Fitnesz
Frissítve: 2018.03.01.

Tippek téli futáshoz

Eloszlatjuk azok kételyeit, akik éppen azért halogatják a futást, mert tél van. Lehet futni hidegben is, csak be kell tartani néhány szabályt. Erről kérdeztük Földingné Nagy Judit olimpikon atlétát, aki közel 100 alkalommal ért célba maratoni versenyen.

- Klasszikus téli hidegben mit tanácsolsz, hogyan öltözködjünk?

 

- Mindenkinek más a hőérzete. De ma már kaphatók olyan futásra alkalmas ruhák, amelyek melegen tartják a testet. Vásárolhatunk olyan alá-öltözetet is, ami elvezeti a nedvességet, melegen tart és kellemes érzést biztosít. Elég egy, két, vagy ha nagyon hideg van, három réteg, mert ezeknek az anyagoknak olyan a kialakításuk, a szövésük, hogy vékonyságuk ellenére is nagyon jó a hőtatró képességűk. Nyirkos időben sem kell a teljesen vízzáró réteg, mert akkor beleizzadunk a ruhába. Sapkát vagy fejpántot is használjunk, és szerezzünk be futókesztyűt, mert az vékonyabb és szintén hőtartó anyagból készült. Zokniból magasabb szárút és alul párnázottabbat húzzunk. A goretexes vagy vízlepergető külsejű cipők a lucskosabb, nyirkosabb időben hasznosak. Tartsunk mindig kettőt: egy régebbit, meg egy újabbat, mert saras, lucskos időben felvehetjük a régebbit, egyébként meg futhatunk az újabban.

 

-  Érdemes védőkrémeket, vagy izommelegítő kenőcsöt is használnunk?

 

- Vannak porcerősítő tabletták, amelyeket kúraszerűen szedhetünk. Érdemes is ősszel végigcsinálnunk egy kúrát, mert akkor a hatóanyag télre beépül, és nagyobb védelmet nyújt az ízületeknek. Amikor intenzíven futottam, évente kétszer mindig végigcsináltam egy ilyen kúrát, és úgy éreztem, hogy segít, mert nem volt panaszom, előtte pedig fázós volt a térdem és kicsit ropogott is. A hosszútávfutók, különösen a nők, menjenek el időközönként csontsűrűség-vizsgálatra. A porcerősítő készítmények mellett használhatunk különféle melegítőkrémeket is. A nyújtást követően pedig kenjük be a lábunkat valamilyen regeneráló krémmel. A hideg miatt hidratáljuk alaposabban az arcunkat és a kezünket futás előtt és után.

 

- A hideg miatt télen nagyobb a szervezet energiafelhasználása, mint máskor. Hogyan táplálkozzunk, és vigyünk-e magunkkal folyadékot a metsző hidegben is?

 

- Nem kell máshogy táplálkoznunk. Sőt, télen talán könnyebb abból a szempontból, hogy nem kívánunk annyi folyadékot, mint a nyári melegben, úgyhogy nem kell kulacsot vagy itatózsákot magunkkal cipelnünk. Ha valaki mégis igényli az evést-ivást hosszú távú futáskor, akkor használhat speciális kulacsövet, ennivalónak pedig vihet magával apróbb cukrokat, csokikat.

 

- Mi az a legalacsonyabb hőmérséklet, ami alatt semmiképpen nem javaslod a szabadtéri futást? 

 

- Amikor korábban januári maratonikra készültem, sokszor olyan hideg volt, hogy ráfagyott az anorákomra a leheletem. Ilyenkor „a kilincses edzést” csináltam, ami azt jelenti, hogy otthon elengedtem a kilincset, és egészen addig futottam megállás nélkül, míg újból megfogtam az ajtónkon a kilincset. Ilyenkor nem álltam meg gimnasztikázni vagy beszélgetni, hanem egész végig futottam. De a kevésbé edzetteknek, ha nagyon hideg van, csak egy könnyű futást javaslok, ne résztávozzanak, ne terheljék meg nagyon az izmaikat.

 

- A bemelegítést és a nyújtást télen másképpen csináljuk, mint tavasztól őszig?

 

- Ha nagyon a hideg, a bemelegítést végezzük el még otthon a melegben, és a nyújtást is.  Lassú kocogással vagy gyors sétával kezdjünk, két-három kilométeren át, és csak aztán álljunk rá az utazó sebességre. A lényeg, hogy folyamatosan maradjunk mozgásban, nehogy megfázzunk.

 

 

- Nagy hidegben a belélegzett levegő is kellemetlen.

 

- Tehetünk sálat a szánk elé, de egy doktornő ismerősöm, aki rendszeresen fut, azt javasolta, hogy a nyelvemet tegyem a szájpadlásomra a fogak mögé, és így szűrni, melegíteni tudom a hideg levegőt. Elvileg vehetjük a levegőt az orrunkon keresztül is, az is melegít, de egy gyorsabb, hosszú távú futásnál nem mindig jön össze.

 

- Futhatunk kissé megfázva, náthásan is?

 

- Ha nem előrehaladott a betegség, hanem csak úgy bujkál bennünk, akkor jöhet egy izzasztó futás, de szigorúan csak a kulcsos verzió, azaz a bemelegítést és a nyújtást otthon kell csinálnunk a melegben.

 

- Télen melyik napszak a legalkalmasabb a futásra? Én sokszor csak késő este jutok le, de addigra általában már nagyon hideg van.

 

- Erre nincsen recept, mert a futást sokan pont azért választják, mert ezt tudják beiktatni a mindennapjaikba a munka meg a család mellé. Ha valaki versenyezni szeretne, akkor szoktassa magát ahhoz, hogy reggel vagy délelőtt fut, mert általában a versenyek is akkor vannak. Délelőtt még friss a szervezetünk, ezért könnyebb a futás is. Délután viszont már bennünk van a nap fáradtsága, és már ettünk is, úgyhogy terhesebbnek tűnhet a mozgás. Valaki viszont pont azért szeret ilyenkor futni, mert ki tudja szellőztetni a fejét, és testi-szellemi felüdülést jelent a számára.

 

- A téli megerőltetőbb futásnak van pozitív hatása a tavaszi, nyári, őszi teljesítményre?

 

- A tél klasszikusan az alapozás időszaka. Ilyenkor futhatunk kicsit többet, hosszabban, lassabban. Így erősítjük és készítjük fel a szervezetünket a tavasztól őszig tartó versenyidőszakra. Ma már télen is több futóversenyt rendeznek. Aki rendszeresen készül, az ilyenkor is oda tud állni nyugodtan. Tavasztól növelhetjük vagy váltogathatjuk a tempót.

 

- Hogyan hat a futás a kedélyállapotra?

 

- Mindenképpen pozitív a hatása, jótékony a testünkre és a lelkünkre egyaránt, ez pedig a téli hidegebb, sötétebb időszakban sokat jelent. Már önmagában az is jó kedvre derít és önbizalmat ad, hogy rá tudtuk venni magunkat a futásra. Ha van rá lehetőség, akkor fussunk közösségben, mert sokkal könnyebben rászánjuk magunkat. A téli időszakra ez különösen igaz, amikor amúgy is nehezebben mozdulunk ki. Egy csapat húzóerő is, mert ha rendszeresen előre megbeszéljük a közös futások időpontjait, már nem szívesen mondjuk le.

 

 

Németh Edina Mária

 

Fotó: futas.net

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: