Wellness
Frissítve: 2019.11.03.

Iskolakezdés 10 órakor. Ezt kéri a biológiai óránk

Ezt a cikket ne mutasd meg a gyermekednek, mert még nehezebben fog felkelni reggel, hogy iskolába menjen. Brit tudósok szerint ugyanis a tanításnak 10-kor kellene kezdődnie.

Oxfordi alvásszakértők szerint a tizenévesek számára óriási előnyökkel járna, ha legalább két órával később csengetnének be az iskolákba. A kutatók úgy vélik, a társadalom túl kevés figyelmet fordít a gyerekek belső órájára, biológiai ritmusára.

 

A korai iskolakezdés ugyanis alváshiányt és egészségi problémákat okozhat.

 

Ráadásul reggel kisebb a teljesítményük is. A tartós alváshiány pedig hozzájárulhat a nem kívánt súlygyarapodáshoz és a depresszió kialakulásához is.

 

A cirkadiánt, vagyis biológiai ritmusunkat a saját belső időmérő rendszerünk vezérli, de egyes külső, szinkronizáló stimulusok is segítenek azt beállítani – ezek közül a legjelentősebb a napfény. De a sötétség vagy a hőmérséklet nem befolyásolja.

 

A biológiai ritmus teszi lehetővé, hogy az élőlények fel tudjanak készülni, alkalmazkodhassanak a környezeti körülmények szabályos váltakozásaira. Hatással van többek között az anyagcserére épp úgy, mint a kognició, vagyis az elme teljesítményére.

 

Csakhogy, különösen serdülőkorban, jelentős az eltérés a biológiai és a társadalmi, vagyis egy tipikus munkanap ritmusa között.

 

A test órája másként működik, és az emberek többsége nem képes az ébredés utáni első órákban megfelelő teljesítményt nyújtani, mert nem a saját ritmusa szerint ébred és vág neki a napnak, hanem egy riasztást és kényszert követően.

 

Russell Foster Oxford alváskutató azt javasolja, az iskolai napok 10 órakor, az egyetemi órák 11 órakor kezdődjenek. Ez felelne, meg ugyanis a serdülők és fiatal felnőttek cirkadián ritmusának.

 

Ellenvetés?

 

A legtöbben azt javasolják, amire a szülök is törekednek, bár nem sok sikerrel. Feküdjenek le és aludjanak el korábban az iskolások és fiatalok. Igen ám, de úgy tűnik, ennek nem kedveznek a társadalmi szokásaink, tiltakozik ellene a biológiai óránk, és az alváshormonok termelődését gátló fényszennyezés is megnehezíti az elalvást.

 

A britek most több mint 100 helyi iskolából tanulókat toboroznak, hogy a TeenSleep elnevezésű kísérlettel járjanak a végére, helyes-e a feltételezésük, és hogyan hatna a kései iskolakezdés. Várjuk ki a végét.

 

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: