Lélek
Frissítve: 2020.06.24.

A klasszikus és modern Zhoja

Menyasszonyi és alkalmi ruháikban egyszerre ötvöződnek a nőies, letisztult és a vagány, modern jegyek. Egyediségüket a különleges anyagok adják. Nagy Erika tulajdonost kérdeztük a szalon által képviselt értékekről, és arról, hogy a menyasszonyok milyen újdonságra számíthatnak idén

 

- A Zhoja-szalon többnyire klasszikusan nőies és elegáns vonalat követ. Tudatosan választották ezt az irányt vagy a megrendelők igényeihez igazodtak?

 

- Arra törekszünk, hogy minden nőből kihozzuk azt a nőiességet, ami ott lakozik benne.  És ezt szeretnénk felébreszteni még azokban is, akik nincsenek tudatában a saját nőiességüknek. A legfontosabb, hogy egymásra hangolódjunk a vendégeinkkel, és ebből a kapcsolódásból születnek meg a ruháink. Mi elsősorban nem ruhákat értékesítünk, hanem olyan érzelmeket közvetítünk, melyek a Zhoja-életérzésben teljesednek ki.

 

- Milyen külső és belső tulajdonságok jellemeznek egy Zhoja-nőt?

 

- Külső tulajdonságot nem említenék, hiszen minden nő különböző, és mégis szép. A belső tulajdonság tekintetében is igen széles a skála. A szalonunk vendégköréhez tartozó nők inkább belül élik meg a nőiességüket, nem harsányak inkább kifinomultak, érzékenyebbek. Látok bennük jó értelemben vett szerénységet, egyfajta alázatot, türelmet. Úgy érzem az értékrendjük több szempontból is azonos a miénkkel, ezért könnyen megtaláljuk a közös hangot és nem csak a ruhák szempontjából. Közvetlenek és természetesek vagyunk a vendégeinkkel, így ők is nyitottá válnak felénk. Egyszóval élmény velük együtt dolgozni, bizalommal és szívesen jönnek hozzánk a ruhapróbákra.

 

- Az aktuális divat és a nagy divatházak hatása mennyire érzékelhetők a Zhoja-modelleken?

 

-  Úgy gondolom, hogy tanulni sosem szégyen, sőt. A teljes nemzetközi piacot, a divatházakat, és a külföldi tervezőket figyeljük, általuk inspirálódunk. Persze másolásról szó sem lehet, és szerintem nem is lehet jól átemelni, hiszen, ha az anyag, a szín, a csipke más, vagy a varrás, akkor az már nem adja vissza az eredeti ruhadarab szépségét. Még a külföldi nyaralás idején is figyeljük a szalonokat, a kirakatokat, Londonban például a buszok oldalára festve láttam egy zseniális menyasszonyiruha reklámot. Persze, hogy hatnak ránk a trendek, óhatatlanul beszűrődnek az életünkbe, de bennünket főleg az anyagok lelkesítenek.

 

- Miből fakad alkalmi ruháik egyedisége? Ki lehet szúrni egy eseményen egy Zhoja-ruhát?

 

- Többször hallottuk már, még férfiaktól is, hogy több ruhamodellünket felismerték egy-egy rendezvényen. Alkalmi ruháink akár klasszikusan nőiesek, akár extravagánsabbak, az üde színekkel, különleges anyagokkal tűnnek ki igazán. Főleg letisztult anyagokat használunk a mintások helyett, szeretjük a ragyogó, fémes hatású, valamint a tiszta, üde színeket, mint például sárga, zöld, türkiz, málna. Szeretjük, ha élnek a színek. És ez nem korfüggő. Az érettebb korosztálynak is üde, bőrtónushoz illő színeket választunk, például inkább egy szép pirosat a hervasztó bordó helyett. A visszafogott, púder színeket ugyancsak kedveljük, de óvatosan kell velük bánni, mert nem áll jól mindenkinek. A forma tekintetében a vagányság jellemző a ruháinkra, így előszeretettel készítünk rejtett zsebes vagy aszimmetrikus, de mégis nőies alkalmi ruhákat.

 

- Hogyan változott a szalon indulása óta, tehát az elmúlt öt évben a Zhoja-stílus?

 

- Pár évvel ezelőtt az akkori trendnek tökéletesen megfelelő kissé konzervatívabb vonalat követtünk, most már sokkal modernebb, vagányabb darabok születnek, és többet dolgozunk lágyabb, puhább anyagokkal. Az utóbbi a kényelem miatt fontos, mivel ma már ez is szempont. Színek tekintetében a púder, karamell, barack villan meg, a csipkét színes alappal keverjük, így kontrasztosabb lesz az összhatás. A menyasszonyok szeretik a természetközeli összhatást, ami a kontyokban és sminkben is látható, mára minden területen kerülik barokkos túlzást. Azt tapasztaljuk, hogy idén újra megnőtt az érdeklődés a hófehér iránt, bár az ekrü még nincs leáldozóban. Ez is bőrtípus függvénye. Az idei évben a báli és alkalmi ruhákba visszaköszönnek a bársonyok, flitterek, brokátok modern formába öntve. A 19. századba, Sissi királyné világába lépünk vissza a brokátokkal.

 

- Azt olvastam, hogy 2020 slágere a gyömbér szín.

 

- Hiába sugallják, hogy egy szezonban mi a sláger, nekünk a bőrtónust és hajszínt is figyelembe kell vennünk. Sosem ajánlanám a gyömbérszínt, ha az sápasztja a vendéget. Egy kreol bőrű menyasszonyhoz lehet, hogy illik, mint a pezsgőszín.

 

- Melyik a legkülönlegesebb és a legértékesebb anyaguk?

 

- Többek között a csipkéink a legértékesebbek, amelyeket mértéktartóan, inkább kiemelésre használunk.

 

- Említette, hogy a fiatalabb menyasszonyok trendik is szeretnének lenni. Milyen az a trendi?

 

- A fiatalabb generáció kedveli a csipkebody-kat, amelyeket könnyen kombinálhatnak különböző szoknyákkal, muszlinokkal, tüllökkel. A kétrészes ruhákat később is tudják hordani, kiegészítőkkel dobják föl a szettjüket. A fiatalabbak esetében rendkívül szubjektív, hogy ki mit szeretne hangsúlyozni, mi illik alkatához, milyen a bőr- és hajszíne.

 

- Melyik ruhára a legbüszkébb és miért?

 

- Az egyik a kétoldalas duchessből készült zöld ikonikus ruhánk, amelynek sanzsános, azaz színjátszós fénye van, a szövése különleges. A 60-as évek és Audrey Hepburne stílusát idézi, így a hossza midi, picit megvillan a szexi boka. Finom részleteket mutat meg, a derékpántja karcsúsít, elől finoman nyitott. A fazonja egy teltkarcsún vagy vékony hölgyön egyaránt jól mutat. Öt méter anyagot teszünk a szoknyába, még csipke sem kell a különleges kétoldalas, fémes anyaghoz, mert az összhatás így is ragyogó. Erre kaptuk a legtöbb dicséretet, nem volt olyan nő, akinek ne dobbant volna meg a szíve, amikor felpróbálta. Készült már kékben, pinkben, menyasszonyi ruhaként is viselték, és őszintén, mi sem gondoltuk volna, hogy ekkora sikere lesz. A másik kedvencem egy nagy piros ruha hátul jókora masnival, amit Ördög Nóra viselt a Story gálán. Tíz méter mikádó anyagból készült hatalmas volumenű ruha, fölül pánttal, oldalt kivágásokkal, s ettől lett decens és szexi.

 

- Mit gondol, tíz év múlva milyenek lesznek a menyasszonyi és az alkalmi ruhák?

 

- Úgy gondolom, hogy a klasszikus nőies vonalak 2030-ban sem fognak eltűnni. Ahogy látjuk, a trendek rotálódnak, a megújulás folyamatos, de a nők mindig is ragaszkodnak a nőies formákhoz, vonalakhoz. Elképzelhető, hogy még különlegesebb anyagok jelennek meg a piacon, formavilágban pedig érhet még meglepetés bennünket.

 

Tóth Bea

Fotó: zhoja.hu

 
Következő oldal 1
Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: