Lélek
Frissítve: 2020.12.06.

Hallgass a megérzéseidre! Vagy mégsem?

Mikor jó, ha az ösztöneidre hallgatsz, és mikor jobb, ha nem bízol a megérzéseidben? Ha egy sokrétű helyzetben kell összetett döntést hoznod, nem biztos, hogy bízhatsz a belső sugallatokban.

Hallgass a megérzéseidre.De ne mindig.

Bár a saját tapasztalataid, sőt a tudományos kutatások is azt mutatják, hogy az intuíció gyakran segít abban, hogy megtaláld a helyes megoldást, és támogat a nehéz döntésekben, ám vannak helyzetek, amikor okosabb, ha nem az előérzeteidre hallgatsz. Az intuíció ugyanis nem egy statikus fogalom, nagyon is függ a helyzet bonyolultságától és összefüggéseitől. És ebből fakadhatnak a tévedések.

 

Bonyolult helyzetekben inkább mérlegelj

 

Ha egy sokrétű helyzetben kell összetett döntést hoznod, nem biztos, hogy bízhatsz a belső sugallatokra. Az elméd egyszerre csak néhány dologra tud összpontosítani, rendszerint szelektál is.

 

Ha sima helyzetben kell döntened, sokat segíthet a megérzés, hisz csak néhány elem előnyeit és hátrányait kell mérlegelned. Ám egy bonyolult helyzetben vagy kérdésben már nem lehet gyorsan dönteni. Mivel komplex döntést kell hoznod, meg kell fontolnod, át kell gondolnod mindent alaposan: hogy mikor, mit, miért és hogyan tegyél. Ez bizony egy fárasztó és sok energiát követelő agymunka. Nem lehet kiváltani, helyettesíteni az intuícióval.

 

Azt is figyelembe kell venned, hogy amikor döntésre kényszerülsz, a körülötted lévő világ nem áll meg, nem vár egyhelyben, hanem változik, a környezeted éppúgy, mint a körülötted lévő emberek. Ha csak a megérzéseidre hallgatsz, lehet, hogy az ösztöneid az egyik pillanatban még ezt súgják, a másik pillanatban meg már azt…

 

Lehet, hogy kevés a tapasztalatod

 

Az intuíció rendkívül elfogult a korábbi tapasztalataiddal szemben, és rendszerint abból táplálkozik.  Ám elképzelhető, hogy nincs elég tapasztalatod ahhoz, hogy az ösztöneid egy egyszerű helyzetben is okosan súgjanak. Vannak helyzetek, amelyekben a késztetéseid igazán képzettek és gyakorlottak, és vannak, amelyek előtt tanácstalanul áll.

 

Mindenkinek más helyzetekben és területen kifinomultak a megérzései, gondolj csak egy rendőr és egy karmester közötti különbségre. Az intuíció is gyakorlást igényel, azt, hogy sokféle helyzetet átélj és megtapasztalj. És persze tudatosan tanulnod kell a hibás döntéseidből.

 

Csak óvatosan a stresszes helyzetekben

 

Egy feszült, stresszes, megrázkódtatás közeli helyzetben, mint az árvíz, öntik el az embert az érzések, és mint a villám, cikáznak a gondolatai. Nehezebb helyes döntést hozni. Lehet, hogy ismerős a helyzet, és a megérzéseid azt súgják, ugyanúgy cselekedj, mint legutóbb.

 

De vigyázz, a hasonló nem azt jelenti, hogy pont ugyanolyan, és döntésed sem biztos, hogy hasonlóan helyes lesz.

 

Nyugodt körülmények közepette, kiegyensúlyozott állapotban mindig könnyebb megfelelő és pontosabb döntést hozni. Bár az is igaz, a megérzéseink gyakran ellentmondásba keverednek.

 

Gondolj csak arra, hogy mégis elmégy a fogorvoshoz, bár az előérzeted és a tapasztalataid azt súgják, arra emlékeztetnek, hogy fájni fog. Mégsem engedsz a megérzéseidnek. Máskor meg hiába int arra az agyad, hogy ne tedd, mondjuk ne szedj be még egy nyugtatót vagy ne békülj ki a durva kedveseddel, mindezt az intuíciód által felülírod, és engedsz az érzéseidnek, késztetéseidnek.

 

Ismerd meg a saját megérzéseidet

 

Mindenki sokra tartja a megérzéseit és első benyomásait. Bízik benne, és aszerint cselekszik, ítélkezik. Ez a könnyebb megoldás, de +pofára is lehet esni +. Mert az első benyomások megtévesztők is lehetnek, sőt, direkt azok. Egy mosoly, egy sármos arc, egy humoros megjegyzés mindenkit levesz a lábáról. Aztán csak csodálkozik, ha úgy is hagyják…Gondolj a szélhámosokra. Profik és gyakorlottak. 

 

Ha az első benyomások, az intuíciód vezérel egy döntéshelyzetben, lehet, hogy épp a legfontosabb, lényegi mozzanatok szorulnak háttérbe, és külsőségek válnak meghatározóvá, amelyeknek semmi közük valójában a döntéshez.

 

Meg tudod mondani, ki tudod fejteni részletesen, hogy legutóbb miért hibáztál, amikor a megérzéseidre hallgattál, hogy miért szereted a kedvenc ételedet, hogy miért vonzódsz bizonyos típusú emberekhez, míg másokhoz nem?  Most, hogy kérdezem, nem is tudod igazán?

 

Bizony, sokan nincsenek tisztában sem önmagukkal, sem a saját ösztöneikkel, és azzal sem, valójában miért hoznak bizonyos döntéseket. Ha nem ismered a saját megérzéseidet sem alaposan, akkor hogyan bízhatsz bennük…

 

Sokszor előfordul, hogy valaki a megérzéseire hagyatkozva helyes döntést hoz. És ezzel meg is elégszik. Eszébe sincs elgondolkozni azon, hogy az előérzetén túl, mi minden játszott közre még abban, hogy sikert aratott. A bökkenő az, hogy ilyenkor a siker és az intuíció összekapcsolódik az agyában, sterilen rögzül a memóriájában.

 

Következésképp az intuíció átveszi a vezérlő szerepet. Ha egy ideig eredményes, akkor előfordulhat, hogy vakon bízni kezd benne. Vakon… míg aztán egyszer csak azon veszi észre magát, hogy így sopánkodik: jobb lett volna, ha nyitva tartom a szemem…

 

Ne csukd be!

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: