Szépség
Frissítve: 2017.08.28.

5 dolog, amit nem tudtál a rúzsról

Túlélt háborúkat, válságokat és tragédiákat, népszerűsége töretlen. Van azonban néhány dolog, ami kevéssé köztudott a rúzsokról. És amit lehet, sokan nem is szeretnének megtudni… 

Mit kell tudnod a rúzsról

Egy női táskában átlagosan hét különböző rúzs és ajakápoló található. Holly Golightly (Audrey Hepburn) az Álom luxuskivitelben című filmben úgy nyilatkozott, egy rendes lány nem hallgathat rossz híreket rúzs nélkül. Liz Taylor pedig azt állította, tölt magának egy italt, felteszi a rúzsát és összeszedi magát – így birkózik meg a nehézségekkel. De hogyan is tett szert ez a sminkeszköz ekkora népszerűségre és milyen hatással volt és van az életünkre? Meglepő tények következnek.

 

1. Eredetileg a ledér nők szimbóluma volt

 

Leginkább a Pretty Woman-beli Julia Robertshez hasonló foglalkozást űzőké. A sötét középkorban a rúzs viselése nyilvánvaló jelzése volt annak, hogy az illető hölgy prostituált vagy legalábbis szabados erkölcsű. A második világháború előtt és idején azonban az erősen vörösre rúzsozott száj a határozott, erős akaratú nő szimbólumává vált.

 

2. Válóoknak számított

 

Míg az 1600-as években I. Erzsébet angol királynő maga is vérvörösre színezte a száját, addig az 1700-as években már a sminkelést az ördög művének tartották  A brit parlament arra a döntésre jutott, hogy a férj ténylegesen felmondhatja a házasságát, ha bebizonyosodik, hogy a felesége annak idején rúzst viselve csábította el.

 

3. Hatalmas figyelemfelkeltő ereje van

 

A Manchesteri Egyetem egy sminkkel kapcsolatos vizsgálatából kiderült, hogy a férfiak átlagosan 5.1 másodperccel tovább felejtették a szemüket azokon a nőkön, akik vörös rúzst viseltek, azokhoz képest, akik egyáltalán nem voltak kirúzsozva.

 

4. Hogy miből készül, azt jobb nem tudni…

 

A pigment, amelyet a piros rúzsokban használnak, sokszor bogarakból készül. A bíbortetűt, más néven bíborbogarat, különösen a nőstényt használják e célra, szabályosan összetörik, hogy kinyerjék belőle a rúzs élénk színéhez szükséges alapanyagot. Az összetevők listáján a carmine red felirattal szokták jelölni ezt a színezéket.

 

E bogarakat az aztékok is használták már ruhanemű színezésére, s egyébiránt ma ételszínezéket is készítenek belőle – sokak szerint még mindig kevésbé ártalmas az egészségre, mint a helyettesítésére szolgáló fém- és olajszármazékokat tartalmazó összetevők.

 

A csillogóan fényes rúzsok közül pedig sok halpikkely származékot tartalmaz, ami gyönyörű fénnyel csillogva tükröződik az ajkadon.

 

Tudvalevő, hogy számos rúzsmárka alkalmaz ólmot, alumíniumot, krómot vagy mangánércet is, bár olyan kis mennyiségben, hogy nem okozhatnak az egészségre káros hatást.

 

5. Igen, végül megeszed

 

Az első, a töltényhüvely alakja által ihletett kompakt rúzs 1915-ben jelent meg a piacon, az első tartós rúzs pedig 1927-ben, de be is tiltottak, mert annyira tartós volt, hogy nem lehetett eltávolítani. Azóta sokat fejlődött ezen kozmetikai iparág, de akárhogy is… minden alkalommal, amikor rúzst viselsz, kis adagokban lenyeled az evés-ivás, ajkad megnyalása vagy csókolózás során. Így átlagosan életed során mintegy 3 kiló rúzst eszel meg.

 

Fotó: shutterstock.com

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: