Alakformálás
Frissítve: 2020.06.23.

10 tipp, hogyan fogyj anélkül, hogy az edzőteremben taposnál

Fogyni szeretnél, de unod az edzéseket? Vagy kevés az időd? A fölös kalóriáktól máshogy is meg lehet szabadulni. Összegyűjtöttünk tíz olyan hétköznapi tevékenységet, amelyek valóságos kalóriafalóként működnek.

1. Lapos has nevetéssel?

 

A nevetés a legjobb orvosság – szokták mondani. Ráadásul a legkönnyebb módja annak, hogy kalóriát égess el. Ha végigkacarászol egy negyed órás stand up comedy előadást, azzal megszabadulhatsz 10, vagy akár 40 kalóriától is. Miközben jól érezed magad, a szervezetedben felszabadul egy szerotonin nevű hormon, amelynek további pozitív hatása is van: csökkenti az étvágyat.

 

2. Szexi és könnyebb

 

A szex a legjobb testmozgás... Egy fél órás szeretkezés alatt 160 kalóriától szabadulsz meg, ha az előjátékot sem sürgeted, összesen 210 kalóriától…

 

3. Hastánccal a hasi zsírpárnák ellen

 

Mindegy, hogy imádod a diszkózenét vagy épp csak az esküvőkön lötyögsz egy-egy lassú számra, a tánc segíthet a fogyásban. Egy buliban zúzni a haverokkal 450-600 kalóriát is elégethet, attól függően, mennyire erőteljesen dobod be magad. Ha csak egy órácskát lötyögsz egy koncerten, az is pont elégetheti azt a 230 kalóriát, amit egy adag McDonalds sült krumpli tartalmaz. (Amit úgyis megeszel hazafelé a koncert után.)

 

4. Dolgozd le a kilókat is!

 

Ha állsz ahelyett, hogy leülnél az íróasztalodhoz az irodában, percenként kettővel több kalóriát használ el a szervezeted, ez évente 8 – 10 kg mínuszhoz is vezethet.

 

Ha heti két órán keresztül ütemesen járkálsz az irodában, az évente 5 kg fogyást eredményezhet.

 

5. Teli torokból

 

Ne habozz, ha arról van szó, hogy a kedvenc dalodat teli torokból énekelheted, pláne, otthon, vagy ha egyedül ülsz a kocsidban. Az énekléssel 136 kalóriát is elégethetsz. Ráadás, ha még táncolni is van lehetőséged a kedvenc dalodra, ez tovább csökkenti a kalóriák számát.

 

6. Fogyaszt a hideg

 

Lehet, hogy ki nem állhatod az alacsony hőmérsékletet a munkahelyeden, de a didergés segíthet abban, hogy ne szedj fel több kilót. Azok az emberek, akik egy 16 fokos szobában töltik az idejüket, 438 kalóriával többet használnak el, mint azok, akik 27 fokban ülnek. 18 kalóriát is elégethetsz óránként azzal, hogy egy kissé fázol.

 

7. Vásárolj addig, míg meg nem szabadulsz a kilóktól (is)!

 

Amikor ruhákat válogatsz, vagy az áruk között böngészel, gondolj arra, hogy

 

egy órányi vásárlás kb. 180 kalóriába kerül.

 

Most a ruhák árát mellőzzük…. És ha ugyanennyi időt töltesz el nagybevásárlással, a nehezebb áruk emelgetése miatt akár 260 kalóriát is elhasználhatsz. Arra azonban figyelj, hogy ne egyél vásárlás közben, bármilyen csábító is lenne harapni pár falatot.

 

8. Vágd le a zsírt!

 

A főzés gyakran nyűg, de hidd el, ha már harminc percet a konyhában töltesz, az 100 kalóriát emészt fel. Persze, egyszerűbb beugrani valami harapnivalóért hazafelé, de ne feledd, a hússzeletelés, a zöldségaprítás, no meg a toporgás a konyhában szintén kalóriát éget.

 

9. A sepregetés soványít

 

A ház nem tisztul meg magától. Rajta hát, állj neki, a takarítással kalóriát is lehet égetni. Egy átlagos testfelépítésű férfi fél órás törölgetéssel vagy porszívózással 110 kalóriától szabadul meg, egy átlagos testalkatú nő pedig 95 kalóriától.

 

10. Szellemi munkától is ég a kalória

 

Amikor igazán odafigyelsz valamire, plusz fél kalóriát használ el a szervezeted percenként. Az agy – ami egy igazi energiaszivacs a többi testrészhez képest - a naponta elégetett kalóriamennyiség 20 százalékát használja fel. Ha koncentrálsz valamire, és még jobban igénybe veszed az agysejtjeid – például úgy, hogy keresztrejtvényt fejtesz vagy összerakod a Rubik kockát – növelheted a felhasznált energia mennyiségét.

 

 

Szerző: Simon Orsolya

Fotó: pixabay

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: