Szépség
Frissítve: 2016.05.09.

7 módszer, hogy sima és szőrmentes legyen a bőröd

Ma már rengeteg eljárás létezik és készítmény kapható az arc és a test szőrzetének eltávolítására, és az otthon is alkalmazható módszerek mellett megjelentek a tartós hatást ígérő klinikai eljárások is.

Szőrtelenítési módszerek, házilag is.

 

Minden nő vágya a természetesen fénylő, sima bőrfelület, így hát évszázadok óta folyik a küzdelem a nem kívánt szőrszálak növekedése ellen. Mégpedig egyre hatékonyabb és modernebb fegyverekkel. Most mindezeket sorra vesszük, kitérve arra is, melyik módszer kinek lehet a legelőnyösebb, megkönnyítve, hogy megtaláld a számodra ideális szőrtelenítő eljárást.

 

 

Klinikai eljárások 

 

 

1. Elektrolízis avagy tűs epilálás

 

Az egyetlen módszer, amelyet hivatalosan is végleges szőrtelenítésnek nevezhetnek, és szakértők szerint az egyik legbiztonságosabb módja, hogy tartósan megszabadulj a nem kívánt szőrzettől. Az eljárás lényege, hogy egy apró tűt vezetnek le a szőrtüszőbe, majd elektromos árammal szétroncsolják azt, így a szőrszál kihullik, és később sem nő vissza. Mivel a folyamat egy kissé fájdalmas, helyi érzéstelenítő krémeket alkalmaznak, mielőtt elkezdenék a műveletet.

 

Kinek ajánlott: A legtöbb nő az arcon található szőrszálak eltávolítására használja az elektrolízises szőrtelenítést, de más testrészek esetén is remek eredménnyel alkalmazható.

Mennyi időt vesz igénybe: Ez az eljárás rendkívül hosszadalmas, mivel szőrszálról szőrszálra egyesével távolítja el a szőrzetet. Az időtartam természetesen nagyban függ az igényeidtől, átlagban 25x 5-10 perces alkalomra van szükség, de persze még több is lehet.

Költségei: Általában 50-60 forint szőrszálanként.

Hátrányai: Az elektrolízises eljárás bőrhegesedést okozhat azon a helyen, ahol a tűt bevezették, ám legtöbb esetben a seb spontán begyógyul és eltűnik. De fontos, hogy megbízható klinikát és szakembert válasszunk, mert ha nem hozzáértő végzi vagy a gép nem megfelelő, akkor csúnya hegesedést okozhat, de akár hólyagosodás és bőrégés is felléphet.

 

 

2. Lézeres szőrtelenítés

 

Az egyik legnépszerűbb módja a tartós szőrtelenítésnek a lézer vagy pulzáló fény terápia, amely a fény energiáját használja a szőrtüszők meddővé tételére. Az eljárás nem távolítja el azonnal a szőrszálakat, de elgyengíti azokat, s mivel nincs gyökerük, egy kis idő múltán kihullnak. Az egyik legmodernebb lézeres kezelés, az ún. DUET a lézert szívó vákuumfunkcióval kombinálja a még hatékonyabb eredmény érdekében. Ezzel a módszerrel a sugár még mélyebbre hatolhat és nagyobb területek kezelését is lehetővé teszi egy időben.

 

Kinek ajánlott: A legjobb eredményt a világos bőrű és sötét szőrzettel rendelkező páciensek esetén kapni, viszont a szőke vagy ősz szőrszálak eltávolításában a lézer nem túl hatékony – a szőkék számára az elektrolízis sokkal jobb eredménnyel járhat. Az eljárás bármelyik testrészen biztonsággal alkalmazható.

Mennyi időt vesz igénybe: Általában 5-7 alkalomból áll egy kezelés, majd ezután évente egyszer javasolt kontroll.

Költségei: A kezelés ára, testfelülettől függően, többnyire 10 000 és 100 000 forint között mozog, de ha több alkalomra van szükség, akkor ennél magasabb költsége is lehet.

Hátrányai: Minden típusú lézeres szőrtelenítés kockázata, hogy sötét pöttyöket (hiperpigmentáció) hagyhat maga után, és az arra hajlamosaknál keloid-képződéshez (heges sebgyógyuláshoz) vezethet.

 

 

Otthoni és kozmetikaszalonbéli eljárások

 

 

1. Gyantázás

 

Évszázadok óta alkalmazott módszer, bár a mai gyanták csak kissé emlékeztetnek a régi ragadós-mézes elődjeikre. Sok kozmetikai szalon ma már olyan – például szójaalapú – elegyet használ, amely nem ragad a bőrhöz, hanem csupán a szőrszálakhoz tapad. Ezáltal pedig gyengédebb megoldást jelent, amely nem sérti fel a bőrfelszínt és kisebb fájdalommal is jár. Az eljárás során a gyantát felviszik a kezelendő felületre, majd speciális lehúzócsíkkal befedik, s miután a gyanta megkötött, a csíkokkal együtt a szőrt is eltávolítják.

 

 

Kinek ajánlott: A leggyakrabban használt szőrtelenítési eljárás, a gyantázás bármilyen testrészen alkalmazható, az arcot is beleértve: a szemöldök, bajusz, áll, illetve a lábak, karok, a hónalj és a bikini terület (fazon) gyantázása a legáltalánosabb. A bikinivonal gyantázása azt a szőrt távolítja el, amely esetleg láthatóvá válna, ha fürdőruhát viselsz, míg a brazil gyanta mindent szőrtelenít az intim zónában.

Költségei: A gyantázás ára 1 000 forint például az ajak fölötti szőrszálak eltávolításáért, és kb. 3 000 –4 000 forintba kerül a lábszár, a comb vagy a brazil gyanta. Az eljárást 3-4 hetente meg kell ismételni.

Hátrányai: Mivel a gyantázás során a szőrszálakat egészen gyökerestül tépik ki, vagyis a szőrtüszőt kinyitják a folyamat során, szükséges némi óvintézkedés, hogy a fertőzéseket megelőzzük. Ezért mindenképpen ajánlott antibakteriális krémet alkalmazni a gyantázást lezáró lépésként. A legbiztonságosabb, ha a szőrtelenítés e formáját szakemberre bízzuk, de persze otthon is nyugodtan elvégezhető, ha a higiéniára fokozottan ügyelünk, és nem feledkezünk meg az antibakteriális krémezésről sem. Ellenkező esetben csúnya bőrfertőzés lehet a vége.

 

 

2. Csipeszelés

 

A csipesszel gyökerestül eltávolíthatjuk a nem kívánt szőrszálakat, bár ez a módszer nincs hatással a szőrtüszőre, vagyis csak idő kérdése, és a szálak ismét visszanőnek. Mivel a szőr ciklikusan növekszik, így az, hogy milyen gyorsan nő új az eltávolított szőrszál helyére, attól is függ, hogy a ciklus melyik részén húztad ki. A borotválással ellentétben, ahol a szőr teljes nagyságában nő vissza, a csipesszel kiszedett szőrszál helyére elvékonyodott, puha szélű szőr nő. Ami később persze megvastagodik. A csipeszes szőrtelenítés előtt érdemes az adott felületet krémmel felpuhítani.

 

Kozmetikai szalonokban leginkább a szemöldök formázását végzik csipesszel, s mivel kényes művelet a megfelelő ív kialakítása, legalább alkalmanként érdemes ezt szakemberre bízni, aztán később otthon már csak igazodni kell hozzá. 

 

Kinek ajánlott: Mindenkinek, aki egyszerű és természetes módszerrel szeretne néhány szál szőrt eltávolítani, és kibírja az ezzel járó kellemetlen érzést. Leggyakrabban az arcon található kisebb területek – szemöldök, bajusz, áll – szőrtelenítésére használt módszer.

Költségei: Ha saját magunk végezzük, minimális: a szőrtelenítő csipesz ára, kozmetikai szalonban a szemöldökszedés ára: 500-1000 forint.

Hátrányai: Nagyon lassú módszer, és fájdalmas is.

 

 

Otthoni szőrtelenités

 

1. Borotválás

 

Teljesen fájdalommentes eljárás (ha csak meg nem vágod magad), hiszen a borotválás gyakorlatilag olyan, mint a hajvágás, akár kézi, akár elektromos borotvával végzed, még akkor is, ha nagyon szorosan követi a bőr felszínét. Vagyis nem távolítja el a szőr gyökerét, és nem zavarja a szőrtüszőt. Emiatt azonban a hatása is átmeneti, jobb esetben néhány napig tart.

 

A közismert hiedelemmel ellentétben a borotválás nem erősíti a szőrzetet – már 1928-ban jelent meg tanulmány arról, hogy ez a szőrtelenítési eljárás nincs hatással a szőrnövekedésre, s azóta több vizsgálat is megerősítette ezt az eredményt.

 

Kinek ajánlott: Mindenkinek, aki házi módszerrel, gyorsan és fájdalommentesen szeretne megszabadulni bármely testrészének szőrzetétől. De hogy semmilyen problémát ne okozzon, nem árt néhány szabályt betartani: 1. Győződjünk meg róla, hogy az eltávolítani kívánt szőrzetet alaposan benedvesítettük. 2. A szőrnövekedéssel azonos irányban borotváljunk. 3. Ha lehet, kerüljük el az ugyanazon a felületen megismételt húzásokat. 4. Nyugtassuk meg a bőrt borotválkozás közben (például aloe verát tartalmazó borotvagéllel).

Költségei: Az eszközök, vagyis a borotva (eldobható 100 forinttól/db, cserélhető fejes 3 000 forinttól/db) és a borotvahab vagy –gél ára (1 000 forint körül).

Hátrányai: Ahol erősebb a szőrzet, különösen a bikinivonal környékén, a borotválás szőrbenövéshez vezethet – ilyenkor a levágott szőr visszakunkorodik a bőrbe ahelyett, hogy kinőne, ez pedig hosszú távon akár fertőzés kialakulásához is vezethet.

 

 

2. Szőrtelenítő krémezés

 

A szőrtelenítő krémek olyan kémiai összetevőket tartalmaznak, amelyek feloldják a szőrt alkotó fehérjéket. A borotválással szemben, amely élesen elvágott szőrt hagy maga után közvetlenül a bőr felszíne alatt, a szőrtelenítő krémek kerek, simább széleket hagynak maguk után, így a borostásodást minimalizálják és a szőr újbóli kinövése kissé tovább tart. De általában hetente, ha nem gyakrabban, meg kell ismételni a szőrtelenítést.

 

Kinek ajánlott:Aki sem a gyantát, sem a borotvát nem szereti. Leginkább az arc, a karok és a lábak szőrtelenítésére alkalmazzák, a legtöbb szőrtelenítő krémet nem ajánlott intim területen használni.

Költségei:1 000- 2 000 forint között tubusonként.

Hátrányai: Ritkán, érzékeny bőr esetén irritációt okozhat.

 

 

3. Epilátoros szőrtelenítés 

 

Alapvetően háromféle epilátor kapható a piacon: rugós, forgó fejes vagy csipeszes, Magyarországon utóbbi a leggyakoribb típus. De mindhárom működési elve azonos: a bőrfelszínhez közel elkapják a szőrszálakat, és kitépik a gyökerükből. Hasonlóan a gyantázáshoz, de azzal a különbséggel, hogy az epilátorok még véletlenül sem húzzák le a felszíni bőrsejteket. Használatukhoz nincs szükség szakemberre, és az otthon kényelmében biztonsággal alkalmazhatók. Az epilátorral nem kened össze magad és a lakást, nincs rendetlenség…

 

Elég hatékony a szőrtelenítésben, ám ha a szőröd törékeny vagy gyenge, akkor inkább eltörheted, mint kihúzod ezzel a módszerrel. Erősebb szőrzet esetén hatásosabb, ám egyben fájdalmas is. 

 

Kinek ajánlott: Aki kényelmes házi módszert keres, viszonylag erősebb szőrzettel rendelkezik.

Költségei: Egy készülék ára 10 000 -5 000 forint között mozog.

Hátrányai: A legnagyobb hátránya a fájdalom, amit el kell szenvedned szőrtelenítés közben, akkor is, ha egyesével tépkedi ki a szálakat, és akkor is, ha egyszerre több szőrszálat eltávolító készüléket használsz. Ha magas a fájdalomküszöböd, hamar megszokhatod, de ha érzékeny vagy a fájdalomra, akkor az epilátoros szőrtelenítés tényleg fájni fog.

 

Fotók: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(6)
Pozitív értékelés (6) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: