Szépség
Frissítve: 2020.12.06.

10 dolog, amit tudnod kell az ekcémáról

Ha ekcémával küzdesz, akkor tudod, milyen kellemetlen érzést okoz a vörös, száraz foltokban folyton viszkető bőr. Mivel az ekcéma kialakulásának számos oka van, és számos a kezelési módja is, ezért fontos, hogy néhány alapvető dolgot megjegyezz annak érdekében, hogy felismerd, milyen típussal állsz szemben, és hogyan érdemes a leginkább kezelni.

 

Az ekcéma okai és fajtái.

1. Bármely korban utolérhet

 

Miközben megjelenése gyerekkorban a leggyakoribb, az ekcéma bármikor rád törhet, így van, hogy felnőttként kell szembenézni ezzel a bőrproblémával. Előfordulhat, hogy idősebb korodban bukkan fel hirtelen, de az is, hogy gyermekként szembesülsz vele, aztán soha többé, mert gyorsan el is tűnik.

 

Mindazonáltal az esetek kb. 80 százalékában 5 éves kor előtt jelentkezik.

 

2. Az ekcémának különféle típusai léteznek

 

Bár némelyik típusa hosszú távon mutatkozik, nem minden ekcéma tart örökké. Az atópiás ekcéma krónikus, és élethosszig tarthat, de a kevésbé súlyos típusokat csak alkalmi fellángolás jellemzi, többnyire stressz, feszültség hatására.

 

3. Az atópiás ekcéma öröklődő betegség

 

Ha a szüleid vagy más közeli rokonaid között van ekcémás, akkor sajnos jó az esélyed rá, hogy előbb-utóbb te is megtapasztald ezt a problémát. Az atópiás előtag arra utal, hogy az ekcéma ezen típusa egy allergiás jellegű, túlérzékenységgel reagáló betegségtípus, amely ekcémás bőrtüneteket is magában foglal, de atópiás betegeknél megjelenhet a szénanátha és az asztma is. Ugyanakkor fontos tudni, hogy nem minden ekcéma öröklődő.

 

4. A szoptatás csökkenti az ekcéma kialakulásának esélyét  

 

A szoptatott csecsemőkben az atópiás ekcéma később és kisebb eséllyel fejlődik ki. Segíthet még e téren, ha a csecsemő legalább hat hónapos koráig nem kap száraz ételt.

 

5. A fellángolásokat többnyire képesek szteroidokkal enyhíteni

 

A kortizon-tartalmú krémek különösen hatékonyak lehetnek az enyhébb esetek és ritka fellángolások kezelésében. A krónikus esetekben viszont mindenképp fel kell keresni a bőrgyógyászt.

 

6. Az illatos és durva szappanokat kerülni kell

 

Ha érzékeny a bőröd, akkor még egy tusfürdő illatanyaga is durva ekcémát válthat ki. A szappanok kiszáríthatják a bőrt, az illatos összetevők pedig rendkívül égővé, viszketővé tehetik, ami idővel egyre rosszabbá válhat, még kényelmetlenebbé téve a helyzetet. Ezért válassz illatanyagmentes és hidratálót tartalmazó mosakodó készítményt.

 

7. Az ételallergia ekcéma előfutára is lehet

 

Bár ritkán, de az ételallergia is csúnya ekcémát válthat ki. Leginkább a tej, tojás, búza, hal vagy szója elleni allergiát követően jelentkezik.

 

8. Hormonális változások fellángolást okozhatnak

 

Sajnos megelőzni nem lehet, ha a női testben a havi ciklus által meghatározott hormonális változások váltják ki az ekcémát.

 

De ha észreveszed, hogy a hónap ugyanazon időszakában rendszeresen jelentkezik nálad a probléma, keresd fel a bőrgyógyászod, hogy akciótervet készíthessen a kivédésére.

 

9. Ne hagyd abba a hidratálást

 

Minden nap érdemes megfelelő hidratáló készítményt alkalmaznod azokon a területeken, amelyeken jellemző nálad az ekcéma előfordulása. Akkor is, amikor a probléma elmúlt, hogy megelőzz egy második, valószínűleg az előzőnél súlyosabb fellángolást. A megelőzés kulcsfontosságú,  s ennek a hidratálás az egyik legegyszerűbb módja.

 

10. A fejbőr is lehet ekcémás

 

Ez a formája talán még kellemetlenebb, mintha a lábon vagy a karon jelentkezne, hiszen a hajadat is érinti. Egy kátrányos sampon alkalmazása segít a problémás bőrfelülettől megszabadítani a fejbőröd. Megelőzésként pedig később használj hidratáló sampont és balzsamot, és a lehető legkevesebbre korlátozd a hajformázók (beleértve az olyan hőt sugárzó készülékeket is, mint a hajvasaló vagy hajsütő) alkalmazását, hogy elkerüld a fejbőr kiszárítását.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(7)
Pozitív értékelés (7) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: