Alakformálás
Frissítve: 2020.06.02.

Hogyan küzdj meg a narancsbőr három típusával…

A narancsbőr típusainak beazonosítása azért alapvetően fontos, mivel ettől függ, hogy milyen kezelés veheti fel vele a harcot a leghatékonyabban.

 

A narancsbőr három típusa
A narancsbőr lassan jelenik meg, s hálóz be különböző testrészeket, és egy embernél nem csak egy típusa jelentkezhet. A cellulit különböző típusaiban egy dolog biztosan közös: sokkal gyakrabban jelentkeznek nőknél, mint férfiaknál, elsősorban hormonális okoknál fogva. A következőkben sorra vesszük a cellulit három típusának tipikus jellemzőit és a módszereket, amelyekkel szembe szállhatunk velük.
 
1. Lágy/zsíros cellulit
 
Ezt a típusú narancsbőrt dimbes-dombos, egyenetlen bőrfelszín jellemzi, amely tapintásra nagyon puha, ahogyan a neve is jelzi. A lágy cellulit a leginkább olyan területeken jelentkezik, ahol zsírtöbblet van, így például a felkaron vagy a lábon, és gyakran visszértágulat vagy seprűvéna kíséri. Ahogyan mozogsz vagy járkálsz, a narancsbőr is mozog. Az életkorral és a súlygyarapodással egyenes arányban növekszik a megjelenésének és terjedésének esélye, és nagyban összefügg a mozgásszegény életmóddal is.

A nők többségének a lágy cellulit keseríti meg az életét, de a jó hír az, hogy ez a legkönnyebben kezelhető típus. Általánosságban a vérkeringés javítása és a súlyvesztés segít a visszaszorításában. Ez azt jelenti, hogy szépen kiirthatjuk az egészséges testsúly visszaszerzésével, rendszeres sporttal, méregtelenítéssel. Azonban, ha újra ellustulunk, a narancsbőr visszatér.
 
:: Jellemző testtájék: comb, has, fenék és kar
:: Jellemző életkor: kialakulása 30 és 40 éves kor között a leggyakoribb.
:: Megjelenése: a bőr kocsonyás, az érintett terület mozgásra reagálva helyet változtat.
:: Textúrája: puha, ahogyan a neve is sugallja, és valamennyire szivacsos jellegű.

► Kezelése: lassú súlycsökkentés, magas minőségű fehérje bevitele és rendszeres testmozgás. Azon mozgásformák a legjobbak, amelyek növelhetik és fejleszthetik az érintett terület izmait is. Ez kiegészíthető cellulit elleni krémekkel, amelyek akkor a leghatékonyabbak, ha edzést követően és masszírozva visszük fel. A zsírtöbblettel rendelkező területeken a rádiófrekvenciás kezelések nagyon hatásosak lehetnek, ahogyan az elektro-stimulációs eljárások is, amelyek szépen formálják és erősítik a szöveteket. Az endermológia – egyfajta mechanikai stimulációt alkalmazó masszázs, amelyet speciális eszközt használva végeznek –, szintén rendkívül eredményes lehet a lágy cellulit elleni küzdelemben.
 
2. Kemény/rostos cellulit
 
A narancsbőr ezen típusa gyakrabban jelentkezik fiatal nőknél és lányoknál, és leginkább a csípő és a comb külső területein mutatkozik. A bőr feszes és szemcsés vagy gödröcskés, akár a narancs héja, és a megjelenése nem változik mozgás közben, a bőr szorosan követi az izmokat.

Ez a típus sokszor a sportos, vékony vagy normál testalkatú nőkön jelenik meg, akiken nincs súlyfelesleg. A bőr tapintása kifejezetten kemény, olykor fájdalmas az érintett területen. A kemény narancsbőrt a kötött izomrostok közé beszorult, megnagyobbodott zsírsejtek okozzák. Ezen típus diétára, edzésre szinte egyáltalán nem reagál.
 
:: Jellemző testtájék: a csípő és comb külső felülete, illetve a hát környéke és a térd belső felülete
:: Jellemző életkor: akár a serdülőkor elején is megjelenhet, és korai kezelés nélkül fennáll az esélye, hogy sohasem múlik el teljesen.
:: Megjelenése: pöttyös-gödröcskés bőrfelület, az érintett terület nem változtat pozíciót.
Textúrája: a bőr egységesen tömör, érintésre érzékeny vagy akár fájdalmas is lehet.

► Kezelése:  a tünetek felismerését követően azonnal meg kell kezdeni a kezelést, mert minél korábban kezdünk el vele foglalkozni, annál jobb és látványosabb eredményeket érhetünk el. A mezoterápia az egyik leghatékonyabb kezelési mód, amely gyógyhatású anyagok, vitaminok és természetes kivonatok megfelelő kombinációjának bőrbe injektálását jelenti. Kozmetikai krémek  is segíthetnek, a kezelés elején napi kétszer, utána pedig az állapot fenntartásához szükséges mennyiségben. Az endermológia a cellulit e típusának visszaszorításában is hatékony eljárás lehet.
 
3. Ödémás cellulit
 
Ez a narancsbőr legkevésbé gyakori formája, és egyben a legnehezebben kezelhető is. A rossz keringésből fakadó jelentős folyadékvisszatartás a kiváltó oka. Leginkább a lábon jelentkezik, amely formáját vesztve oszlopszerűvé válhat, a bőr pedig tésztaszerű és érintésre vagy hosszadalmas ülés során fájdalmas lehet.
 

:: Jellemző testtájék: a combon és a térd környékén is megjelenhet, de leggyakoribb a lábszáron, amely formáját veszti.
:: Jellemző életkor: leginkább 20 és 30 éves kor között. Megjelenése kissé hasonlít a habszivacs állagára.
:: Textúrája:  a bőr szivacsossá válik, és érintésre fájdalmas lehet. A lábon a véna- vagy a nyirokrendszer elégtelensége mutatkozik (vízvisszatartás, lábdagadás, seprűvéna, görcs stb.)

 Kezelése: mivel az ödémás cellulitot folyadékvisszatartás okozza és vérkeringési problémákkal is összefüggésbe hozható, fontos, hogy mindkét problémát kezeljék. Visszértágulat is jelentkezhet, amely szintén megfelelő gyógymódot igényel. A finomabb, nem ütközéssel járó testmozgás, mint például a biciklizés, sétálás, úszás kifejezetten javasolt. A kompressziós harisnyák is segíthetnek, ahogyan a váltott hideg-meleg vizes zuhanyozás is. Jótékonyan hatnak az olyan, a vénára ható készítmények, amelyek a ginzeng, a szúrós csodabogyó vagy a vadgesztenye kivonatát tartalmazzák, mert segítenek megerősíteni az érfalakat. Az olyan ételeket pedig, amelyek a folyadékvisszatartást segítik, ajánlatos elkerülni: így a sós és az előre elkészített, tartós élelmiszereket, valamint a szénsavas üdítőket. A nyirokmasszázs és az akupresszúra is hatékony lehet, illetve az olyan gyógynövényteák, mint a zsurló tea vagy a zöld tea fogyasztása is a folyadékhalmozódás csökkentésében.

 

Fotó: shutterstock.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: