Fitnesz
Frissítve: 2016.10.23.

Bolond? Boldog? Zumba!

A zumba sikere nem csupán a szórakoztató és hatékony tánc-fitnesz programban rejlik. A háttérben egy kirobbanóan zseniális menedzsment áll.

Zumba szlogenek.

A zumba lelke ugyan nemzetközi, de a mozgatórugója egy sokrétű, igazi amerikai business modell, és egy nagyon agilis marketingstratégia. Nem véletlenül kapta meg a Zumba Corporation 2012-ben az USA-ban az Év Cége (Company of the Year) címet. Az állandó fejlesztések és újítások, a védjeggyel ellátott zumba viselet (ZumbaWear) márka, a videók, a CDk, az eredeti zumba zeneszámok mind- mind növelik a zumba piaci értékét.

 

Azt pedig frappáns reklámszövegek is segítik, hogy a zumba imázs olyan legyen, amilyen, és megmutassa a zumba egyediségét és igazi formáját. Íme, néhány példa a legismertebb amerikai  imázs szlogenek közül szabad fordításban.

 

Ditch the workout and join the party! / Hagyj fel a gyúrással, bulizz inkább a zumba partyn!

Party yourself into shape! / Táncold magad formásra!

 

Ez a két mondat a zumba hivatalos marketing mottója, amely minden zumba fórumon olvasható és hallható. Egyértelműen a fitnesz program party hangulatára utalnak ezek a frázisok, a bulis jellegre, amely megkülönbözteti a zumbát a legtöbb csoportos edzésformától. A zene, a tánc, a jó társaság, a nevetés – minden, ami egy jó bulihoz kell, jelen van a zumba órákon. Ez a remek kardióedzés igazi kikapcsolódás, miközben szépen formálja az alakot is. És a lényeg: az élvezhetőségi fok maximális.

 

Zumba is my Happy Hour. / A zumba az én koktél órám –  a mámorhoz alkohol sem kell, ha zumbázol.

 

A fenti egy másik nagyon szellemes érzékeltetése a szórakoztató, könnyed atmoszférának: a Happy Hour az USA-ban egy népszerű jelenség, mikor közvetlenül a munkaidő után a kollegák összejönnek egy bárban egy italra, vagy kettőre (kihasználva a Happy Hour egyet fizet, kettőt kap ajánlatát), hogy munkahelyi problémáikat megbeszéljék, vagy ismerkedjenek egymással és kikapcsolódjanak. A statisztikák szerint az ebben az időben tartott zumba órák igen látogatottak. Vagyis jogos lehet a mottó üzenete, miszerint egy zumba óra ezt a társasági szerepet is betöltheti.

 

 

Az első és legfontosabb tényező a zumbában a zene. Más edzésprogramokkal ellentétben itt nem a gyakorlatokhoz választjuk a zenét, hanem magával a zenével kezdődik minden… Mikor koreográfiát készítek, először csak hallgatom a zenét, megfigyelem minden kis részletét, és akkor kezdek a lépések megtervezéséhez, amikor már kívülről fújom az egészet. Így lehetek csak biztos benne, hogy a zene és a koreo olyannyira összhangban lesznek egymással, hogy a táncosok hitelesnek találják, és teljesen a magukénak érzik. 

 

És ilyenkor történik az, aminek történnie kell: elveszel a zenében, és észre sem veszed, hogy százasával szabadulsz meg a kalóriáktól.

 

A felszabadító érzés úgy elkaphat, hogy nemcsak magadat szereted meg jobban, de a legszívesebben megszeretgetnéd a melletted táncolót is… Ezt a feelinget fejezi ki a zumbapólókon is gyakran látható szlogen:

 

Feel the music and share the love. / Érezd a zenét és áraszd a szeretetet.

 

Rengeteg sikersztori szól arról, hogy a zumba milyen sok nő életét változtatta meg a legpozitívabb módokon, beleértve nemcsak a külső vonásokat, a jelentős fogyásokat, alkati változásokat, hanem a belülről sugárzó, szinte karizmatikus átalakulásokat is. Rengeteg résztvevő számol be jelentős önbizalom-növekedésről és egészségesebb test- és életszemléletről. Nyilván, így a kampány sem hagyja ki a vonzerő és a pozitív testtudat reklámozásának aduját.

 

You see sweat? I only see a sexy glow / Látsz rajtam verejtéket? Mert én csak a szexi csillogást látom.

 

Az órák gyakori látogatásával magabiztosabb leszel, javul az állóképességed, hajlékonyabbá válik a tested. Ezenkívül megtanulod a fenékrázás minden módját, a sikkes járást, a kecses fejtartást és a vonzó viselkedést is. És ez mind előbb-utóbb természetessé válik...

 

Még a fáradtságot és verejtéket sem érzed kellemetlennek, hiszen ezek is a vonzóbb formádat hozzák elő. Az órák alatt megtapasztalt öntudatosság magával kísér a hétköznapi életben is. Mivel csinosabbnak és kívánatosabbnak érzed magad, ellenállhatatlan lesz a kisugárzásod. Ezt az ellenkező neműek reakcióiból is érzékelni fogod. Kedvenc zumba szlogenem is erre hivatkozik.

 

Pretty girls turn heads, zumba girls break necks. / A csinos lányok után megfordulnak a férfiak, de a zumbás lányok után a nyakukat törik.

 

A zumbának  nincsenek leírt szabályai, és még az íratlanok is a rendkívüli szabadságot hangsúlyozzák.  Hamar világossá válik a zumbázók számára ez, a felhőtlen hangulat révén. Az oktatók csak mintát mutatnak, inspirálnak, egy vonzó modellt ajánlanak, de a tökéletes imitálás semmiképpen sem elvárás a résztvevőktől. Sőt, mikor zumbázol, állandóan arra bíztat a zene és az oktató is, hogy tedd bele saját magad a táncba, éld bele magad, és ha kell, rögtönözz.

 

In zumba there are no wrong moves, only accidental solos. / A zumbában nincsenek rosszul végzett mozdulatok, csak váratlan szólók.

 

Minél több eredeti mozdulat, egyéni stílus van a mixben, annál színesebb és szórakoztatóbb az óra. A spanyol sabor szó, ami ízt jelent, és gyakran elhangzik zumbaórákon, főleg salsa táncolás közben, jól jellemzi a zumba miliőt. Arról szól, hogy táncolj a saját stílusodnak és ízlésednek megfelelően. Ne félj az ízek keveredésétől, és semmiképpen se fogd vissza pikánsabb valódat és forró temperamentumodat sem.

 

Class rule: Shake it till you make it / Zumba szabály: Nem megy egy mozdulat? Csak rázd magad, míg rá nem érzel az ízére.

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 

Fotó: zumba.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(20)
Pozitív értékelés (20) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: