Étrend
Frissítve: 2017.11.26.

Evés közben ne menjél…

Ha neked a Street Food azt jelenti: utcán veszed és utcán eszed, ne csodálkozz, ha gyarapodnak a kilóid. Nem az étel minőségével van baj. Az agyad értékeli másként a helyzetet.

Az utcai étkezés kellemetlen következményei.

Úgy tűnik, annak, aki vigyáz a kilóira, többet árt egy utcai étkezés, mint ha a televízió előtt ülve nassolna.

 

Ha jártunkban-keltünkben bekapunk egy szendvicset vagy müzliszeletet, gyorsabban hízunk, mint szeretnénk. Hajlamosabbak leszünk a túlevésre.

 

Ugyan már!? Hiszen még mozgunk is közben!

 

Az angliai University of Surrey kutatói egy érdekes kísérletet végeztek. Hatvan felnőtt nőt három csoportra osztva arra kértek, hogy egyenek meg egy müzliszeletet. Az egyik csoport séta, a másik egy baráti beszélgetés közben, a harmadik a tévé előtt ülve.

 

Azt vizsgálták, melyik csoport tagjai váltak hajlamosabbá a túlevésre.

 

A kísérlet után ugyanis a résztvevőket egy kis szabad kóstolóra invitálták, a terülj-terülj asztalkámon volt gyümölcs, snack, édesség és minden egyéb, amit a résztvevők - az előzetes felmérés szerint - kedveltek.

 

Az figyelték meg, hogy azok a nők, akik a müzliszeletet a tv előtt egy klippet nézve fogyasztották el, utóbb jelentősen kevesebbet ettek, mint azon társaik, akik járás közben müzliztek.

 

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy menet közben az agyunk nem az étkezésre koncentrál, hanem a mozgásra, és kevésbé regisztrálja az étkezést, annak megtörténtét, így utóbb „tiszta aggyal és üresnek vélt hassal” lát neki az evésnek.

 

Mi ebből a tanulság? Egyrészt az, hogy mégis lehet valami igazság abban az elfeledett  közmondásban, miszerint, magyar ember evés közben nem beszél… Másrészt pedig, modernebb kiadásban fogalmazva: táplálkozás közben tudatosan koncentrálj magára az étkezésre, s meglátod, a házi mérleged is hamarosan meghálálja.

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: