Wellness
Frissítve: 2017.01.11.

Shiatsu masszázs

A shiatsu japán eredetű gyógymód, amely szó szerint ujjnyomást jelent, s masszázs közben a terapeuta ujjai ritmikus, ütemes nyomást végeznek akupunktúrás pontokon. Ez a masszázsforma nagyszerűen feltölt energiával, és segít visszaállítani a szervezet egyensúlyát.
Shiatsu masszázs

Hogyan működik a shiatsu masszázs?

 
Akárcsak az akupunktúra, a shiatsu is a hagyományos keleti orvoslás holisztikus szemléletén alapszik. Kiindulópontja, hogy a természetes energiaáramlásban bekövetkezett egyenetlenségek okozzák a betegségeket, így a gyógyításnak az egyensúly helyreállítását kell megcéloznia.
 
A shiatsu terapeuta az ujjaival és tenyerével gyakorol nyomást a meridiánnak nevezett energiaösvényekre a testen, ezzel állítva helyre az energiaáramlást. Minden pontot kettő-nyolc másodpercig tart nyomás alatt. A masszázs nagyon relaxáló, és általában közben s utána sem jár semmilyen fájdalommal.
 
A tudományos magyarázat szerint a shiatsu úgy működik, hogy megnyugtatja a túl aktív szimpatikus idegrendszert, növeli a keringést, s megszabadítja a kötött izmokat a feszültségtől, mindezek által pedig oldja a stresszt.
 

Milyen érzés a shiatsu masszázs?

 
Mivel célzott meridián pontokra irányul a ritmikus mozgás, sokkal lokalizáltabb az érzés, mint a hagyományos svéd masszázs és altípusai esetében. Némely nyomáspontok érzékenyebbek lehetnek, ezt sokan jóleső fájdalomként írják le. Ha azonban kellemetlen érzést vagy fájdalmat tapasztalsz, azt jelezd a terapeutának, így hozzád tudja igazítani a nyomáserősséget. A legtöbb ember képes teljesen ellazulni és kellemesen relaxálni e masszázs közben.
 

Mi történik egy tipikus kezelésen?

 
A kezelést egy alacsony masszázsasztalon vagy a talajon végzik. A masszázs más formáival ellentétben a shiatsunál nem használnak olajat, krémet, így a legtöbbször teljesen felöltözve marad a vendég. Ám fontos, hogy a ruha kényelmes legyen, sokszor erre fel is hívják a figyelmet, s a legtöbben kifejezetten kényelmes öltözéket visznek magukkal, amelybe a masszázs előtt átöltöznek.
 

Mire jó a shiatsu masszázs?

 
A következő állapotokra gyakorolhat kimondottan jótékony hatást e masszázstípus:
 
:: hátfájdalom enyhítése
:: fejfájás mérséklése
:: idegesség, stressz csökkentése
:: premenstuációs szindróma enyhítése
:: alvászavar
:: sérülésből való felépülés
:: arthritis okozta fájdalom enyhítése
:: nyak- és vállfájdalom mérséklése
:: emésztés javítása
:: székrekedés enyhítése
 

Kinek nem ajánlott?

 
Lásd svéd masszázs
 

A legfontosabb tippek

 
Lásd svéd masszázs
Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: