Szépség
Frissítve: 2020.03.03.

Mikor van szükséged hajgyógyászra?

Élettelen, sprőd haj, ráadásul hullik. E gondok sokak életét keserítik meg nap mint nap. A problémák lehetséges okaira és azok kezelésére Szabó Valéria mesterfodrász, a Varázs Szépségszalon hajgyógyásza világít rá.

Az utóbbi években a trendi frizurák mellett egyre nagyobb hangsúlyt kap a haj egészsége is.  

 

Valóban, egyre fontosabb a haj egészsége, szépsége és ennek megőrzése. Egy gyönyörű hajkorona vonzza a tekintetet, ám az ápolt külsőhöz az egészséges haj is hozzátartozik. A frizura napjainkban már olyan önkifejezési forma, amely viselőjének identitását is tükrözi. Egy egészségtelen hajzat sokat elárul a viselőjéről is. Az elváltozások ugyanis mindig tükrözik az illető testi-lelki állapotát. Mert nem csak a szem, de a haj is a lélek tükre. Jelzi a fizikai, lelki gyengeséget, vagy éppen fitt állapotot.

 

A haj minőségének, struktúrájának javítása már túlmutat a fodrászaton, a trichológia területéhez tartozik. Mivel foglalkozik a hajgyógyász?

 

Egyre többen keresnek meg olyan panaszokkal, mint például hajhullás, zsírosodás, korpásodás, sérült, töredezett haj.  Elsőként diagnosztizáljuk a haj állapotát. Egy speciális mikrokamera segítségével 300-szoros nagyításban megvizsgáljuk a fejbőr, a hajhagyma és a hajszálak állapotát, majd meghatározzuk a nyugalmi és növekedési fázisban lévő hajszálak arányát, amiből következtetni lehet a probléma mértékére. Szükség esetén tápanyagot juttatunk a hajhagymákhoz, ami vérbőséget okoz, és a periférikus vérkeringés eljuttatja a tápanyagot az adott helyre, ezáltal javul a haj minősége.  A hajunkat sokféle hatás éri. Például óva intenék mindenkit a túl szoros copf viselésétől is, hiszen a folyamatos húzás feszültséget okoz, közben elfárad, sérül a hajhagyma, ami hajhullást okozhat. De vannak olyan káros hatások is, amelyekről nem tehetünk. A fejbőr például magához vonzza az elektroszmog által kibocsátott szennyeződéseket, amik apró, kristályos lerakódások formájában jelennek meg, ezért időnként érdemes fejbőrtisztítást végeztetni. Ez esetben egy speciális eszköz segítségével nagy nyomású, szétbontott vízsugarakkal tisztítjuk át a fejbőrt.

 

Mi vezethet még a hajhulláshoz?

 

Napi szinten elég sok hajszálat elveszítünk, s valójában ezt átlagában kell nézni, hiszen például az évszakváltás következtében fellépő hajhullás normális jelenség. A hajhullást okozó tényezők egy része a fejbőr megfelelő higiéniás ápolásával kiküszöbölhető. Mivel szervezetünk belső állapota jelentős hatást gyakorol a hajunk életére, ezért időnként megváltozik annak szerkezete. Előfordul, hogy a hajhullás valamilyen betegséggel áll összefüggésben, ha nagyon makacs és visszatérő, érdemes orvoshoz fordulni. A felfokozott világunkkal együtt jár a stressz, ami nagymértékben kihat az életünkre, ám kevesen tudják, hogy a hajhagyma stressz esetén védekezik, bezár, és nem veszi fel azokat a tápanyagokat, amikre szüksége van az egészséges működéshez.

 

A haj zsírosodását kezelhetjük-e mi magunk, például egy zsíros hajra való samponnal?

 

A zsírosodás általában egy kísérő tünet. Meg kell vizsgálni, hogy esetleg hormonális probléma, stressz, rossz táplálkozás, vagy felszívódási zavar okozza-e a zsírosodást. Stresszes időszakban a faggyúmirigyek túlműködése a leggyakoribb ok, kamaszkorban pedig a zsírosodás természetes jelenségnek számít. Gyakran okoz problémát, ha a vendég a belső okok megszüntetése nélkül egy zsíros hajra való samponnal külsőleg akarja kezelni a tünetet. Ebben az esetben hajmosáskor a pórus összehúzza a tüszőt, és a zsír bent marad, nem tud távozni. Egy idő után zsírburok veszi körül a hajhagymát, ez beszívódik, majd elhal a hajhagyma, tehát hajhulláshoz vezet túl azon, hogy a zsíros haj esztétikailag sem előnyös. Akiknek nagyon zsírosodik a hajuk, képesek akár minden nap megmosni, s ezzel felborul a hormonális egyensúly.

 

Honnan tudjuk megállapítani, hogy milyen sampon megfelelő a számunkra?

 

Ebben tud tanácsot adni a szakember. Sok esetben a vendégek azt nézik az üzletekben, hogy a hajuknak megfelelő sampont vásároljanak, de a samponválasztást valójában a fejbőrhöz kell igazítani. A hajunkra balzsamokat, pakolásokat választunk. Sokan itt tévesztik el, és innentől kezdve nem lesznek megelégedve a hajuk állapotával. Van olyan eset is, amikor túlápoljuk, a balzsamot például csak a hajhossz közepétől a végéig kell használni. Fontos, hogy mindig a fejbőrnek és a hajnak megfelelő, professzionális, biofizikai úton ható termékeket használjunk, így nem terheljük a szervezetet káros hatóanyagokkal, szilikonnal, amelyek egy idő után felhalmozódnak a hajszálon.

 

Mitől roncsolódik a haj szerkezete?

 

A probléma ott kezdődik, ha az emberek nem fogadják el az adottságaikat, tehát ha vékony szálú hajuk van, akkor vastagot szeretnének, ha göndör, akkor egyeneset. Emiatt túl gyakran vasalják, göndörítik magas hőfokon. Célszerűbb elfogadni, hogy abból a hajszerkezetből, adottságból kell gazdálkodnunk, ami megadatott nekünk. A kíméletes hajápolás érdekében a hajgyógyász szakember megfelelő tanácsot ad, és professzionális termékek használatát javasolja. Egy rossz minőségű fésű például roncsolja a haj szerkezetét, feltöltődik a haj, elektrosztatikussá válik. Amikor a fésű szálai beleakadnak a hajszálakba, károsítják a haj külső védőpikkelyét. A hosszú hajat egy disznó sörtéből készült hajkefével fésüljük át reggel és este. Nedves hajhoz pedig ritka fogazatú fésűt használjunk, így nem válik töredezetté. A hajszálat úgy kell elképzelni, mint ahogy a háztetőn a cserepek egymásra lapulnak, kismértékben fedik egymást. Minél szabályosabban fedik egymást a kis lemezkék, annál selymesebb és fényesebb a haj, mert visszaveri a fényt. Amikor száraz, fénytelen, töredezett a haj, az a rétegek károsodásának a következménye. A naponta történő lakkozással, kifésüléssel, vasalással a haj keratinját teljesen összetörjük. Tévhit, hogy ha növesztjük a hajat, akkor nem kell rendszeresen vágatni, hiszen a hajvégek karbantartása ekkor is szükséges.

 

Hibázhatunk-e a hajfestéssel?

 

Akkor mindenképpen, ha otthon próbálkozik valaki, mert ez szakmunka. Nagyon nagy különbség van, nemcsak a műveletben, hanem a festék összetételében is. Míg egy professzionális, minőségi hajfesték minimális ammóniatartalommal rendelkezik, addig a gyengébb minőségű hajfestékekben lévő mérgező vegyi anyagok a bőrön keresztül felszívódva terhelik az immunrendszert és a belső szerveket. A professzionális hajfestékben benne van az ápoló anyag, a hialuronsav, ami vízmegtartó tulajdonsággal is rendelkezik. A hialuronsav a szervezet egyik természetes építőeleme, és a testet behálózó szövetekben mindenütt megtalálható. Nemcsak a bőr saját nedvességmegtartó képességét fokozza, hanem a természetes védőrétegét is erősíti, képes a bőröregedést okozó szabadgyökökkel harcolni, és gyulladáscsökkentő hatása is van.  Ezenkívül létezik növényi alapú, ammóniamentes hajfesték is, ami nem teljesen hatol be a haj szerkezetébe. Ezt mindig szakembernek kell eldönteni, hogy mi jó az adott fejbőrre, hajra. Így garantált nemcsak a hajszín, hanem a minőség is.

 

Milyen hatással van a diéta vagy a folyadékfogyasztás a hajszerkezetre?

 

A nagyon szigorú diéta elsorvasztja a hajszálat, ugyanis a hajhagyma nem jut megfelelő tápanyaghoz, s ez hajhullást is okozhat. Ha valaki egyik napról a másikra kezd drasztikus fogyókúrába, akkor egy idő múlva észreveszi, hogy hullik a haja. Viszont, ha ügyel arra, hogy minden ásványi anyag, vitamin bekerüljön a szervezetébe, akkor nem lesz gond. A fénytelen haj oka például leggyakrabban a vashiány. Mivel a haj negyede víz, a folyadékpótlás rendkívül fontos. A bevitt folyadékot a szervezet először a létfontosságú szerveknek adja, tehát a haj lesz az első, amitől megvonja a nedvességet. Víz nélkül a hajhagyma károsodik, s leáll a növekedés.

 

Szerző: Koncz Veronika

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: