Szépség
Frissítve: 2019.11.03.

4 tipp, hogy télen se cserepesedjen ki az ajkad

A tél hidege és a metsző szél gyorsan kiszárítja az ajkakat. Íme, néhány tipp, hogy ne cserepes, hanem olyan szép, csókos ajkad legyen, mint egy üde, friss, késő tavaszi napon.

Téli ajakápolás, ne cserepesedjen ki a szád.

1. Ne nyalogasd a szád!

 

Hogy eséllyel vehesd fel a küzdelmet a téli hideggel, íme, az első szabály: ne nedvesítsd állandóan az ajkaid a nyelveddel… Persze, száraznak érzed, így jól esik a nedvesség, legalábbis az első pillanatokban, de aztán időről-időre meg kell ismételned, és ezáltal hosszú távon az ajkaid csak még szárazabbá és cserepesebbé válnak. Használj inkább ajakápoló balzsamot, amikor csak szükséges.

 

Az olyan balzsamalapú készítmények, mint a kakaóvaj, az A- és E-vitamin, a lanolin vagy a méhviasz, segítenek kisimítani és meggyógyítani a kirepedezett bőrt. A sok-sok vízivással belülről is támogathatod a folyamatot.

 

2. Radírozd az ajkad!

 

Az elhalt hámsejtek nagyon látványosan elcsúfíthatják az ajkakat, ezért radírozva jobb mielőbb megszabadulni tőlük. Télen érdemes ezt naponta elvégezni. Az ajakradírod magad is elkészítheted, ehhez egyszerűen csak olívaolajat kell összekeverned cukorral, majd a keverékkel bedörzsölnöd az ajkakat. Ha nincs időd vagy éppen kedved elkészíteni, egy puha fogkefe is megteszi, végezz apró körkörös dörzsölő mozdulatokat.

 

3. Védd az elemektől

 

Ha csípős hideg, fagyos szél és a hóról visszaverődő napsütés vár odakinn, érdemes az arcod – különösen az ajak környékét is ruhával védeni. Mivel a szél, a nagyon alacsony hőmérséklet és a napsugarak szárítják a bőrt, és mert az ajkak kiszáradása leginkább akkor kezdődik, amikor a környező bőrfelület kiszárad, ilyen időjárási körülmények között érdemes egy sállal védeni az arc bőrét is.

 

4. Mindig használj ajakápolót

 

Mivel a szádra helyezett készítmények mintegy háromnegyed részét akaratlanul is lenyeled, jobb, ha egy organikus, természetes ajakápolót választasz. És sokkal jobb, ha ezt kened magadra akkor is, amikor már majd’ megőrülsz, hogy megnyalhasd a szád…

 

A nyál olyan enzimeket tartalmaz, amelyek kiszárítják a bőrt, az ajakápoló pedig megnyugtatja. Válassz olyat, ami aloét tartalmaz vagy peptideket, zöld tea kivonatot vagy jukkát, illetve természetes növényi olajak felhasználásával készült: például kókusz-, jojoba- vagy mangóolajat, illetve shea vajat tartalmaz. 

 

(Fotó: shutterstock.com)

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: