Szépség
Frissítve: 2020.06.02.

Hogyan ápold az érzékeny bőrt

Elég egy rosszul megválasztott arcápoló készítmény vagy egy szeles, csípős időjárás, és a bőr máris elkezd csípni, égni, viszketni, majd hámlani. Az érzékeny bőr ezért különleges odafigyelést és ápolást igényel. Mutatjuk, hogyan.

Az érzékeny bőr ápolása

Le az illatanyagokkal

 

Ami kedves az orrodnak, az káros lehet a bőrödnek – így szól az érzékeny bőrűek mottója. A különféle kozmetikumokban és bőrápoló termékekben található illatanyagok sajnos az első számú allergének.

 

Különösen a citrusos, virágos és mentolos illatú készítmények üthetik ki a bőröd.

 

Ezért érdemes odafigyelni, hogy mindig illatmentes termékeket válassz, de nem csak a bőrápolási repertoárodba, de a háztartási tisztító szereid közé is. A legjobb, ha a hipoallergén vagy a formaldehid-mentes felirat is megtalálható a flakonon.

 

A parfüm, illetve dezodor kritikus pont, hiszen mindenki szeret egy kis illatot viselni magán. Érzékeny bőrűeknek azonban ajánlott a bőr helyett a ruhára fújni az illatot.

 

Terítsd le az aznapi blúzt az ágyadra, fújd be a kedvenc parfümöddel (de ne túl közelről, hogy ne hagyjon foltot rajta), várj egy-két percet, amíg megszárad, majd öltözz fel. Így megóvod a bőröd az illatanyaggal való közvetlen érintkezéstől, és elkerülheted az irritációt.

 

Kerüld el a túlzott durvaságot

 

A lemosókban, szappanokban és tusfürdőkben gyakran használnak olyan tisztító hatású anyagokat, amelyek túlságosan durvák az érzékeny bőr ápolásához. Az egyik ilyen anyag a habosító sodium lauryl sulfate emulgeálószer, amely sok arc- és testápoló termékben megtalálható, s kíméletlenül eltávolítja a bőrön található szennyeződéseket és olajokat.

 

Kíméletlenül, ami egyben azt is jelenti, hogy értékes lipideket is lebont, ezáltal pedig megakadályozza, hogy ezek megvédjék a bőrt a kiszáradástól és a károsodásoktól. Ezért

 

válassz inkább kifejezetten érzékeny vagy száraz bőrre fejlesztett termékeket, amelyekben a viszonylag kíméletes sodium laureth sulfate-ot alkalmazzák (a sokkal gyakoribb és irritálóbb hatású lauryl helyett).

 

Némely szappanban olyan szárító hatású antibakteriális anyagok is megtalálhatók, mint például a tetrasodium EDTA vagy a triklozán (triclosan). S mivel az érzékeny bőr szinte mindig száraz, ha ilyesfajta, a bőrből nedvességet kivonó termékeket használsz, azok kicsíphetik és hámlaszthatják a bőröd. Így ajánlott ezeket a lemosókat elkerülni.

 

Vigyázz a csillámporra

 

A sminktermékek között is érdemes óvatosan válogatni. Az égszínkék pigment például, amely sok szemhéjpúderben megtalálható, szintén irritálhatja az érzékeny bőrt. Ha kicsípi a bőröd, válassz inkább neutrális színeket, bézseket, barnákat a szem árnyékolására, amelyek kevésbé irritáló pigmenteket tartalmaznak.

 

A fényvisszaverő csillámporral sem árt óvatosság, ez többnyire ásványi alapú sminkekben, bronzosító púderekben található, s olyan kémiai tulajdonságokkal bír, amelyek kiszáríthatják, kipirosíthatják az érzékeny bőrt. Egy másik anyag, amelytől érdemes távol tartanod magad,

 

a bizmut-oxiklorid (bismuth oxychloride).  A sminktermékekben arra hivatott, hogy fokozza a fényességet, azonban az érzékeny bőrt irritálhatja.

 

A legrosszabb, hogy mindezen hatóanyagok többnyire olyan készítményekben találhatók, amelyeket sminkecset segítségével intenzíven a bőrbe, vagyis mélyen a pórusokba dörzsölünk, ami által még inkább súlyosbítjuk a káros hatásukat.

 

Érzékeny bőrűeknek általános jó tanácsként érdemes ezért inkább folyékony vagy krém állagú alapozót, szemfestéket és pirosítót használniuk, amit nem ecset segítségével bedörzsölve, hanem óvatosan az ujjbegyekkel simogatva is felvihetnek az arcbőrre.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: