ilyenkor érdemes duplán megmosni. Hogy milyen gyakran érdemes hajat mosni, az a hajtípustól függ: ha zsíros vagy nagyon vékonyszálú a hajad, lehet, hogy naponta, de ha normál vagy száraz, akkor heti egy-kétszer is elég lehet.

 

6. Vidd fel a balzsamot a haj közepétől a végéig

 

Miután alaposan lemostad a sampont, csavard ki finoman a hajad, majd vidd fel a végekre a balzsamot. Ezután fogd fel a fejtetőre és zuhanyozz le. Minél hosszabb ideig van a hajadon a balzsam, annál jobban beszívódik, de legalább egy-két percet várj, mielőtt leöblíted.

 

A hajtőre soha ne használj balzsamot, mert a fejbőr természetes olajai itt megfelelő nedvességet biztosítanak.

 

7. Hideg vizes öblítéssel fejezd be

 

A hideg víz szépen kisimítja a haj felszíni rétegét, s így fog a hajad a legszebben ragyogni, a legtöbb fényt visszatükrözni.

 

8. Megfelelő termékeket használj

 

Ha száraz a hajad, válassz hidratáló sampont és balzsamot, ha festett, akkor annak megfelelő készítményeket. A volumennövelő samponok általában szárító hatásúak, s vékonyszálú hajra ajánlottak leginkább, amelyet a hidratáló samponok csak elnehezítenének.

Következő oldal 1
Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: