Étrend
Frissítve: 2020.06.02.

4 bőrvédő étel és 1 ital

Ha a legszebb arcod szeretnéd mutatni, vigyázz bőröd egészségére. Ezt pedig úgy őrizheted meg a legjobban, ha nemcsak kívülről ápolod, de belülről is erősíted – megadod számára azokat a tápanyagokat, amelyekre szüksége van, és amelyekkel bőröd károsodását és betegségeit is megelőzheted.

Bőrvédő ételek

Paradicsom

Nyersen is finom, de ha a bőröd védelme a cél, főzd meg! A likopin, amely a paradicsom piros színét is adja, rendkívül jól védi a bőrt az ultraviola sugárzás ellen, és a legtöbbet akkor tudod hasznosítani e napvédő hatóanyagból, ha felforrósítod. Paradicsomszószból vagy püréből 6 evőkanálnyi 16 milligramm likopint tartalmaz, amely napi adag a megfelelő napvédő krémmel kiegészítve lehetetlenné teszi a napégést.

 

Étcsokoládé

Sokak kedvence, hiszen talán a legfinomabb étek, ráadásul még egészséges is. Csak ajánlani lehet. A flavonolok, az étcsokoládéban található antioxidánsok hatására simábbá válik a bőr, és ezen hatóanyagok segítenek a nap elleni védelemben is. De vigyázz, ne ess túlzásba, csak egy-két kockát egyél naponta.

Sárgarépa 

Fütyülni senkit nem tanít, de A-vitamin tartalmának köszönhetően a szemre is jótékony a hatása – és a bőrre is, ugyanis segít felvenni a harcot a pattanásokkal. Megelőzi, hogy a bőr felsőbb rétegeiben túlszaporodjanak a sejtek, és az elhalt hámsejtek faggyúval keveredve elzárják a pórusokat. Ez a fontos vitamin segít megelőzni a bőrrák kialakulását is.

 

Mandula

Telis tele van E-vitaminnal, így pedig nagyszerű napvédelmet jelent: egy kísérletben azok az önkéntesek, akik napi 20 szem (14 milligramm) mandulát fogyasztottak, majd UV-fénynek tették ki a bőrüket, sokkal kevésbé égtek le, mint a mandulát nem evő kontrollcsoport tagjai. De az E-vitamin nemcsak a napártalom, hanem más olyan környezeti ártalmak ellen is véd, amelyek sejtkárosító szabadgyököket hoznak létre.

Zöld tea

Ha kint hideg van, jólesik a forró ital, forró napokon pedig segít legyőzni a hőségérzetet. (Nem véletlen, hogy forró teát isznak a sivatagi népek…) De nem csak ezért jó, ha ügyelsz az ital megfelelő hőmérsékletére. A zöld tea remek antioxidáns is, bizonyítottan gyulladáscsökkentő és rákmegelőző hatású – de hatékonysága csökken, ahogyan hűl, ezért fogyaszd forrón. Ha napi két-hat csészényit iszol, nemcsak a bőrrák kialakulását előzöd meg, de egy tanulmány szerint a nap károsító hatásait is visszafordíthatod azáltal, hogy a tea hatóanyagai semlegesítik a napbántotta bőrben jelentkező változásokat.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: