Lélek
Frissítve: 2018.05.24.

Tangó. Az ölelés ereje

Az argentin tangó nem csak egy tánc, de levezeti a stresszt, fejleszti a memóriát és pozitívan hat a koncentrációs képességre. A tánccal ma már a depresszió, az Alzheimer- és Parkinson-kór tünetei is enyhíthetők vagy késleltethetők.

A tangóban rejlő terápiás lehetőségek a tudományt sem hagyták hidegen, több nemzetközi kutatás is rámutatott arra, hogy az argentin tangó jó hatással van a testi és a lelki egészségre, s a tánc segíti egyes betegségek gyógyítását. 

 

Aki már tangózott, érezhette annak szinte gyógyító erejét, és maga is tapasztalhatta a szellemi, szociális és fizikai kondícióra gyakorolt előnyös hatásait. Számos kutató úgy véli, hogy a tangó nem csak érzelmileg hatja át a táncost, de maga a zene, a tánc ritmusa és az improvizációs mozdulatok követéséhez szükséges figyelem a tangót különlegessé teszi a kognitív és fizikai egészség megtartása és helyreállítása szempontjából is.

 

Spirituális együttlét

 

A vizsgálatok rámutattak a tangó szocializációs szerepére is. Az esti tangó partin, a milongán a partnerek cserélgetik egymást, ami hozzásegíti az egyént ahhoz, hogy több emberrel is intim közelségbe kerüljön, kibontakozhasson, hagyja befogadni egy idegen ember testi közelségét, és átadhassa magát az ölelés erejének. A tangó egy zárkózottabb személyiségnek is segít abban, hogy szavak nélkül is részesévé válhasson egy hasonló érdeklődési körrel rendelkező, hasonló mentalitású közösségnek. 

 

A tangó komoly tanulási folyamatot igényel. Annak ellenére, hogy ez egy sétatánc, hosszú hónapok telhetnek el addig, amíg egy kezdő elsajátítja a tánclépéseket, képessé válik arra, hogy partnerével együtt táncoljon. Meg kell tanulnia a lépéseket, oda kell figyelnie a zenére, miközben át kell adnia magát a tánc örömének. Tangó közben a férfinak éreznie kell hölgypartnere mozgását, mozdulatait, irányítania kell a lépéseit, ugyanakkor figyelnie kell annak korlátaira is. Mindezzel egy időben a női táncosoknak meg kell tanulniuk átadni magukat partnerük irányításának, és alárendelté válni a férfi akaratának. Ez mindkét fél részéről kihívás, hiszen önmagukat kell beleadniuk a táncba, önmagukat kell feltételek nélkül átadni a testi közelségnek.

 

A tangó spirituális együttlét is. A kezek érintkezése, az ölelés, a zenére való együtt mozgás egy különleges világot teremt a partnerek között. Egy olyan világot, amiben csak a partnerek vannak jelen,

 

és minden partnerrel egy másik világ teremtődik.

 

A táncos érezi, hogy melyik az a partner, akivel jó táncolni, akinek a világában jól érzi magát, miként azt is, ki az, akivel nem akar együtt lenni.

 

Enyhíti a depressziót

 

Az ölelés az egyik legbensőségesebb mozdulat két ember között. A tangó az ölelésen keresztül teremt intim, melankolikus hangulatot, ami képes feloldani a rossz kedélyállapotot és pozitív érzelmeket kelt.

 

A depressziós betegek számára az ölelés lelki feloldódást ad. Békét és feltétlen odaadást közvetít.

 

A tánc során olyan érzéseket fedeznek fel, amit előtte talán soha nem tapasztaltak. Éppen ezért a terapeuták gyakran használják az ölelést a test, az elme és a lélek gyógyítására. A tangó öntudatlanul is elindít egyfajta lelki öngyógyítást. Tangózáskor a depressziós betegek kizárják gondolataikból azokat a rossz eseményeket, amelyek a depressziós állapotukat előidézték. Az egyén minden külső tényezőt kizárva teljes figyelmét a zenére, a tánclépésekre és a partnerére összpontosítja. Ez az összhatás teremti meg a feltételét annak, hogy a táncos tudatosan jelen legyen a táncban.

 

A tudatos jelenlét a figyelem irányításának különleges módja, amely a jelen pillanatára vonatkozik, mentes a reaktivitástól és az ítélkezéstől. Ilyenkor az egyén felfüggeszti az értékelő funkciókat, a kíváncsiságot, helyette az elfogadást és a befogadást helyezi előtérbe. Ebben az állapotban a depressziós elengedi rossz gondolatait, érzéseit, pozitív élményekkel töltődik fel, és lassan elindul a gyógyulási folyamat.

 

Késlelteti az Alzheimer- és Parkinson-kórt

 

Terápiás kezelések során fény derült arra is, hogy az argentin tangóval csökkenthetők az idős korral járó Alzheimer-kór és a demencia tünetei. Az Alzheimer-kór a gondolkodás, az érzelmek és a társas érintkezés hanyatlásával jár együtt. A tánclépések elsajátítása, a mozdulatokra és a partnerre való fókuszált figyelem fenntartása, valamint a zene ritmusának követése azonban előnyösen befolyásolja a betegek állapotát.

 

A tangóban rejlő koordinációs és emlékezet javító feladatok a tánc során automatikussá és élvezetessé válnak a betegek számára, s ez hozzásegíti őket a gyógyuláshoz.

 

A tangóterápiát Parkinson-kóros betegeknél is tesztelték, és hasonló sikereket értek el. Mivel a tangó segít fejleszteni a motorikus és automatikus mozgások között fennálló koordinációs problémákat, ezért, mint kiderült, a tánc képes hátráltatni a Parkinson-kór, a reszkető bénulás teljes kifejlődését.   

 

A tangót ma már sok pszichológus használja általános célú gyógyításra, mivel a tánc bensőséges viszonyt alakit ki a táncpartnerek között, ami feloldja a kapcsolatteremtési nehézségeket, és segít az emberek közötti tartós viszony fenntartásában. Mindeközben a tangózók megtanulnak egy olyan gyönyörű táncformát, amit egész életükön át élvezhetnek.

 

Szalai Ágnes
Fotó: pixabay

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: