Lélek
Frissítve: 2017.08.22.

Jó éjt ital - rossz alvás

Nehezen alszol el, nem akarsz rászokni a gyógyszerre, gondolod, egy pohár ital majd segít álomba ringatni, vagy ha nem, hát kettő biztosan…? Rosszabb megoldást nem is választhatnál.

Alkohol elalvás előtt.

Igen, rosszabb megoldás, mint egy izgalmas krimit nézni lefekvés előtt vagy a tableten szörfözni, amikor is a képernyő kék fénye épp az álomba ringató hormonok, a melatonin termelődését gátolja.

 

1. Bár az alkohol gyorsítja az elalvást és mély álomba ringat – de az éjszaka második felében vissza is veszi azt, amit adott. És garantáltan elrontja az éjszakai pihenést. Jó tudni, ha egy férfi és egy nő azonos mennyiségű alkoholt fogyaszt, az a nő szervezetére hat nagyobb koncentrációban.

 

2. Különösen azokat terheli, akik eleve alvászavarban szenvednek, vagy légzési problémákkal küzdenek. Aki horkol – és ez bizony nem csak a férfiakra jellemző – vagy akit obstruktív alvási apnoe gyötör, vagyis amikor alvás közben akadozik a levegővétel, az a tünetei romlásával számolhat. Mert az alkohol még jobban ellazítja a légúti izmokat, erősebbé teszi a horkolást és nehezebbé az éjszakai légzést.

 

3. Kutatások azt is megállapították, hogy az alkohol hatására töredezetté válik az alvás, sőt ennek mintázata is átalakul, és az álmodó, vagyis a legpihentetőbb szakaszt, a REM-periódust rövidíti le. A rendszeres, lefekvés előtti alkoholfogyasztásnak pedig nem az alkoholtól, hanem a fáradtságtól gyötrő másnaposság, az ingerlékenység és a koncentráció csökkenése, a nyűgös közérzet lehet a következménye.

 

Mi a megoldás? Nos, aki nem akar elszakadni az esti alkoholfogyasztástól, az a mértékletesség mellett akkor jár el okosan, ha lefekvés előtt két-három órával már a poharát nem alkohollal, hanem vízzel tölti meg… Ha mégsem ezt teszi, akkor az kivétel legyen, és ne szabály.

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: