Szépség
Frissítve: 2020.06.05.

Dermaroller - a bársonyos bőrért

Elsőre talán ijesztőnek hangzik, hogy több száz tűvel böködik a bőröd és sebeket ejtenek rajta, de a dermaroller fájdalommentes eljárás, hiszen nagyon apró tűket használva egészen pici, pontszerű sebeket, mikrosérüléseket okoznak. Mindezt azért, hogy stimulálják a bőr védekező rendszerét, és fiatalabb, bársonyosabb bőrfelületet alakítsanak ki.

Dermaroller - arckezelés.

Mi az a dermaroller?

Más néven kollagén indukciós terápia, egy minimálisan invazív bőrmegújító kezelés, amely egy hengeren található apró mikrotűket használva pici, egyenlő távolságra lévő pontszerű sérüléseket okoz a bőrben. Ez a folyamat a bőr öngyógyító mechanizmusát beindítva stimulálja a természetes kollagén- és elasztintermelést, így szebbé, feszesebbé teszi a bőrt, kisimítja a finom ráncokat és halványítja a hegeket és a striákat.

Egy tetoválótűhöz hasonlóan a tűs henger minimális traumát okoz a bőrnek, miközben mikroszkopikus sebeket ejt rajta. Az eljárást leggyakrabban az arcbőrön alkalmazzák, de bármilyen testfelület kezelhető vele.

A kezelés előtt

Mielőtt bármilyen kozmetikai kezelést végeznének, minden esetben érdemes egy konzultációt beiktatni, hogy a szakember felmérhesse, kórtörténeted is ismerve, hogy alkalmas vagy-e a kezelésre. Ilyenkor felteheted a kérdéseid az eljárással kapcsolatban, a kezelést végző pedig elmondja, milyen eredményeket várhatsz, és figyelmeztet az esetleges veszélyekre, mellékhatásokra is. Sor kerülhet a bőr előkészítésére is, ami azt jelenti, hogy a kezelést megelőző négy hétben A- és C-vitaminos krémekkel kell kenni a bőrt. Ezen krémek alkalmazását sokszor a kezelés utáni hat hónapban is javasolják, az új kollagén egészséges termelését és a bőr megújulását elősegítendő.

Az eljárás

Közvetlenül, mielőtt a dermarolleres kezelést elkezdenék, a legtöbbször helyi érzéstelenítő krémet visznek fel a kezelendő bőrfelületre, hogy minimalizálják az érzékenységét. Ezután végigfuttatják a hengert a bőrön, amely közben egyenletes távolságban pontszerű sebeket ejt.

Hogy a művelethez milyen hosszúságú tűket alkalmaznak, attól függ, hogy milyen mélyen szükséges a bőrbe hatolniuk – általánosságban minél mélyebbre hatolnak, annál látványosabb eredmény érhető el a kezeléssel. Az eljárás nem fájdalmas, legfeljebb picit kellemetlen érzéssel járhat. Egy alkalom 10 perces és 60 perces is lehet, a kezelendő felület nagyságától függően.

A kezelések gyakorisága

4-8 hétre is szükség lehet, amíg a bőrmegújulás látható jelei mutatkoznak, s ha a kezelés folytatódik a következő hónapokban, akkor időről időre egyre szebb eredményt várhatsz. Már egyetlen kezelés is észrevehető javulást eredményezhet, de az esetek többségében 2-5 alkalmas, 2-3 havonta sorra kerülő kezeléssorozat szükséges az optimális eredményhez. Természetesen ez mindig az egyéni helyzettől és adottságoktól is függ.

A kezelés után

Közvetlenül a dermarolleres kezelést követően kipirosodhat és kissé megduzzadhat a bőr, ami persze akkor a legszembetűnőbb, ha az arcod kezelték. Ez azonban gyorsan, egy-két napon belül elmúlik, ezt természetesen a kezelés intenzitása és a tűk hosszúsága is meghatározza.

Általánosságban elmondható, hogy a legtöbben a kezelést követő napon már munkába szoktak állni. Gyakori, hogy a kezeléssorozat befejeztével egy otthoni használatra alkalmas dermarollert javasolnak (amely jóval enyhébb hatású, mint a professzionális változatok) a megfelelő bőrápoló termékekkel kiegészítve, a lehető legjobb eredmény elérése érdekében.

 

  • a kezelést követő 48 órában csak csapvízzel moss arcot (a kezelt felületet), és finoman, dörzsölés nélkül szárítsd meg
  • mindig tiszta kézzel érintsd a kezelt felületet, a fertőzéseket elkerülendő
  • az első 12 órában ne sminkeld magad, a következőkben pedig kizárólag olyan sminktermékeket használj, amelyeket a kezelést végző is megfelelőnek tart
  • az otthoni utókezelést végezd az utasításoknak megfelelően
  • a kezelést követően azonnal vigyél fel magas SPF faktorú fényvédőt az arcra (látható helyen lévő kezelt felületre)

Akinek ajánlott

A dermarolleres kezelés minden bőrtípusra alkalmazható, a legjobban a következő problémák kezelésében eredményes: a bőr rugalmasságának javítása, finom ráncok, szarkalábak halványítása, az öregedésből fakadóan megereszkedett bőr feszesebbé tétele, illetve felszíni hegek kisimítása. Az arckezeléseken felül leginkább a terhességi foltok, striák eltüntetésére alkalmazzák ezt az eljárást.

Akinek nem ajánlott

Bármilyen vírusos vagy bakteriális fertőzés vagy kezelést igénylő krónikus bőrprobléma esetén nem végzik el a kezelést. A kizáró okok közé tartozik továbbá a nyílt seb, vágás, keloidos hegképződésre való hajlam vagy rossz sebgyógyulás, de nem szabad dermarollerrel kezelni a terhesség és szoptatás ideje alatt, illetve ha az utóbbi három hónapban izotretinoin hatóanyagú gyógyszert szedtél, vagy sugárterápiád volt az elmúlt egy évben.

Előnyök

A dermarolleres kezelés minimálisan invazív eljárás, vagyis nem kell altatás, és az érzéstelenítés is minimális, sem a kezelés alatt, sem azt követően nem jár fájdalommal, és a szervezet természetes folyamatait felhasználva hoz eredményt. Nem veszélyes, és csekély mellékhatással járó módszer, és bármilyen esetleges mellékhatása rendszerint egy héten belül elmúlik.

Veszélyek és mellékhatások

Normális reakció, hogy a kezelést követően a bőrfelület rózsaszínes-vöröses foltokban kipirulhat, látványa leginkább a napégéshez hasonló, illetve kis vérzés is előfordulhat, horzsolás is megjelenhet, a kezelés intenzitásával és a tűk hosszával egyenes arányban. Emellett egy kissé melegnek, feszesnek és égőnek is érezheted a bőröd, de mindezen reakcióknak rendesen 12-48 órán belül múlniuk kell.

A dermarolleres kezelésnek minimális mellékhatásai lehetnek, mint például bőrszárazság vagy apró fehér foltok megjelenése, utóbbit a kezelést végző szakember könnyen eltávolítja. Nagyon ritkán hiperpigmentáció (sötét foltok megjelenése a bőrön) jelentkezhet, ami egy hónap alatt elmúlik. Az azonban nagyon fontos, hogy megfelelő szakember megfelelő géppel és módon végezze a kezelést, ellenkező esetben csúnya fertőzés is lehet a vége.

 

Árak

A kezelendő felülettől és az alkalmazott készüléktől is függ, mennyibe kerül egy dermarolleres kezelés. Általánosságban egy alkalom 5 000-50 000 forintba kerül, de ha sok kezelésre van szükség, árengedményre is számíthatsz. Az utókezeléshez otthon használható készülékek ára 3 000 – 5 000 Ft között mozog, de 30 000 fölé is mehet, általában ez már csomagárat jelent, amelyben egyéb bőrápoló készítmények is vannak.

 

Foto: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (0) Negatív értékelés (1)

Ez is érdekelhet: