Szépség
Frissítve: 2020.06.02.

Tartsd karban a lábad!

Valószínűleg a lábad az utolsó testrészed, amelyre rendszeresen gondolsz – amíg el nem kezd fájni. Pedig a lábad sokkal, de sokkal fontosabb annál, hogy figyelmen kívül hagyd, sőt elhanyagold! Egészségesen tartása nem kíván sok időt és energiát, naponta néhány perc és némi megfontolt körültekintés elegendő ahhoz, hogy megőrizd a bőröd, a csontok, az izmok egészségét. Íme, most segítünk, öt tipp erejéig.

 

Lábápolás okosan.

Ugye, eszedbe sem jut járás közben, hogy minden lépésnél több mint két tucat csont, izmok, inak és szalagok segítenek elnyelni a súlyod által előidézett terhelést, biztosítva, hogy kiegyensúlyozottan és ritmusosan haladhass előre…

 

Az apróbb problémákra nem is figyelsz – hisz oly mesze van a lábad a fejedtől. A lábszagot fedi a zokni és a harisnya, miként a sarkadon kirepedezett bőrt is, az apróbb karcolásokra és sérülésekre ügyet sem vetsz, hagyod magától begyógyulni. Kezdetben tűröd a tyúkszem fájdalmát is, a benőtt köröm is csak egy idő után zavar, amikor már nemcsak fáj, de korlátoz is a mozgásban. Ha ez a felsorolás nem elég ösztönző arra, hogy már fiatalon nagyobb gondot fordíts a lábad ápolására, akkor még egy érv: ahogy öregszel, egyre többet jut majd eszedbe, mit mulasztottál el…

 

Hol szorít a cipő?

 

Egy ellenállhatatlanul divatos, de valójában kényelmetlen, vagy épp fordítva, egy agyonhordott és kitaposott lábbeli csendben és alattomosan alááshatja a lábad egészséget.

 

Ha a cipőd túlságosan is szorít, az kalapácsujjat okozhat (a nőknél kilencszer gyakrabban!), benőhet a köröm, kinőhet a tyúkszem, és általános fájdalom is átjárhatja a lábad.

 

Ha lötyög rajtad a cipő, mert kitapostad, vagy mert egy fél számmal nagyobbat vettél a biztonság kedvéért, ne csodálkozz, ha egy idő után fájni kezd a sarkad, kidörzsölődik a bőröd, hólyagos lesz vagy bekeményedik.

 

Amikor cipőt vásárolsz, legalább két dolgot tarts szem előtt.

 

Az első, hogy a lábfejed napközben megduzzad egy kicsit, így okosabb, ha délután, munka után térsz be az áruházba cipőt várásolni, hisz ekkorra a legnagyobb a lábad.

 

A második, hogy ne ragaszkodj a megszokott mérethez. Lehet, hogy tíz évvel korábban még pont jó volt és kényelmes, de ahogy telik az idő,  picit deformálódik is a lábad, így egy fél méretnyi eltérés biztos kialakul. No meg a különböző márkáknál és különböző üzletekben a méretek sem egységesek…

 

A magas sarkú cipőkkel is légy óvatos, még akkor is, ha pontosan illeszkednek a lábadra, mert a csontjaidat túlságosan megterhelik. Okosabb, ha egy kényelmes és divatos, de lapos sarkú cipőt fogsz be mindennapi viseletre.

 

Az sem mindegy, miből készül a lábbelid. A szintetikus anyagok nem lélegeznek, megtartják a hőt és a nedvességet, így könnyen befülled a lábad, ezzel szemben a természetes anyagok (bőr és vászon) átengedik a hőt és nedvességet. A sportcipők speciális anyagai és talpszerkezete kifejezetten a lábmunka megkönnyítését szolgálják.

 

Ne feledj lábat is mosni!

 

Meglepő? De csak első olvasatra: sokan, akik igazán ápoltnak tartják magukat és tesznek is érte, a napi lábmosásról simán megfeledkeznek. Úgy gondolják, az a kevéske piszok, ami a cipőn és zoknin áthatol napközben, úgyis kiázik a kádban vagy a zuhanyozás közben. Fájdalmas tévedés lehet.

 

A két lábfejed az egész napot egy zárt térben tölti, izzadva tűri a meleget. A nedvesség és a verejték mindeközben remek táptalaja a baktériumoknak, segítve ezek szaporodását. A lábujjak közötti területek pedig kifejezetten barátságosak a baktériumokhoz és gombákhoz.

 

Ha nem mosod meg naponta rendesen a lábad, hagyod, hogy ezek a kórokozok, napról-napra felhalmozódjanak. Ez vezet a kellemetlen lábszag állandósulásához, a különféle bőrproblémákhoz és fertőzésekhez. Mindez egyszerűen megelőzhető, ha a lábadat is megmosod a napi fürdéskor, nem feledkezve meg a lábujjak közötti területekről sem. Ezt követően pedig szárazra törlöd, hiszen a nedvesség éltető eleme minden túlélő kósza baktériumnak. Egy kis púder segíthet, hogy tovább maradjon száraz a lábad.

 

Hidratálj!?

 

Ez látszólag ellentmond annak, hogy nagyon fontos szárazon tartani a lábad. Akkor minek az extra nedvesség?

 

Mert mozgás közben súrolódik és kopik a bőr, vagyis kiszárad, ráadásul kicsit hámlik, repedezik. Így hát pótolni kell a bőrben – de nem a bőrön – lévő nedvességet. A legjobb, ha egy hidratáló, természetes, mondjuk, kakaóvajas krémmel bemasszírozod reggel. A lábujjak közötti részt azonban hagyd ki.

 

Ha már kisebb-nagyobb, a szárazságból fakadó problémákkal kell megküzdened, akkor okosabb, ha lefekvés előtt hidratálsz (ekkor már a lábujjak között is), a végén pedig felhúzol egy puha pamut zoknit, amely megtartja a krémet. Meglásd, reggelre a bőröd sokkal puhább lesz.

 

Zoknimánia

 

Nemcsak a cipő, de a megfelelő zokni kiválasztása is hozzájárulhat a lábad egészségesen és épen tartásához. A zokni nemcsak védi a lábat a dörzsöléstől és a kopástól, de magába szívja a nedvességet is. Itt sem mindegy, milyen az anyaga. Ne használj közönséges, szintetikus anyagból készült zoknit, mert a nedvességet nem képes se beszívni, se elvezetni rendesen. Ha mégis, akkor kifejezetten sportolók számára készült szintetikus anyagú zoknit válasz, ezek speciális szerkezetűek, és ennek megfelelően drágák is.

 

A napi gyaloglás közben a sarkad zsírpárnái segítenek a lengéscsillapításban. Így aztán rászorulnak egy kis extra segítségre: egy jó lábbetét, egy puha, de vastagabb zokni jótékony hatású lehet. Ahogy idősödsz, a sarkad zsírpárnái is vékonyodnak, így a zokni szerepe egyre kitüntetettebb. Ráadásul csökkenti a hólyagok és a bőrkeményedés kialakulásának esélyét is.

 

Sétálj naponta!

 

Aki egész nap ülőmunkát végez, ráadásul cipőben, annak alighanem édeskevés a lába karbantartásához a munkába menet-jövet gyaloglás. Kivéve, ha nem száll buszra, metróra, villamosra, és az egész – tisztességes távot – lábbusszal teszi meg. 

 

A láb izmait is edzeni kell, mint bármely más izomzatot, hiszen csak így maradhat kellően erős és rugalmas. Megerőltetni azonban nem érdemes, egy rövid futás többet árthat az ízületeknek, mit használ az izmoknak. Sétálj naponta egy fél órát tempósan.

 

Ha már ott tartasz, hogy picit fáj a lábad gyaloglás közben, menj el egy ortopédushoz, ott megfelelő talpbetétet írhatnak fel a számodra, amely támogatja a tartásodat, és a lábad is kíméli járás közben. Ha pedig a beton keményen visszaüt lépés közben, a napi sétát tedd meg füvön, földön vagy puha salakos pályán. És persze viselj megfelelő cipőt!

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: