Lélek
Frissítve: 2018.11.10.

Színek és szobák II. Hogyan válassz szakembert

Nem egyszerű, ha az életünkben, otthonukban hirtelen idegenek jelennek meg - még akkor se, ha mesteremberekről van szó. Az pedig végképp bosszantó, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, és nem tudjuk, hogyan kezeljük a problémás szituációkat. Pár tanács, hogyan oldjuk meg a kényes helyzeteket, ha szobafestővel dolgoztatunk.

Aki keres, talál…De hogyan?

 

A lakás kifestése kellő odafigyelést és precizitást igényel, mind a szakember kiválasztásánál, mind a munkálatok megtervezésénél. Adjunk időt magunknak, és ne a legelső vállalkozót kérjük fel, akit az ismerőseink ajánlanak, vagy az interneten találunk. Amennyiben valamelyik ismerősünknél volt a közelmúltban felújítás, úgy érdemes megnézni a festők munkáját. 

 

Ha lehetőségünk van olyan kifestett lakást megtekinteni, ahol azóta már legalább egy év eltelt, akkor éljünk az alkalommal, hiszen épp az idő múlásával mutatkozik meg, hogy a szobafestő mennyire dolgozott precízen. Egy friss festésnél még megmaradnak a szép színek, az egyenletes falak, de ahogy telnek a hónapok és az évek, úgy jönnek elő a hibák. Egy profi festőnél ez a veszély nem áll fenn, vagy nagyon ritkán.

 

Ha nincs megfelelő ismerős a láthatáron, akkor az internet segítségét kell igénybe vennünk. Több helyen is nézzünk szét. Egy jó szakember weblapján már találhatóak referenciák, így könnyebben megállapíthatjuk, hogy milyen munkát végez. Amennyiben nincs weboldala, úgy telefonon, vagy email-en keresztül kérjünk a vállalkozótól képeket, illetve akár telefonszámot is azokhoz, akiknél dolgozott.  Aki évek óta ebben a szakmában dolgozik, annak van referenciamunka a tarsolyában, így ha húzódozik, vagy bármilyen kifogással él, akkor jobb más mester után nézni.

 

Ha több megfelelőnek tűnő szakembert is találunk, akkor mindenkitől kérjünk írásban egy egységes árajánlatot. Így már könnyebben kiszűrhetjük, hogy nekünk ki lesz a megfelelő. Mondjuk el minden esetben konkrétan, hogy mire gondoltunk, mit szeretnénk festetni vagy javíttatni. Kérdezzünk rá, hogy milyen anyagokkal dolgoznak, milyen márkájú festéket használnak. Soha ne a legolcsóbb szakembert válasszuk, mert az azzal járhat, hogy silány anyaggal dolgozik. És mindig kérjünk számlát, bár manapság már ez sem garancia - és ugye, ha nem swarczban dolgoznak, akkor drágább is… ez a csapda.

 

Sok esetről hallani, hogy a kivitelező megveszi a festéket, amit aztán kicserél egy olcsóbb minőségűre,

 

kvázi egyik dobozból átönti a másikba, amit persze soha se tudnánk bizonyítani. Természetesen ez nem minden vállalkozónál van így, ezért is fontos a referencia.

 

Ne féljünk kérdezni, és ne hagyjuk magunkat

 

 Mivel ezek a munkálatok kosszal járnak, így kérdezzünk rá, hogy mit használnak annak érdekében, hogy a bútorok, ablakok, ajtófélfák ne sérüljenek, illetve az aznapi munka végeztével kitakarítanak-e maguk után. A lecsöppenő, elkenődött festékek, használt ecsetek és hengerek, az általuk használt ételes és italos dobozok eltűntetése természetes-e számukra, vagy úgy gondolják, ezek mind ránk maradnának.

 

A legfontosabb: vállal-e a mester garanciát a munkájára, illetve az anyagra, amennyiben ő hozza. Kérdezzünk rá, hogy mennyi időre vállal garanciát, és ez miben nyilvánul meg. Ha mi magunk szeretnénk megvenni az anyagokat, kérjük meg, hogy ajánljanak jó minőségű festéket. Ebben az esetben egyértelmű, hogy a kivitelező már nem tud garanciát vállalni a festék minőségére, csak és kizárólag a munkájára, ennek ez a hátránya. Az előnye viszont, hogy biztosan az kapjuk, amit megveszünk, illetve egy boltban meg tudjuk nézni, hogy a színpalettán szereplő szín milyen is valójában. Jobb helyeken kézhez kapjuk a falmintát az adott festék színével, amit napfénynél vagy árnyékban is megvizsgálhatunk.

 

Persze

 

figyelembe kell venni azt is, hogy milyen színek dominálnak a házunkban, lakásunkban (milyen a bútor, ajtó, padló színe), ezek miatt ugyanis másként is mutathat a festés a falon.

 

Itt érdemes a bolti eladótól is tanácsot kérni, vagy a mesterembertől, hiszen mindketten jártasak és tapasztaltak e téren.

 

Amikor úgy érezzük, hogy megtaláltuk a megfelelő szakembert, akkor kérjük meg, hogy jöjjön el hozzánk, mérje fel a munkát, és adjon egy végleges árajánlatot. Már itt ki fog derülni, hogy mennyire megbízható a kivitelező. Ha nem érkezik pontosan, illetve azon a napon, és nem is telefonál, abban az esetben engedjük el, nem ő lesz az emberünk. A becsületes szakember időben meg fog jelenni, így alkalmunk lesz további kérdéseket feltenni. Soha ne ódzkodjunk kérdezni, még akkor se, ha úgy érezzük, butasággal hozakodunk elő. Beszéljük meg, hogy mikor tudja elvállalni a munkát, hány főre számíthatunk, illetve ha semmi nem jön közbe, akkor körülbelül mikorra várható a munkálatok befejezése.

 

A munkavégzés során még a legjobb szakember is követhet el hibát. Ebben az esetben

 

ne hagyjuk magunkat, mondjuk el, hogy mi az, ami nem tetszik, min változtasson, mit javítson ki.

 

Még akkor is, ha a festéket mi választottuk, de felfestés után nem tetszik. Ne habozzunk szólni, hogy újat szeretnénk. Mi fogunk együtt élni ezekkel a színekkel, így a kivitelezőnek már a kezdetekkor bele kell kalkulálnia, hogy esetleg a megbízó változtat a döntésén.

 

Hogyan fizessünk a szakembernek?

 

Soha ne fizessünk előre. Legalábbis munkadíjat ne. A kiválasztott szakember kérheti az anyagköltséget, de a munkadíjat előre soha. Megvannak a maga fázisai a munkának, amikor már kérhet pénzt, de mindig úgy fizessünk, hogy mi legyünk tartozásban. Ezzel kiküszöbölhető egy esetleges fejfájás, ha többet nem jelenne meg az otthonunkban…

 


Szerző: Krénusz Zsófia

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: