Fitnesz
Frissítve: 2016.06.28.

Zumba Love

Lénárt Éva - Szerelem ez is, ha nem is romantikus értelemben. Szenvedély, egy sajátos érzelmi kapcsolódás, amit a zumbások vallanak magukénak. Egy szoros, összetartó, a világ minden táját behálózó közösséget kovácsolt össze ez a sportág.

Zumba táncosok.

A csupán 15 éves múlttal rendelkező fitnesz-forma világméretűvé nőtte ki magát a mindenkit elfogadó és befogadó, mozgásra ösztönző habitusával.

 

De mit is jelent a zumba körökben olyan gyakran használt Zumba Love kifejezés, vagy sokszor csak lerövidítve Z love? Mi a zumba szerelem titka?

 

Vissza a gyökerekhez

 

A zumba zene visszanyúl a gyökerekhez. Primer energiát használ, ősi ritmusokat, sokszor több 100 éves dallamokat (eredeti vagy feldolgozott formában) hoz vissza a köztudatba. Vannak úgynevezett kötelező, alap táncritmusok, amelyek rendszeresen előkerülnek a zumba órákon, de bármely népcsoport zenéjét fel lehet használni a koreográfiákhoz, a résztvevők igényeihez igazodva.

 

Én nem hagyom ki a magyar, cigány vagy klezmer zenét sem a lejátszási listámról az európai származású táncosaim nagy örömére. Minél autentikusabb az élmény, annál felszabadultabbak a zumbások. Imádom látni a mosolygós arcokat, és hallani az örömkurjongatásokat vagy akár a refrén visítását tánc közben, mikor megszólalnak a kedvenc melódiák.

 

Nőies és macho

 

Az egyik legfeltűnőbb különbség a zumba és más csoportos fitneszágak között a nőiesség hangsúlyozása. A sok csípőkörzés, a test kígyózása és hullámzása, a kimondottan feminin mozdulatok gyakorisága igazi lehetőséget nyújt a nőknek testük felfedezéséhez és tudatosításához. Ezek a mozdulatok olyan izomcsoportokat mozgatnak meg, amelyeket nem igazán használunk a mindennapi életben, legalábbis nem tudatosan, és általában nem az edzőteremben.

 

A latin táncok tüzesek és energizálnak, a hastánc és más orientális táncok pedig lágyabbak és finomabbak. Ezek a mozdulatok általában a felsőtestből indulva terjednek tovább a karokba és a lábakba. De olyan is van, ami csak a csípőben vagy a hasban rezonál, s így sok gyakorlással elsajátíthatod a tested különböző részeinek izolációját. Ez fontos, ha egy célzott testrészt akarsz fejleszteni, de hasznos lehet a szexuális életben is.

 

Ahogy az órán a tükörben figyeled magad, bár észreveszed, de idővel el is fogadod a tested hibáit, és ami a legfontosabb, megtanulod értékelni egyediségedet és szépségedet.

 

Persze, ezeknek a táncoknak macho változata is van. Ha szeretnéd rávenni, hogy férfi partnered is kipróbálja a zumbát, akkor biztosítsd róla, hogy izgalmas perceknek néz elébe, hiszen egy csinos hölgykoszorú veszi majd körbe, miközben táncolni is megtanul – amiért te még hálás is leszel neki. De ne izgulj, ha a párod inkább más sportot választ magának. Biztos szívesen veszi, ha zumba órákra jársz… azt remélve, hogy álmai hölgye magabiztosabban, szépnek érezve magát tér haza, és netán kipróbál egy-egy újabb mozdulatot a hálószobában is.

 

A zumba mindenkié

 

A hivatalos Zumba Corporation a zumbát 0-99 éves korig bárkinek ajánlja. Hogy a zumba valóban megfeleljen mindenkinek, szakértők újabb és újabb speciális kurzusokat terveznek a különböző csoportoknak. Van zumba időseknek és kezdőknek, gyerekeknek és tiniknek, és létezik baba-mama zumba óra is. Zumbázhatsz a vízben vagy súlyzókkal, a mozgásban korlátozottak pedig székek támlájába kapaszkodva vagy székre ülve is végezhetik a gyakorlatokat.

 

 

A zumba színvak, színtől, fajtól, nemzetiségtől eltekintve mindenkihez szól, ami az USA-ból induló kezdeményezésnek egy nagy vívmánya. Az edzéseken együtt táncolnak fehérek, feketék, latinok, ázsiaiak és közel-keletiek…

 

És nemcsak toleranciáról van itt szó, hanem valódi inspirációról, ahol a színes kavalkád magától értetődő, ahol a különböző nációk együtt akarnak táncolni, és otthon érzik magukat egymással a táncparketten. El kell ismernem, az USA-ban töltött 15 évem alatt ezt ilyen módon csak ritkán tapasztaltam intézményes keretek között.

 

A zumba lelke

 

Audrey Nethery tökéletesen példázza a zumba igazi szellemét. Audrey, a hét éves amerikai kislány a csontvelő elégtelenség egyik ritka fajtájában, aplasztikus anémiában szenved, és a zumba a szenvedélye.

 

Audrey édesanyja rendszeresen videóra veszi lányát táncolás közben, és ezeket a felvételeket megosztja a neten, hogy mások is gyönyörködhessenek és vigaszt találhassanak kislánya erejében. Ennek híre eljutott a zumbaközpontba is, és felkérték a kislányt, hogy lépjen fel tavaly augusztusban a legnagyobb zumba eseményen, a floridai konferencián. Audrey ezrek előtt táncolt a hatalmas színpadon, képviselve mindenkit, aki érti a Zumba Love nyelvét, azokat, akik a zumbában találták meg önmagukat, céljaikat és újabb lehetőségeiket.

 

 

Több mint zumba

 

A Zumba Love a zumba missziójának hivatalos elnevezése lett. A küldetés az adás örömére, a jótékonyságra épít. Több millió dollár adomány gyűlt már össze a zumbatonok (maratoni zumba órák) megrendezésével. Ezeknek a hátterében a zumba oktatók szövetsége (ZIN) áll. Az oktatók rengeteg energiát és munkát fektetnek abba, hogy a környezetükben élő emberek figyelmét felhívják az egészséges életmódra.

 

A zumbatonok által támogatott területek közé tartozik a mellrák és a motoros neuronbetegségek kutatása, valamint a szívbetegségek és a gyermekkori elhízás megelőzése. A zumba PartyPink kampánya egyre ismertebbé válik a világon, nap mint nap formálva emberek millióinak életét.

 

A zumba az én szerelmem is (az egyik)

 

Sok éve, amikor a zumbaoktatói tanfolyamot végeztem Észak-Karolinában, meglepődve figyeltem a jövő zumbaoktatóit. Magyar bölcsész lévén a testnevelés vagy edzői szakot választók tökéletes testének imázsa még ott volt a tudatomban és a tudatalattimban is, azzal a kicsit frusztráló érzéssel együtt, ahogy egy edzőteremben otthon sokszor lenézték, vagy jobb esetben észre sem vették a magamhoz hasonló halandókat. Ám a zumba kurzuson korántsem volt így. A csoportban voltak soványak, túlsúlyosak, fittek, izomkolosszusok és mozgáskorlátozottak is.

 

Láttam egész testet befedő tetoválásokat, piros rúzsos szájakat, feltűnést keltő hajlombokat, de egyszerű melegítőnadrágban és baseball sapkában táncolókat is. Még a kopaszságot elfedő hajturbán sem keltett feltűnést ebben a vidám, életerős társaságban.

 

Aztán jöttek a történetek. Az idős hölgy sztorija, aki több mint 60 kg-ot fogyott zumbázással, és azért határozta el, hogy zumbaoktató lesz, hogy tudja tartani a súlyát, és másokat is az egészséges életmódra ösztönözzön, a lábadozó rákos betegek történetei, hogyan jutott el hozzájuk a zumba igazi szellemi adománya.

 

 

Beszélgettem saját magukat kiöregedőnek nevező aerobik edzőkkel, akik a zumbát választották, egy kíméletesebb és szórakoztatóbb edzésformát, hogy hivatásukat folytathassák. A  táncos múlttal rendelkezők pedig a tánc örömét kívánták megosztani másokkal. A történetekben egy dolog volt közös: a zumba mint ösztönző erő a kedélyesebb és egészségesebb életre.

 

A  tanfolyamra érkezésem előtt természetesen már kedveltem a zumbát, volt táncos múltam is, de a kurzus alatt értettem meg a zumba lényegét és lelkét, és nemcsak új barátokkal s egy új oklevéllel gyarapodtam, hanem egy új önérzettel is. Itt estem én szerelembe a zumbával.

Zlove

 

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(22)
Pozitív értékelés (22) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: