Fitnesz
Frissítve: 2018.04.22.

Teqball a jövő sportága?

A magyar fejlesztésű „asztali labdarúgást” már számos világsztár kipróbálta.  Ronaldinho, Messi vagy Neymar kedvét lelte a pingpong és a lábtenisz ötvözésével kialakított labdajátékban. Itthon is egyre népszerűbb, hódít a strandokon, fesztiválokon, és már teqball-világkupát is rendeztek Budapesten.

Mi a teqball?

 

Egy labdarúgásra épülő sport, amit egy speciálisan meghajlított asztallapon játszanak. Teremben vagy a szabadban. A küzdőtér, a teqboard olyan, mint egy hajlított  pingpongasztal, háló is van a közepén, de hasonlíthatjuk egy zsugorított lábteniszpályához is.

 

A labdát itt is másik térfelére kell juttatni fejjel vagy lábbal. A játék nem könnyű. Ha nagyot rúgunk a labdába, könnyen átrepül az asztal felett, ha a labda az asztal szélére érkezik, akkor csúnyán elpattan. A labda pattogása is szokatlan, fel kell mérni, hogy mekkorát s hova pattan, és hova álljunk, hogy elérjük, biztonsággal visszarúghassuk, fejelhessük. Ez teszi izgalmassá a játékot és fejleszti a játékos ügyességét. A teqball kiváló állóképesség javító, fejleszti a koncentrációt és a technikai képességeket. A játékhoz gyors döntések és ügyes labdaérintések szükségesek.

 

Előnye, hogy „tiszta” játékot tesz lehetővé, mivel fizikailag nem érintkeznek az ellenfelek, nincsenek durva ütközések, kevésbé sérülésveszélyes.

 

A teqball ötletgazdája, Borsányi Gábor egykori futballista éveken át finomította és fejlesztette az új sportágat. Nemzetközi háttérrel és támogatással végül is a 2016-os franciaországi foci-eb idején mutatták be hivatalosan Nizzában. Tavaly pedig Budapesten megrendezték az első teqball világkupát is.

 

 

Hogyan játsszák?

 

A teqballt egyénileg ketten, párosban négyen játsszák. De lehet hárman (francia páros) vagy még többen (a pingpongban forgóként ismert játékhoz hasonlóan) is. A teqball asztaloknak van egy alap és egy összecsuktató változata is, utóbbi előnye, hogy könnyen hordozható, és a másik fele - helyettesítve az ellenfelet - felállítható, így mint egy falról pattan vissza a labda, és ez által egyszemélyes edzésekre alkalmas. A nagypályán is használatos labdával játsszák, a labdát maximum 3 érintéssel lehet visszajutatni az ellenfél térfelére.

 

Az asztalon a labda csak egyet pattanhat. Az asztalhoz tilos hozzáérni, s egymás után ugyanazzal a testrésszel sem lehet a labdát megérinteni. 

 

 

Kinek ajánlott?

 

Egyrészt profi futballistáknak, akik szeretnének technikailag fejlődni vagy csak kikapcsolódni. A teqball kiválóan fejleszti ugyanis a finom mozgáskoordinációkat. Egykori futballistáknak is javallott, azoknak, akiknek valamilyen sérülés miatt le kellett mondaniuk arról, hogy a labdarúgást űzzék. Ez egy biztonságos sport, hiszen hiányzik belőle a test-test elleni küzdelem. De amatőröknek is szórakoztató, azoknak kifejezetten ajánlott, akik szeretik a futballt vagy a lábteniszt, és fogékonyak az újdonságokra.

 

A játék az elmúlt években a fesztiválokon is népszerűvé vált, mindenütt kiváló hangulatot teremtett a szórakoztató versengés. Az elkövetkező években a strandokat is meghódíthatja, és a strandröplabda vagy a lábtenisz komoly versenytársa lehet. A teqball könnyen elsajátítható látványos sport, amit érdemes kipróbálni.

 

 

 

Szerző: Varga Lilla
Kép: teqball.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: