Fitnesz
Frissítve: 2016.12.06.

Miért ne hagyj ki egy Halloween Zumba Partit?

Izgalmas látvány, mikor szellemek, boszorkányok és zombik sorakoznak a fitnesztermek előtt edzésre várva. A beöltözős, egy témára felépülő zumbaórák egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek szerte a világon.   

Miért ne hagyj ki egy Halloween Zumba Partit?

Az USA zumba köreiben szinte kötelező program a Halloween parádé, hatalmas tömegeket mozgat meg. De miért is ilyen népszerűek ezek a partik? Öt indokot sorolunk fel az alábbiakban, ami miatt a legtöbb zumbás imádja ezeket a bulikat, és amiért neked sem szabad kihagynod őket.

 

1. Felveheted a kedvenc jelmezedet…

 

Ha szeretsz beöltözni, de nincs hová felvenned a kedvenc jelmezedet, akkor a Halloween zumba parádé remek lehetőséget nyújt arra, hogy egy délután vagy este erejéig azzá válhass, akivé csak akarsz. És ha azt hinnéd, hogy feltétlenül ijesztő vagy meghökkentő kosztümöt kell választanod a Halloween jegyében, pedig te inkább gyönyörű vagy szexi akarnál lenni, akkor megnyugtató lehet számodra az az adat, miszerint az utóbbi fél évszázad leggyakrabban feljegyzett Halloween jelmeze egyértelműen a királylány jelmez.

 

 Vedd fel nyugodtan a Zumba Queen koronádat vagy a szépségkirálynő tiarádat, sőt villantsd meg a zumba hatására egyre karcsúsodó derekadat világszép nádszálkisasszony képében, vagy öltsd magadra csilingelő hastáncos szoknyádat egy lenge felsővel, hogy te lehess a legszebb Seherezádé, akit eddig zumbaórán láttak.

 

Ha nincs túl sok időd vagy energiád a jelmez megtervezésére, apróbb kellékek is elegendőek ahhoz, hogy sportruházatodnak mégis kicsit más érzete legyen, és még jobban feldobódj tőle, hogy az ettől felgyülemlő energiádat a táncmozdulataidba fektethesd.

 

Az én kreatív jelmeztáram titka, hogy a lányom táncóráiról és bemutatóiról megőriztem az összes kosztümöt és kelléket. Már alig várom, hogy idén belebújhassak a  20-as évekbeli charleston ruhájába, amit tavaly viselt az egyik showban.

 

Ha esetleg még soha nem voltál zumba partin (netán zumba órán), de titokban arra vágysz, hogy megnézd, milyen is az, egy Halloween zumba buli lehet az egyik legtökéletesebb alkalom arra, hogy szinte inkognitóban látogass el az órára, és sötétben vagy félhomályban, villogó fények közepette,  felismerhetetlenné válva a tömegben bulizd végig az edzést, mintha csak egy diszkóban lennél. A jelmezválasztásnál egy dologra feltétlen ügyelj: a biztonságra.

 

Ha túl meleg a jelmez, most az egyszer, azt kibírod. A szaunahatás csak elősegíti a fokozottabb izzadást és egyben zsírégetést is. Ennyit bármilyen tuti jelmez megér, csak a mozgásodat ne korlátozza.

 

2. Biztonságos helyen, a világ egyik legbarátságosabb közösségében borzonghatsz…

 

Ha titokban mégis ellenállhatatlan vágyat érzel a félelmet keltő, horrorisztikus vagy a morbid dolgok iránt, akkor ez a te estéd. Segíthetsz zumbaoktatódnak a dekorációban. Jöhet a művér és a borzalom a falakra, a padlóra és a színpadra minden mennyiségben. Ez a miliő mindenképpen hozzásegíthet ahhoz, hogy te és zumbatársaid a szokásosnál még hangosabban énekeljetek vagy visítsatok a zeneszámok alatt.

 

Hagyd, hogy a vad és ősi erő megmutatkozzon a táncodban. Kivételes este ez, amit kihasználhatsz teljesítményed fokozására és egy igazi ellazulásra, hiszen a stresszoldás garantált, az aznapi feszültség izzadtság formájában ott fog maradni a táncparketten.

 

3. Szellemesebbnél szellemesebb zenékre rázhatod magad…

 

Ha valami újszerű zenére vágysz és szívdöglesztő koreókra, akkor a Halloween zumba partin ezt mind meglelheted. Az biztos, hogy nem mindennapi zenei élményben lesz részed.  Michael Jackson Thriller című dala, az Operaház Fantomja melódiái és LadyGaga slágerei csak néhány példa a leggyakrabban lejátszott számok közül.

 

Számíthatsz arra, hogy a popzenétől a rockon és a hiphopon át a klasszikus horror filmek és krimisorozatok fődallamáig szinte minden zenei stílus és műfaj szerepelni fog a playlisten. Sőt, a Halloweenhez igazán jól illő heavy metal képviselői is megszólalnak majd  az órán, szóval nem túlzás, ha azt mondom, könnyen elszabadulhat a pokol.

 

A koreográfiákban természetesen benne lesznek az ismert zumba alapritmusok, salsázhatsz, kumbiázhatsz, vagy lejthetsz hastáncot és nyomhatod a reggaetont, de arra is készülj fel, hogy néhány lépés kísértetiesen hasonlítani fog Ollókezű Edward mozgására… Zombi táncból is leckét kaphatsz, és néhány földönkívüli lépést is elsajátíthatsz. Ki ne volna rá kíváncsi, hogy milyen a zombie shuffle, vagy az alien sex koreó Katie Perry és Kanye West ET című dalában?

 

 

4. Tök jó játékokban vehetsz részt (szó szerint)...

 

Közismert Halloween szokás, hogy a gyerekek házak ajtaján édességet kunyerálva kopognak be az, miközben a “Trick or Treat!” – t harsogják. Ez az amerikai filmek magyar változataiban a “Csokit vagy csalunk!” vagy ” Cuki vagy ciki!” fordításban hangzik el.

 

A hagyomány szerint, ha a gyerekek egy háznál nem kapnak csokit, akkor annak következményei lesznek, mégpedig a fukarság vicces megbosszulása, és a ház lakóinak megtréfálása formájában. Évekkel ezelőtt nem volt ritka gyerkőcöket, főleg kamaszokat, borotvahabbal, babahintőporral vagy szigetelőszalaggal a kezükben látni, amint éppen tréfás csínyükre készültek. Manapság a biztonság érdekében legtöbbször csak felnőttek kíséretében indulnak útra a jelmezes gyerekek, és csak a kivilágított, környékbeli és ismerős helyeken kéregetnek.

 

De a csel és a tréfa ma is fontos Halloween jelképek, így a csalafinta játékok a zumba partiból sem maradhatnak ki.

 

Az egyik ilyen cseles játékban megmutathatod igazi koreótudásodat. Primadonnák előnyben. Zumbaoktatód belekezd ismerős dalokba, jól bevált koreókkal, de egy helyen megváltoztatja a lépést.

 

A feladat az, hogy neked kell felismerned, mi változott meg, és nem szabad tágítanod a régi lépéstől. A játék győztese az, aki a legtöbb eredeti koreográfiára  emlékezett, és nem tántorodott el a trükkös minta ellenére sem. Viszont, ha végigtáncoltad a zenét bármilyen koreóval, és végigcsináltad az összes kardiógyakorlatot, vesztes már nem lehetsz.

 

Egy másik kreatív játék Halloween zumbán a kísértetkastélyra emlékeztető papírkordon, amin át kell táncolnod magad csukott szemmel. Az is előfordulhat, hogy fizikai erőnlétedet és hajlékonyságodat is fitogtathatod, amint pókjárásban vagy alligátorlépésben csinálsz végig egy-egy refrént.

 

És még szellemi kihívásban is lehet részed, mikor Halloweennal kapcsolatos kacifántos szavakat kell egy zeneszám elején megkapott betűkből kiraknod úgy, hogy nem hagysz ki egy lépést sem a táncból. Vég nélküli nevetés és szórakozás, de egyben kimerítő és izzasztó edzés az eredménye ezeknek a játékoknak.

 

Aztán persze ott van a halloween tök. Ez a jól ismert őszi dekoráció a Halloween Zumba partin is jól mutat, de nemcsak díszként funkcionálhat. A  különböző alakú és mintájú 1-2 kg-os tökök nagyszerűen alkalmasak izomerősítésre és izomtónust hangsúlyozó edzésre. A nagyobb, akár 5-10 kilós tökök pedig egy Halloween szlalompálya felállítására is jó szolgálatot tehetnek. Gyerünk, próbáld ki a már jól ismert mozdulatokat úgy, hogy tökök között cikázol, vagy felettük ugrálsz. Remek módja ez annak, hogy magasabbra emeld az edzésed hatásszintjét.

 

5. Kielégítheted a csoki és édesség éhséged...

 

Tagadhatatlan, hogy a legtöbb gyerek és felnőtt a csoki- és cukorkagyűjtögetés miatt várja legjobban a Halloweent, s mivel nem igazán fordul elő olyan, aki megtagadná tőlük az édességet, tele kosárkákkal térnek haza.

 

Nagyon valószínű, hogy a Halloween zumba partiról sem fog hiányozni a csokoládé. 

 

Persze, joggal mondhatod, hogy, nem azért mész edzeni, hogy a buli után egyből visszaszedd a kalóriákat, amiket ott ledolgoztál. Ebben az esetben hazaviheted nyereményedet családodnak, megoszthatod barátaiddal vagy egyszerűen felhasználhatod őket otthonodban dekorációnak.

 

Tapasztalatom alapján azonban a legtöbb résztvevőt két csoportba lehet sorolni. Az egyik csoportba azok tartoznak, akik nyugodt szívvel bekapnak egy falat csokit az óra végén. Ők azok, akik a kemény munka után kiérdemelt jutalomként élik meg a kis csemegét.

 

A másik csoportot pedig azok alkotják, akik szemrebbenés nélkül ellen tudnak állni a kísértésnek, és semmi estre sem csábulnak el holmi Halloween cukorka láttán. Bármelyik csoportba is tartozol, gondolj bele, hogy már mennyi kalóriát megspórolsz magadnak csak azzal, hogy nem otthon ülsz és nassolsz zumbázás helyett. 

 

De egy zumba parti, mint a Halloween parti, még ennél is többet jelent. Időt és energiát szánsz a jelmeztervezésre, több órát végigtáncolsz magas intenzitással, egy nagy adag adrenalinnal, és élménnyel gazdagodsz, új barátokat szerzel, végig nevetsz egy estét, és nem utolsósorban kiélheted egy titkos fantáziádat, amit még esetleg a hálószobai játékokba is átvihetsz, mikor hazaérsz. Ezek után kinek is hiányozna még a csokoládé?

 

 

 

Lénárt Éva

okleveles zumbaoktató
Maryland, USA
evalenart.zumba.com

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(9)
Pozitív értékelés (9) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: