Fitnesz
Frissítve: 2020.06.02.

14 egyszerű fitnesz tipp, hogy jobban menjen az edzés

Elhatároztad, hogy rendszeresen mozogni fogsz, s már olyan edzésformákat is találtál, amelyek kedvedre valók volnának. Kezdődhet is a fogyás meg az egészséges életmódra való átállás. Következő tippjeinkkel abban segítünk, hogyan teheted hatékonyabbá és kényelmesebbé az edzésed.

Hatékony edzéstippek

Találd meg a legjobb fitneszbarátod 

 

Egy edzőtárs nagyon sokat segíthet abban, hogy motivált maradj, de csak akkor, ha olyasvalakit találsz, aki inspirál, és nem elkedvetlenít. Nyilvánvaló, hogy elsősorban a barátaid közül választasz valakit, akivel együtt edzenél.

 

Ám nem mindenki alkalmas e feladatra, mert lehet, hogy úgy gondolod, az egyik ragyogó humorérzékkel megáldott barátod mellett volna a legkevésbé egyhangú az edzés, ám ha ő nem túl lelkes, és remek humorával inkább az edzés elbliccelését szorgalmazza, akkor érthető módon edzőtársnak korántsem a legjobb választás…

 

A három legfontosabb kérdés, amit érdemes feltenned, hogy megtaláld a megfelelő embert, a következő:

 

1. Tudtok-e rendszeresen találkozni, hogy együtt edzetek?
2. Elég lelkes-e a barátod az edzés iránt, és képes-e támogatni téged a célod elérésében?
3. Képes lehet-e a barátod hosszú távon lépést tartani veled, vagy ami még jobb, jobb teljesítményre ösztönözni téged?

 

Válassz kényelmes cipőt 

 

Véletlenül se vegyél olyan futó- vagy edzőcipőt, ami a boltban felpróbálva nem kényelmes. A legjobb, ha délután indulsz vásárolni, ilyenkor a legnagyobb a lábad, így jobban megállapíthatod, hogy megfelelő-e a bősége.

 

A hossz kiválasztásában pedig arra figyelj, hogy elég helye legyen a lábujjaidnak, hogy mozgatni tudd őket, de nagyobb hely ne legyen. Persze, az új cipővel nem érdemes rögtön futóversenyen indulni, egy kicsit be kell törni, s a cipőnek néhány használatot követően még kényelmesebbnek kell lennie.

 

Mozogj zenére

 

Nemcsak a táncos edzések, az aerobic, illetve a különféle tornagyakorlatok, de bármilyen edzés, akár edzőtermi, akár szabadtéri, könnyebben mehet, ha zenét hallgatsz közben. Ha önállóan edzel, tedd fel a fülhallgatót, és hallgasd saját, személyre szabott zeneválogatásod.

 

Bármilyen zene megfelel, a lényeg, hogy ösztönzően hasson rád. Az élsportolók közül jó néhányan az akár relaxálónak is mondható szimfonikus zenére edzenek, szóval nem kell feltétlenül a pörgős ütemekre fókuszálni, az a fontos, hogy a zene motiváljon a mozgásra és a jobb teljesítményre.

 

Pótold folyamatosan a folyadékveszteséget 

 

Mindegy, hogy edzőtermi vagy szabadtéri edzésed van éppen, mindig nagyin fontos, hogy közben hidratáld a szervezeted. Ha egy órát vagy annál kevesebbet edzel, a víz bőven elegendő, ha viszont ennél többet, akkor nyugodtan fogyaszthatsz valamilyen sportitalt, amely többlet energiát ad, és feltölt a hosszú, kitartó edzéshez.

 

Szerelkezz fel a futáshoz

 

Mielőtt útnak indulnál, győződj meg róla, hogy a következő felszerelések nálad vannak: egy óra, hogy mérni tudd, mennyi idő alatt teljesítetted a távot, illetve egy zenehordozó és –lejátszó eszköz, hogy motiválhasd magad a jobb teljesítményre.

 

De arra figyelj, különösen, ha nem futópályán, hanem közterületen futsz, hogy ne szóljon túl hangosan a zene, s így a környezet hangjait-zajait (a közeledő autót stb.) meghallod. Használhatsz még pulzusmérő karpántot is, illetve GPS-es eszközt, amely nyomon követi a megtett utat.

 

Napos időben pedig ne felejtsd otthon a napszemüveget. Ez azért is fontos, mert azáltal, hogy nem behúzott nyakkal és hunyorogva futsz, el tudod lazítani a vállizmaidat, így pedig több energiád marad a futásra. És vidd magaddal a vizes palackod is.

 

Feszítsd a határaid

 

Persze csak óvatosan, időről időre egy kicsit (mondjuk 5-10 százalékkal) növelve a súlyt, a gyakorlatok vagy a megtett méterek számát. Figyelj oda, hogy ne erőltesd túl magad, kövesd a tested jelzéseit, és szakíts időt a pihenésre, regenerálódásra is.

 

Ha már nagyon belejöttél és minden nap edzel, akkor se feledkezz meg arról, hogy a szervezetednek szüksége van a feltöltődésre, így rendszeres időközönként tarts pihenőnapokat.

 

Cseréld le az edzőcipőd

 

Különösen a futócipőkre igaz, hogy egy idő (és számos megtett kilométer) után elfáradnak, kiöregednek, s ilyenkor célszerű lecserélni őket. Még akkor is, ha nagyon kényelmesnek érzed, szinte hozzád nőtt, és el sem tudod képzelni nélküle a futást…

 

A ragasztó és az egyéb anyagok szavatossági ideje lejár, és ha nem cseréled le a cipőt időben, kiteszed magad és a lábad annak a veszélynek, hogy útközben adja meg magát, és komoly sérülést szerezhetsz.

 

600-700 kilométer megtétele után már mindenképp érdemes lecserélni a cipőt, illetve két év elteltével, ha még nincs is benne ennyi kilométer, mert az anyagai az idő múlásával is elhasználódnak. De ha más edzésformát választasz is, mindig érdemes odafigyelni a cipőd állapotára, és megfelelő időközönként lecserélni.

 

 

 

Válassz megfelelő sportmelltartót 

 

Mert nem mindegyik egyformán jó, és nem mindegy, milyen sporthoz milyen melltartót választasz.

 

Míg a jógaórára egy egyszerű, kényelmes és természetes anyagból készült sportmelltartó tökéletesen megfelel, addig az intenzív ugrálással, talajhoz ütközéssel járó sportok, például a stepaerobic, a különböző labdajátékok vagy a futás már egy nagyon feszesen, erősen tartó, mégis rugalmas, kényelmes és jól szellőző melltartót kíván.

 

Figyelj arra, hogy a kosár kellemes és puha anyagból készüljön, s a termékleírás jó, ha tartalmazza a légáteresztő, illetve kompressziós kifejezéseket.

Szüntesd meg, ha szúr az oldalad

 

Különösen a futók életét, pontosabban edzését keserítheti meg a kellemetlen, hasító fájdalom, amely félbeszakítja az edzést, hiszen meg kell várni, amíg elmúlik. Vagy megszüntetni: ökölbe szorítod a kezed és a mellkasodhoz nyomod, oda, ahol a szúró fájdalmat érzed, és közben mélyeket lélegzel hasi légzést alkalmazva mintegy harminc másodpercig. Ennyi idő alatt normálisan el kell múlnia a fájdalomnak, és folytathatod a tréningezést. 

 

Megelőzésként figyelj oda, hogy rendesen végezd a bemelegítést és edzés közben ügyelj a légzéstechnikádra. Ha a probléma rendszeresen visszatér, miközben mindent helyesen csinálsz, ideje szakorvoshoz fordulni, és segítséget kérni.

 

Adj enyhet a sajgó izmoknak

 

Egy megerőltető edzést követően két dolgot tehetsz, hogy megelőzd egy szörnyű izomláz kialakulását. Az egyik elég radikális, ám hatásos módszer (nem csoda, hogy élsportolók, atléták is alkalmazzák): ülj 10-15 percig hideg vízben.

 

A másik, sokkal kellemesebb módszer a masszázs. Sőt, ha rendszeresen, havonta egyszer-kétszer megmasszíroztatod magad, azzal folyamatosan elősegíted az izmaid regenerálódását.

 

Tedd változatossá az edzést

 

Ha már unod az edzőtermi gépeket, a biciklit, az aerobic DVD-ket… iktass be a heti rutinba egy-két rendhagyó edzést. Állíts össze a kedvenc zeneszámaidból egy válogatást, majd légy kreatív, és tervezd meg az aznapi edzést.

 

Összeválogathatod a gyakorlatokat például úgy, hogy aznap csak azokat végzed el, amelyeket kifejezetten szeretsz. Vagy hívd át a csajokat is, és tartsatok délutáni táncos bulit. A lényeg, hogy a kanapéra dőlni csak fél óra elteltével szabad…

 

Védd magad a napsugaraktól

 

Mert bár a szabadban edzeni remek dolog, leégni már sokkal kevésbé… Ezért indulás előtt ne felejtsd el bekenni magad napkrémmel. A legjobb az, ha izzadásbiztos vízálló típust választasz, a fejedet könnyű sapkával-kalappal véded, főként, ha sötét hajad van, és az ajkadra is kensz egy kis fényvédős ajakbalzsamot.

 

A trikót egy vékony, könnyű anyagból készült fehér hosszú ujjú pólóval is felválthatod, ami védi a karod a napsugaraktól. A nyári hőségben jobb, ha inkább korán reggelre vagy estére időzíted az edzést.

 

Előzd meg a kidörzsölődést

 

A ruha folyamatos súrlódásának következményeként az izzadt bőrfelületen (leginkább az ágyék vagy a hónalj környékén, a sportmelltartó vonalában) könnyen megjelennek a kidörzsölődés fájdalmas, égő, feszítő nyomai. Sokan a vazelinre esküsznek ennek megelőzésére, de ma már kapható olyan krém is, amelyet kifejezetten a kidörzsölődés megakadályozására fejlesztettek ki.

 

Fontos szempont, hogy nedvességelvezető és gyorsan száradó ruhában sportolj, hogy a bőröd is minél hamarabb megszáradjon, akár már a levezető séta vagy nyújtás alatt.

 

Ha elérted a súlyod, akkor se hagyd abba

 

Keményen dolgoztál, és sikerült megszabadulnod minden fölösleges kilótól, itt az ideje a lazításnak. Igen, egy napig, vagy kettőig. Aztán folytasd tovább a mozgást rendíthetetlenül, hogy meg is tartsd a súlyod, amit elértél. No és persze az egészséges életmódnak is szerves része a rendszeres mozgás.

 

Esetleg az étrendeden lazíthatsz egy picit, de ez nem azt jelenti, hogy most aztán jöhetnek a zsíros-cukros üres kalóriák. Sokkal inkább azt, hogy ilyenkor már nagy ritkán egy habos csokis sütemény, pizza vagy hamburger örömteli befalása is belefér.

 

Jó hír, hogy ha egyszer sikerült, onnantól kezdve pontosan tudod, mit kell csinálni, és később, évek múltán sem fogsz kétségbeesni, ha egy-két pluszkiló felszalad rád.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: