Lélek
Frissítve: 2020.09.27.

Árulkodó jelek, hogy baj van a kapcsolatoddal

Lehet, hogy vége? Milyen jelek vannak, amelyek arra utalnak, hogy valami nagyon nincs rendben közöttetek? Te biztosan észreveszed?
Bajban van a kapcsolatom.

Keveseknek adatik meg, hogy megtalálják azt az embert, akit életük végéig szeretni képesek. A legtöbb párkapcsolat előbb-utóbb véget ér, s ez, hacsak valamelyik fél nem tesz valami megbocsáthatatlant, nem történik egyik napról a másikra. Egy hosszú folyamat előzi meg, miként a szakítást feldolgozni is nehéz és hosszadalmas. Vegyük most sorra az árulkodó jeleket, s hogy mit tehetünk, ha tapasztaljuk ezeket.

 

1. Már nem kérdezed meg, milyen napja volt

 

Persze, most nem arról van szó, hogy történik valami extrém dolog, vagy éppen családi krízist éltek ált, vagy egy üvöltő csecsemő mellett küzdesz az alváshiánnyal… ilyenkor természetes, hogy túlélő üzemmódba kapcsoltál, és átmenetileg ez köti le az energiáidat.

 

Ha azonban nincs különösebb oka, csak egyszerűen elfelejted megkérdezni a párod, hogy mi van vele, az azt jelezheti, hogy nem törődsz vele eléggé. Hogy kezded elveszíteni az érdeklődésed iránta. Ez egyébként nem keverendő össze azzal sem, amikor érdekel, hogy mi történt vele, de szándékosan nem kérdezed meg, mert haragszol rá, és átmenetileg elzárkóztál tőle.

 

Mi tehetsz? 

Ha már egy ideje fennáll ez az állapot, bizonyára nem érzed magad túl boldognak. Gondold végig, mi az, ami ezen változtathat. Azután ülj le a pároddal, és beszéljetek őszintén. Fogalmazd meg, milyen igényeid, szükségleteid vannak, amelyeket a párkapcsolatotok a jelen formájában nem elégít ki. Mondj konkrét példákat. És kérdezd meg a partnered, hogy ő boldog-e ebben a kapcsolatban, és milyen változásokra volna szükség, hogy jobban érezze magát. Ha azonban valamelyik fél nem hajlandó megtenni azokat a változtatásokat, amelyeket a másik kér, ideje megbeszélnetek, hogyan zárjátok le a kapcsolatot.

 

2. Az egyik fél folyton szexet akar, a másikat azonban nem érdekli, vagy csak nem akarja megtenni

 

Sok házastárs él úgy – valószínűleg jóval többen, mint ahányan beismerik –, hogy nem része az életüknek a rendszeres (vagy akár az alkalmankénti) szex. Ez a legtöbb esetben ahhoz vezet, hogy az a fél, amelyik gyakoribb nemi életet igényel, válaszúthoz érkezik: félrelépjen vagy hozza meg azt az áldozatot, hogy lejjebb adja az igényeit, és nem csal meg.

 

Ám ha egyik sem történik meg, hanem megy a folyamatos nyomás – számonkérés és szemrehányás – a partner felé, akkor az állandó konfliktusokhoz, gyötrődéshez és veszekedéshez vezethet, majd végső soron a kapcsolat lezárásához.

 

Mi tehetsz? 

Ha a párkapcsolati problémát a szex okozza, az nem egyszerű dolog: igen erős érzelmi okok bújhatnak meg a háttérben, amelyek sokszor olyan kompromisszumokhoz vagy beletörődésekhez vezethetnek, amelyek túl súlyosak ahhoz, hogy a felek elbírják azokat. Ezért, ha szexuális jellegű a probléma, de szeretnétek, hogy működjön a párkapcsolat, akkor érdemes felkeresni egy terapeutát, aki párterápiát is vállal. Legalább egy vagy két találkozó erejéig ezt mindenképpen érdemes megpróbálni, a probléma érzékenységéből, és többnyire összetettségéből fakadóan ugyanis nehéz szakértő bevonása nélkül megoldást találni.

 

3. Egy csúnya szakítást követően ismét együtt vagytok

 

Ha valaki átélt egy impulzív, hirtelen és fájdalmas szakítást, még ha a következő napon (vagy héten, vagy hónapban) ismét az együttélést választja, a szakítás – és főleg annak oka – nem fog kitörlődni. Ebből következően elképzelhető, hogy még nem tudatosult teljesen, de a szakítás azért történt meg, mert valahol érezted, nem érdemes tovább folytatni ezt a kapcsolatot, mert nem kapod meg azt, amit vársz tőle, vagy veszélyes számodra, mert feleslegesen sok sérülést okoz.

 

Sok esetben tehát a kapcsolat felmelegítése csak nyújtja az időt odáig, amíg elérkezik az elkerülhetetlen: a szakítás.

 

Mi tehetsz?

Miután ismét összejöttél a régi szerelmeddel, tedd föl magadnak a következő kérdéseket: boldog vagy-e tőle, és megjelent-e a megelégedettség, a megnyugvás érzése most, hogy visszakaptad a párod? Ha igen a válasz, valószínűleg jól döntöttél. Mindenesetre akkor sem árt, ha pedig egy vagy mindkét kérdésre nemmel válaszoltál, szinte kötelező további kérdéseket magadnak szegezni. Változott-e valami, mióta újra együtt vagytok? Szükséges-e változtatni valamin? Ha igen, akarod-e és hajlandó vagy-e, s akarja-e, hajlandó-e a párod meghozni ezeket a változtatásokat? Ha bizonytalan vagy, egy megbízható barát (vagy egy pszichológus) véleménye is sokat segíthet.

 

(Fotó: shutterstock.com)

Következő oldal 1
Betöltés...
(17)
Pozitív értékelés (17) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: