Wellness
Frissítve: 2019.11.20.

Babaúszás. Mielőtt még járni tudna...

A babaúszás jótékony hatásairól és előnyeiről Gehér Zsófia úszásoktatót kérdeztük.

- Miben különbözik a Stilianos uszoda, ahol dolgozol, a többitől? Mi az egyedi benne?

 

- Az az egyedi, hogy ide csak babák és kisgyerekek járnak. Az uszoda vize klórmentes, fertőtlenítésre UV fényt használunk. Ráadásul a medencék vízfoka is 34 C, ami a kisgyermekek számára ideális.

 

- Miért érdemes hozzátok babaúszásra járni?

 

- Egy különleges módszerrel (SHD), dolgozunk, ami az egészséges gyermekfejlődést tartja szem előtt komplex játékos fejlesztő foglalkozásokkal és gyógypedagógiai alapokra helyezett babaúszással. Ennek a módszernek rengeteg előnye van, talán a legfontosabb, hogy a gyermekekben kialakul a vízbiztonság. A babaúszás elsődleges célja végül is a vízhez szoktatás, az úszás alapjainak, és az úszásnak az elsajátítása.

 

- Hány hónapos kortól lehet elkezdeni?

 

- Három hónapos kortól lehet elkezdeni, de a harmadik havi védőoltást még érdemes megvárni, hogy a gyerekekben kialakuljon a védettség a különböző betegségekkel szemben.

 

- Ha valaki elviszi 10-15 alkalommal a gyerekét, és legközelebb csak 2 évesen megy babaúszásra, akkor megmarad a vízmemóriája a gyereknek?

 

- Nincs vízmemóriája a gyereknek, sőt búvárreflexe sem, de ez nálunk nem is fontos, hiszen csak a tudatos merülés által visszük víz alá a gyermekeket. A tudatos merüléstechnika azt jelenti, hogy a gyermek nemcsak hat-nyolc hónapos koráig képes megtanulni a víz alatt úszni, hanem akármikor elsajátíthatja ezt a képességet, ami egyébként a mindennapi életben is nagyon hasznos. Például az elsődarabos ételfalatok majszolása közbeni fuldokló köhögés – ami gyakori élethelyzet – egy babaúszásra járó kisgyereknél nem jelent azonnali pánikot, mert az uszodában tanult módon könnyedén ki tudja köhögni a megakadt falatot.

 

- Ezek szerint később is érdemes elkezdeni?

 

- Természetesen igen, hiszen a tudatos merülés technikának köszönhetően a gyermek bármilyen életkorban csatlakozhat a neki megfelelő csoportba. A képességeket és a vízbiztonságot 2-3 évesen is tudjuk, sőt fontos fejleszteni, és ebben a korban is megvannak a fejlődési területeknek megfelelő szenzitív időszakok.

 

- Hány éves korig várjátok a gyerekeket?

 

- Nyolcéves korig várjuk a gyerekeket, aztán irány a szintén klórmentes, nagyobb Stilianos uszoda, ahol már a rendszeres edzésé a főszerep.

 

- Hogy néz ki egy babaúszás óra felépítése?

 

- Úszás előtt megmozgatjuk a gyerekek kezecskéit, talpacskáit, amit ilyen kicsikkel még szárazon jó csinálni, ezért a medence mellett melegítünk be velük. A talpacskák masszírozása, a lábfej simogatása és a lábujjak morzsolgatása minden gyereknek jól esik. Egy kis lovaglás anya vagy apa térdén, aztán irány a víz! Ezután következik a 15 perces foglalkozás a medencében, amelynek egyik része a merülés is. A babákban pár alkalom után rögzül a  tudatos merülés, és utána gond nélkül le tudnak bukni a víz alá. 

 

- A szülők bemehetnek a gyerekekkel a vízbe?

 

- Igen, 3 éves korig csak a szülőkkel együtt mennek be a gyerekek a vízbe. A foglalkozáson csak egy szülő vehet részt, ugyanis a babúszásokon 5-7 gyerek van, meg még az egyik szülő és én, az oktató, már így is 10-15-en vagyunk a vízben. De a végén a 15 perces játékidőre mindkét szülő bejöhet már. Kifejezetten ajánljuk, hogy első körben az apukával ússzon a gyerek, ugyanis általában a hétköznapokon csak kevés időt tud az édesapa gyermekének szentelni, így pótolhatják a kimaradt együtt töltött időt. Vannak kimondottan olyan csoportok is, ahol az édesapák vannak többségben. Sok apuka először megijed a mondókás, énekes foglalkozástól, de egy idő után már ők is felszabadultan érzik magukat a foglalkozásokon. A gyermekek 3,5 éves korukban kerülnek át úszás csoportba, a szülő és az oktató közös véleménye alapján, ahol már szülő nélkül csak oktatókkal folytatják az úszást.

 

- Megzavarják a gyermeket, ha nem mindig ugyanaz a szülő úszik vele?

 

- Nem, nyugodtan váltogathatják egymást. A gyerekek rugalmasak és jól alkalmazkodnak, már az elejétől így szokják meg és ez lesz a természetes. Az első pár órán azért érdemes az anyukának is átöltöznie, ha netán az édesapa jelenléte nem lenne elég megnyugtató a gyermek számára, hiszen tudjuk a legtöbb csecsemő az anyukájával tölti az idő nagyobb részét, így ő jelenti számára a biztonságot. Az apukák viszont gyakran magabiztosabbak és bátrabbak, ami biztonságot nyújthat a gyermeknek.

 

- Hogyan fejlődnek a csecsemő és kisgyerekek a babaúszás során?

 

- A babaúszás az ép fejlődésű gyermek mellett a mozgássérült és a fogyatékos gyermekeknek is javasolt gyógypedagógiai alapú fejlesztés. A mai gyerekek mozgásszegény életmódban élnek, itt a vízben viszont folyamatosan mozognak, és észrevétlenül egy sor feladatot, ismeretet, képességet elsajátítanak.

 

- Milyen rendszerességgel érdemes járni babaúszásra?

 

- A szülők átlagosan heti egy alkalommal jönnek el hozzánk gyermekükkel, mely elegendő arra, hogy egyfajta rendszeresség legyen a gyermek életében, de természetesen heti két óra még többet nyújt, és nem terheli a gyermeket.

 

- Van, akinek nem ajánlott a babaúszás?

 

- Véleményem szerint mindenkinek ajánlott a babaúszás. Saját tapasztalataim alapján az első óra sokszor nem mérvadó, hiszen előfordul, hogy nem érzi magát még jól és biztonságban a baba. Alkalmazkodniuk kell a rengeteg új ingerhez, az idegen környezethez, emberekhez és az ezzel járó körülményeket is meg kell szoknia, mint például a nagy a hangzavar. Ezek mellett az első óra számukra még nagyon fárasztó, de ez nem azt jelenti, hogy nem szeretik a vizet, csak még alkalmazkodniuk és erősödniük kell. Amennyiben sírásban törne ki a baba, attól sem kell megijednünk, nyugodtan vonuljunk félre és próbáljuk gyermekünket megnyugtatni, esetleg a sírás egyéb okaira rájönni. A bababúszás minden gyermeknek ajánlott, aki betöltötte a 3. hónapot, még a koraszülött babáknak és a fogyatékos gyermekeknek is.

 

- Láttam, szauna is található az uszodában, ezt a kisbabák is használhatják?

 

- Természetesen, már a legkisebbek is szaunázhatnak, mivel bio szaunáink vannak, ahol nem emelkedik nagyon magasra a hőmérséklet. Tudjuk, a szauna a nagyon egészséges, nemcsak a gyerekek felmelegedését szolgálja, hanem a légúti megbetegedések megelőzésére is alkalmas. Fontos, hogy a gyerekeket fokozatosan szoktassuk hozzá a meleghez és figyeljük a kipirosodó arcsocskájukat.

 

Kovács Beatrix

 

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: