A csókolódzás csökkenti az allergiás reakciókat

Bár IgNobel díjat kapott egy japán és két szlovák orvos ezért a felfedezésért – attól még igazuk lehet. Az effajta svindli felfedezések előbb megnevettetik, aztán elgondolkodtatják az embert.

Amikor a japán orvos azt tanácsolta egy allergiás japán nőnek, próbálja ki a módszert, az élénken tiltakozott, de tudni is akarta, vajon valóban javul-e az állapota, ha megcsókolja a férjét. Így aztán kompromisszumot akart kötni.

Inkább megcsókolom a gyerekemet. Vajon hasonló hatást érek el vele? – kérdezte az osakai Neyagawa allergiaklinika orvosát, Hajime Kimata–t. Az orvos az esetet közreadta, de azt már eltitkolta, mi volt a válasza.

A japán orvos megfigyelése szerint, ha a házastársak zárt ajtók mögött és kellemes zenét hallgatva 30 percig csókolóznak, az csökkentheti bennük az allergiás reakciókat. A japán és a tőle függetlenül hasonló kísérleteket végző szlovák orvosok megosztva kapták az IgNobel díjat  A csók orvosi hatása témájú tanulmányukért.

Az IgNobel vagyis az alantas, fölösleges, semmire sem való díj a Nobel-díj paródiája. A nemzetközi tudományos élet azon szereplői részesülnek benne, akiknek tevékenysége értelmetlen felfedezésekhez, használhatatlan találmányokhoz vagy egészen egyszerűen mulatságos javaslatokhoz vezetett.

IgNobel díjasok vizsgálták már a londoni taxisofőrök intelligenciáját, az ideges békák szagát, a lepedők ráncolódásainak törvényszerűségeit, a körömpiszok alapszínét, sőt azt is, hogyan hat a vizelési inger a döntéseinkre, vagy hogyan lehet  főtt tojásból nyerset csinálni – bár ez utóbbi olyan kémiai folyamatokat vizsgál, amelyek az élet más területein is számításba vehetők. Ezért aztán ma már nem mindig valóban nevetséges az, aki ezt a díjat kapja, s gyakran a megfigyelései később komoly és hasznos eredményekhez járulnak hozzá.