Lélek
Frissítve: 2018.11.10.

Szinek és szobák I. Ne bízd a véletlenre...

A színek nem csak dekorációs elemek. Személyiségünk kifejezésén és a szoba stílusán túl pozitív vagy negatív erőkkel is hatnak ránk. Mindezt érdemes figyelembe venni a megfelelő szín kiválasztása előtt.

szobaszínek

Mindenkinek van kedvenc színe, egy árnyalat, melyet valamiért jobban kedvel a többinél. A színek azonban nem csak a szemünket gyönyörködtetik, de pszichológiai, sőt fizikai hatást is kifejtenek. Kutatások megállapították, hogy melyek nyugtatóak, melyek pezsdítenek fel, és azt is, hogy egyes színek csökkentik a libidót, míg mások növelik az étvágyat.

 

Megkülönböztetünk aktív, passzív és semleges színeket. Egyesek serkentik, másikak nyugtatják az agyunkat. A passzív színek például hálószobákba ajánlottak, míg az aktívak közösségi helyekre.

 

Ha azon töprengenél, melyiket válaszd otthonod falaihoz, most segítünk. Vegyük elő a színskálát, és kezdődhet a besorolás.

 

Passzív színek

 

A kék 

szín a férfiak és nők körében egyaránt az egyik legkedveltebb. Nyugodtságot, védelmet, bizalmat, hűséget fejez ki, békét és harmóniát áraszt. Lassítja a szívverést és a légzést, nyugtató hatású kémiai anyagok termelését indítja el a szervezetben, ezáltal gyulladáscsökkentő, a migrént és a menstruációs görcsöket is képes enyhíteni.

 

Stresszes, zajos munka után pihentető alvást ígér. Oldja a feszültséget, így a párkapcsolatunkra is jó hatással van. 

 

Kifejezetten ajánlott hálószobák festésére, vagy olyan helyiségekbe, ahol az ember nyugalomra vágyik. Étvágycsökkentő hatása miatt étkezőkbe nem ajánlott. 

 

A zöld

a növények színe, az egészség szimbóluma, a természetszeretettel kapcsolható össze, bár sokan a pénzt is hozzá társítják. Az emberi szem ezt a színt tudja feldolgozni a legkönnyebben.

 

Harmonikus, nyugtató hatása miatt kiegyensúlyozottá tesz, csökkenti a szorongást, a depresszió kialakulásának esélyét. Segíti megakadályozni az érzelmek csapongását, oldja a stresszt, a félelmet. Elősegíti a termékenységet.

 

Nyugodt légkört teremt, így kedvelt gyerekszobákban, irodákban, de hálószobákba és étkezőkbe is tökéletes. A nappali falain hűvössége lazításra ösztönöz, miközben meleg tónusaival az összetartozást erősíti.

 

Aktív színek

 

A lila

jelentése jólét, előkelőség, kifinomultságot és nőiességet sugall, hatalmat, luxust fejez ki. Főleg sötétebb árnyalatihoz köthető az elegancia, a pompa, a gazdagság, a drámaiság, emellett a spiritualitás színe is. Mozgalmas szín, az agyat stimulálja, így a problémamegoldó képességre jótékonyan hat, ösztönzi a kreativitást, gondolkodásra késztet, motivál.

 

Aki szorongásra, depresszióra hajlamos, kerülje el ezt a színt, pesszimizmusra sarkallhatja, s a pszichés betegségeket – drogfüggőséget vagy alkoholfüggőséget – is felerősítheti.  Érdekes azonban, hogy a kutatások szerint az epilepsziára és az agyrázkódásra megnyugtatóan hat.

 

Hálószobákba a fokozott szellemi aktivitás miatt nem ajánlott. De ha ragaszkodunk mégis ehhez a színhez, hideg, világos árnyalatait válasszuk.

 

A citromsárga

vidám és energikus szín, boldogságot, optimizmust sugall. Növeli a szteroid hormon termelődését, csökkenti a depressziót, fokozza a szellemi aktivitást, erősíti a gyomrot. Elősegíti a kommunikációt, beindítja a kreativitást, inspirál, hatással van a logikus gondolkodásra.

 

Stresszes munkát végzőknek azonban nem ajánlott, hiszen ez a maga is erős ingerekkel bíró szín nem hoz megnyugvást, számukra inkább idegességet, szorongást okoz. A csecsemők is többet sírnak sárga szobában.  

 

Konyhába ajánlott, ahol eszünk és alkotunk – főzünk, mindkettő fontos, vidám része az éltetnek. Az étkezőben és a fürdőszobában is jó választás lehet. A kis tereknek fényt ad, hívogatóbbá varázsolja. Hálószobákba nem ajánlott, túl vibráló.

 

A narancssárga

színt azok kedvelik, akik mókásak, ambiciózusak, és szeretik a figyelmet magukra irányítani. A narancssárga mellett nem lehet észrevétlenül elmenni, valaki vagy nagyon szereti, vagy utálja.

 

Vidám, meleg szín, a pozitív gondolatok áramlását segíti elő, a gyász feldolgozásában, a továbblépésben, a traumák leküzdésében fontos szerepet kaphat. Emellett az emésztésnek is jót tesz, a hasznos tápanyagok felszívódását segíti.

 

Közösségi terekben, étkezőkben használatos, étvágynövelő hatása van, és a szocializációt is segíti. Nagy felületen nem javasolt, hosszútávon önelégültséget okoz. Hálószobába vagy nappaliba sem ajánlott szín, de ahol levezethetjük a mindennapi stresszt, például az edző-szobákban tökéletes választás, megadja a kellő lelkesedést.

 

A piros

a szerelem, szenvedély színe, amely a szexuális életet felpezsdíti. A piros színt kedvelők szeretik az izgalmat, és megkövetelik a figyelmet maguknak. Fülledt hangulatot kölcsönöz.

 

A pirosnak pulzusemelő hatása van, növeli a légzés és szívverésszámot is, így a magas vérnyomásúaknak, szívproblémákkal rendelkezőknek jobb elkerülni.  Növeli az önbizalmat, a kezdeményezőképességre is jótékony hatású.

 

Adrenalint szabadít fel a szervezetünkben, így kreatívvá tesz, inspirációt ad. Érdemes a vörös kiegészítőket egy nyugodt hatású kékkel vagy zölddel társítani, hisz a túl sok vörös, akárcsak a bikáknál, egy hirtelen haragú emberre is negatív hatással van.

 

A nyugodt alvás érdekében hálószobába nem ajánlott a vibráló piros, de nappaliban vagy étkezőben összehozza az embereket, beszélgetésre ösztönzi őket. A bejáratnál erős első benyomást ad. Sötétebb árnyalatai gazdag, elegáns megjelenést tükröznek.

 

Semleges színek

 

A világosszürke

a tiszta fehér és a domináns fekete között áll, az értelem és a bölcsesség színe, ezüstös árnyalatai eleganciát, méltóságot fejeznek ki. Sötét árnyalatai azonban nyomasztóan, depresszíven hatnak. Ráadásul a szürke semmittevésre ösztönöz, unalmat, kényelmet, céltalanságot sugároz, sőt, aki hajlamos rá, azt még elhízáshoz is vezetheti. 

 

Bármelyik helyiségben ajánlott, de csak egyéb színekkel társítva.

 

A barna

szín az anyaságot, a természetességet szimbolizálja, a gondoskodás színeként is ismert. Stabilitást jelent, megbízhatóságot sugall.  A sötétbarnát azonban érdemes elkerülni, nagy felületen depresszív hatást érünk el vele.

 

Világosabb árnyalata, mint a tejeskávé vagy a karamell kellemes, természetes és semleges, így bármelyik szobában alkalmazható, még a babaszobákban is kedvelt szín.

 

A fehér

klasszikus szín, a tisztaság, az ártatlanság kifejezője. Világosságot ad a térnek, ami nagyobbnak tűnik tőle. Kellemes nézni, nem ad plusz vizuális terhet a szemünknek. Azonban az erős fénnyel vigyázni kell, mert zavaró lehet, ahogy a fal visszaveri.

 

Ez a szín arra késztet, hogy rendben tartsuk a környezetünket, a problémamegoldó képességre is előnyösen hat.

 

Akárcsak a hálószobában, mindenhol jól mutat. Fehér falakat bátran alkalmazhatunk, mivel így nagyobbnak látszik a tér.

 

A fekete

nagyon trendi mostanság, erőt, eleganciát és tekintélyt sugároz, erőteljes személyiségre utal. Sokféle érzelmet tud kiváltani, valakinél nyugodtságot, másoknál félelmet, agressziót.

 

Az összes falat nem érdemes egy helyiségben sem feketére festeni, de kis mennyiségben bárhol használható, hisz mélységet ad a térnek, és kiemeli a többi színt. 

Azonban meg kell előtte győződni arról, hogy elegendő természetes fény jut-e a helyiségbe, különben túl sötétnek hatna, mely szintén depresszív hatású.

 

A rózsaszín

romantikus szín, energikus, vidám, izgalmas. Az élénk rózsaszín a piroshoz hasonlóan pulzus és vérnyomásnövelő, halvány árnyalatai azonban nyugtatóan hatnak.

 

Kislányos volta miatt komolytalannak tűnhet, így közös helyiségekben nem szokták használni.

 

Bármelyik színt is kedveljük, és személyiségünkhöz bármelyik illik, alkalmazzuk bátran, de okosan, kiegészítőkben, vagy vegyítve más színekkel. Alkossuk meg álmaink színes birodalmát, mely nem csak esztétikus, de életünkre is jótékony hatással bír.

 

 

Szerző: Hegyi Sarolta

Fotó: pixabay.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: