Lélek
Frissítve: 2016.10.27.

Hogyan birkózz meg a stresszel

Sokszor úgy tűnik, a stresszel lehetetlen megküzdeni. A számlák szünet nélkül érkeznek, egy nap soha nem áll több, mint 24 órából, s a munkahelyi és családi kötelezettségek is egyre csak sokasodnak… De ha veszed a fáradságot, hogy egy kicsit hátradőlj és távolabbról szemléld az egészet, több kontrollt gyakorolhatsz a dolgok felett, mint hiszed. Mutatjuk, hogyan.
 

Stresszoldás természetesen

Azonosítsd be a stresszforrásokat

 

Nem olyan könnyű, mint ahogyan hangzik, mert a valódi stresszforrások nem mindig nyilvánvalóak, és könnyen elvonják róluk a figyelmet a saját stresszkeltő gondolataink, érzéseink és cselekedeteink. Mert lehet, hogy folyamatosan stresszelsz a munkahelyi határidők miatt, de kapásból nehéz beazonosítani, ha ez azért van, mert állandóan halogatod a feladatokat, és nem azért, mert valóban túl szorosak a határidők. Ezért…

 

1. Vezess stressznaplót

 

Hogy képes legyél pontosan beazonosítani a hétköznapi stresszforrásaid, illetve rávilágíthass arra is, hogyan kezeled ezeket a helyzeteket. Ahogyan napról napra gyarapodik a lista, egy idő után látni fogod az általános csapásvonalakat és a vissza-visszatérő témákat. A naplóba írd le, hogy

 

1. mi okozta a stresszt (tippelj, ha nem tudod pontosan),

2. mit éreztél közben (mind fizikailag, mind lelkileg),

3. hogyan reagáltál erre, illetve 4. mit tettél annak érdekében, hogy utána jobban érezd magad.

 

2. Ismerd fel, ha egészségtelenül kezeled a stresszhelyzeteket

 

Egészséges vagy egészségtelen módszereket alkalmazol? Valóban segítesz magadnak megküzdeni a problémával vagy hatástalanul cselekszel?

 

Hogy megkönnyítsük ezt a feladatot, íme néhány egészségtelen módja a stressz csökkentésének, amelyek rövid távon talán hatékonyak, ám hosszú távon több kárt okoznak, mint hasznot: dohányzás :: túl sok alkohol :: túl sok vagy túl kevés táplálékbevitel :: zombiként meredsz a monitorra, hogy ne kelljen gondolkodnod :: kivonod magad a baráti összejövetelekből, családi programokból :: (nem felírt) gyógyszereket szedsz, hogy meg tudj nyugodni :: túl sokat alszol :: halogatod a feladatokat :: kitöltöd a nap minden percét, hogy ne kelljen szembenézned a problémákkal :: másokon töltöd ki a haragod, másokra vetíted a feszültséged

 

Tanuld meg, hogyan kezeld egészségesen

 

Ha jelenleg nem túl egészséges módon próbálsz szabadulni a feszültségtől, itt az ideje, hogy olyan fogásokat tanulj és kísérletezz ki magadnak, amelyek segítségével növelheted a lelki és fizikai egészséged. Sok módja van annak, miként kezelheted egészségesen a stresszt, és nincs általános recept, ami mindenkire ráhúzható. De általánosságban elmondható, hogy mindegyik változást igényel, s vagy magán a helyzeten érdemes változtatni, vagy a reakciódon vagy mindkettőn. Alább egy kis útmutató.

 

 

 

 

 

 

Nem minden feszültséggel járó helyzetet lehet elkerülni, és nem is mindet szükséges, hiszen vannak olyan szituációk, amelyekben érdemes felvállalni a küzdelmet. Jó néhány helyzet azonban fölöslegesen hordoz magában feszültséget, s ezeket a stresszforrásokat könnyedén meg is szüntetheted.

 

1. Tanulj meg nemet mondani

 

Ismerd a határaid és korlátaid, és ragaszkodj is hozzájuk. Legyen az magánéleti vagy munkahelyi ügy, ha rendszeresen többet vállalsz, mint amivel meg tudsz birkózni, annak garantáltan fölösleges stresszelés lesz a vége.

 

2. Kerüld el azokat az embereket, akik felidegesítenek

 

Ha valaki folyamatosan stresszt hoz az életedbe, és nem tudod vele a kapcsolatot egészségesebb irányba terelni, akkor korlátozd a vele való érintkezést a minimumra, vagy iktasd ki e személyt teljesen az életedből, ha megteheted.

 

3. Kontrolláld a környezet hatásait

 

Ha az esti híradó felidegesít, kapcsold ki a tévét. Ha gyűlölöd a forgalmi dugót, válassz egy hosszabb, ám kevésbé forgalmas útvonalat. S ha kiráz a hideg a bevásárlástól, vásárolj online. Vagyis találd meg a megoldást, hogy egy számodra szokásosan kellemetlen helyzetben ne kelljen részt venned, ha nem muszáj.

 

4. Kerüld el a feszültséget gerjesztő témákat

 

Ha a politikai vagy vallási viták után mindig kifacsarva-letaglózva érzed magad, vagy ha van olyan más, állandóan visszatérő vitatéma az asztaltársaságban, amit értelmetlennek találsz, mert csak elbeszéltek egymás mellett, akkor tartsd meg magadnak a véleményed. Ha ugyanis időről-időre ugyanazokkal az emberekkel ugyanazokon a témákon hatástalanul vitázol, az csak felidegesít. Ezért ne hozd fel a témát, és ha más bedobja, mentsd ki magad a vita alól.

 

5. Rendszerezd a feladataid

 

Vedd sorra a napirended, a kötelezettségeid és a megoldandó feladataid. S ha aznapra túl sok jutott, tegyél különbséget a sürgős, kevésbé sürgős és ráérős feladatok között. Ami nem fontos, azt told hátra a lista legvégére vagy húzd ki róla teljesen.

 

Próbáld ki ezt a 3 perces relakszációs technikát 

 

1. Hagyd abba, amit éppen csinálsz, és ellenőrizd, mennyire feszült a tested

2. Pihentesd az arcizmaid, kicsit nyisd ki a szád, engedd le az álkapcsodat

3. Engedd le a vállad, a karokat lógasd le a tested mellett

4. Pihentesd a kezed, nyisd szét lazán az ujjaid

5. Ülj le egy székre, de ne tedd kersztbe a lábad

6. Érezd, ahogy a combod a székre süllyed, a lábad tedd szét lazán és kényelmesen

7. Érezd, ahogy a lábad kilazul és a talpad szinte egyesül a padló síkjával

8. Lélegezz be és ki, lassan, lassan, egymás után hétszer

 

Adj időt magadnak szórakozásra és relaxálásra

 

Figyelj arra, hogy ne csak a napi kötelező teendők, feladatok és kötelezettségek töltsék ki a mindennapjaid, jusson idő a szórakozásra és a pihenésre, kikapcsolódásra is. Legjobb, ha mindezt társaságban teszed. De hidd el, egyedül is megy... A stresszel is könnyebben birkózol meg, ha egészséges módon pihensz és töltődsz fel.

 

Például:  tegyél egy hosszú sétát :: időzz a szabadban :: hívj fel egy jó barátot :: edz egy jót :: írj ki magadból mindent a naplódba :: vegyél egy lazító fürdőt :: gyújts meg néhány illatgyertyát :: pihenj egy kicsit a kanapén egy bögre forró teával/kávéval :: játssz egy kicsit a háziállatoddal :: szépítsd a kertet :: masszíroztasd meg magad :: merülj el egy jó könyvben :: hallgass zenét :: nézz meg egy szívmelengető vígjátékot

 

Simogasd a lelked egy kicsit minden nap

 

Vidámnak és jó kedélyűnek lenni nem csak a kifejezetten szórakoztató tevékenységek végzése közben lehet, érdemes minden hétköznapi tevékenységnek és helyzetnek úgy nekiindulni, hogy közben jól érezd magad. Persze ez nem a teljes erőbedobással magadra erőltetett pozitív szemléletről szól (csakazértisvidámleszek – és persze így nem sikerül), hanem arról, hogy minden nap törekszel valami olyasmit tenni, ami simogatja a lelked.

 

1. Legyen egy kis pihenőidőd

 

Építsd be a pihenést a hétköznapjaidba. Adj magadnak egy kis szabadidőt, akár csak egy húsz percet, de azt minden nap, ami nem szólhat másról, csak a pihenésről. Ilyenkor nem gondolkozol a teendőkről, nem foglalkoztatnak problémák, és nem zavarhatnak meg mások (!) – ez az idő csakis arról szól, hogy jól érzed magad, és azt teszed, ami éppen jól esik. Így minden nap tudsz egy kicsit szusszanni, ellazulni és újratölteni az elemeid.

 

2. Érintkezz más emberekkel

 

Tölts időt olyanokkal, akik pozitív szemléletűek, akikkel együtt lehet nevetni, s akikkel kölcsönösen feltölthetitek egymás napját. Ha találsz olyan embereket a környezetedben, akik támogatóak és megértőek, akkor sokkal könnyebben túl tudsz jutni a negatív stressz okozta hatásokon.

 

3. Foglalkozz olyasvalamivel, amit élvezel

 

De minden nap. Hagyj időt arra, hogy olyan tevékenységet is végezz minden egyes nap, amiben örömödet leled. Legyen az barkácsolás, zongorázás vagy pletykalapolvasás…

 

4. Őrizd meg a humorod

 

Vagy ha már úgy érzed, elvesztetted, keresd meg! Nem tűnt az el, ott lapul valahol mélyen, csak elő kell csalogatni. Egy kis nevetéssel. S ebbe az is beletartozik, hogy tudj magadon is nevetni. Ne vedd olyan szigorúan és olyan komolyan a kudarcokat, tanulj belőlük és nevess rajtuk. S a nevetéssel még a stresszt is le tudod győzni.

 

 

Élj egyre egészségesebben

 

Ha odafigyelsz az egészségedre, azzal jócskán megnövelheted a stressztűrő képességed. Ezért…

 

1. Mozogj rendszeresen

 

A fizikai aktivitásnak kulcsszerepe van a stressz negatív hatásainak kivédésében, és a megelőzésében is. Ha csak 30 percet mozogsz hetente háromszor, már sokat tettél az egészséged megóvása érdekében.

 

2. Étkezz egészségesen

 

A megfelelően táplált szervezet könnyebben birkózik meg a stresszhatásokkal, ezért legyél tudatos az étkezést illetően. Vagyis ne hagyd ki a reggelit, mert feltölt energiával, majd folytasd kiegyensúlyozott, jól összeállított fogásokkal a nap további részében.

 

3. Csökkentsd a cukor- és a koffeinbevitelt

 

A sok cukor és a túl sok koffein átmenetileg ugyan megemeli az energiaszinted, ám utána gyorsan a mélybe is taszítja, és álmossá, fáradttá tesz. Ezért nem jó ötlet kétóránként kávéval turbózni magad, bár módjával természetesen fogyaszthatod. A cukros üdítőket, csokoládét és cukrozott snackeket azonban próbáld meg a minimumra szorítani az étrendedben. Vagyis a legjobb, ha csak alkalmanként és keveset fogyasztasz belőlük, és nem heti vagy napi rendszerességgel, illetve nagy mennyiségben. Ezáltal sokkal kiegyensúlyozottabbnak érzed majd magad, és jobban is tudsz aludni.

 

4. Kerüld az alkoholt, a cigarettát és a csodabogyókat

 

Nagyon káros, ha alkohol, cigaretta vagy különféle tabletták segítségével öngyógyítással próbálsz megszabadulni a stressztől, mert ez a megoldás csakis átmeneti lehet. Ne bódítsd el magad, tiszta fejjel és nyugodtan nézz szembe a problémákkal.

 

5. Aludj eleget

 

A megfelelő mennyiségű alvás feltölti a testet és az elmét. Ha azonban kialvatlan és fáradt vagy, akkor nehezebb helyes döntéseket hozni és könnyebb felidegesíteni magad.

 

 

Fotó: shutterstock.com,  flickr.com by GiuliaBartra

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: