10 dolog, amit tudnod kell a peelingről

Mivel egy esztendő alatt bőrünk különféle változásokon megy át – alkalmazkodva az évszakok körforgásához –, hogy makulátlanul sima legyen egész évben, el kell távolítani az elhalt hámsejteket. Ehhez adunk peeling tippeket.

  1. A bőröd természetes módon megújul

Ha fiatal vagy, akkor ez 25 naponként bekövetkezik, de a 30. életév után a folyamat elkezd lassulni, ami több pigmentációhoz és tompább arcszínhez vezethet.

  1. A bőr hámlasztásának sokféle módja létezik

Legyen az mechanikai, kémiai, elektronikus… mindnek egy a célja: a fiatalabb, ragyogóbb bőrréteget előcsalogatni. Persze, akadnak különbségek. A mechanikai peelinget, vagyis a bőrradírozást és az otthoni kémiai hámlasztást maximum hetente egy-két alkalommal tanácsos beiktatni, ezzel szemben az elektromos arctisztító készülékek többsége elég gyengéd a mindennapos használathoz. Mindezek természetesen a felszíni peeling kategóriájába tartoznak, vagyis kizárólag a bőr legfelsőbb hámrétegét távolítják el. Bőrgyógyászati kezelések során végeznek ennél jóval mélyebb peelinget is, amely bőrhibák, pigmentfoltok halványítását veszi célba – a gyógyulási idő ekkor napokban-hetekben mérhető.

  1. Lehengerlő eredmények

A rendszeres és megfelelő hámlasztás finom és sima bőrt eredményez: nemcsak az elhalt hámsejtektől szabadít meg, de megszünteti a kisebb pigmenthibákat, kiegyenlíti a színkülönbségeket és a ráncokat is simítja.

  1. Okosan válassz bőrradírt

Némely bőrradírban éles szélű szemcsék lehetnek, amelyek kárt okozhatnak a bőrödnek. Hogy megelőzd az effajta sérülést, győződj meg róla, hogy az általad választott arcradír csak gömbölyű szemcséket tartalmaz.

  1. Ne félj az otthoni kémiai hámlasztástól

A házi használatra kapható termékek megfelelően gyengédek ahhoz, hogy nyugodtan alkalmazhasd. Válassz egy glikolsavas (az AHA-savak leggyakoribb formája) hámlasztót, amelynek segítségével úgy távolíthatod el a bőröd legtetejéről a hámsejteket, hogy nem kell dörzsölnöd.

  1. Nagyon is számít a gyantázás

A gyantázás is a hámlasztás egy formája, így, ha az arcod valamely területén gyantázol, akkor kerüld el a hámlasztást a művelet előtt és után is, hogy ne okozz felesleges sérülést a bőrödnek.

  1. Reggel végezd a hámlasztást

Mivel a bőr éjszaka megújul, a reggeli hámlasztással minden elhalt sejtet eltüntethetsz róla.

  1. Legyél gyengéd a bőrödhöz

Ne dörzsöld az arcod túl gyakran, ám amikor mégis ezt teszed, akkor is csak finoman. Ha túl gyakran és túl erősen csinálod, azzal több bajt okozol, mint hasznot.

  1. A zsíros bőrt sem kell gyakrabban hámlasztani

Ha pattanásokkal és zsíros bőrrel küzdesz, akkor is csak hetente egyszer vagy kétszer alkalmazz peelinget. Ha túl sokat mosod a bőröd, attól nem tűnnek majd el a pöttyök, sem az olajosság, leginkább az ellenkezője történhet, vagyis csak súlyosbítasz a problémán. Ha túl sokat hámlasztasz, azzal ugyanezt teszed.

  1. Ne felejtsd eltávolítani a sminket

Az arcradír nem arra szolgál, hogy leszedje a sminked. Ezt előtte a megfelelő lemosóval kell megtenned – ha tiszta arcra viszed fel a hámlasztót, sokkal mélyebben tud hatni és hatékonyabban tisztítani.