Étrend
Frissítve: 2016.02.20.

Így reggelizz helyesen. Egészséges és segíti a fogyást is

A reggelit vétek kihagyni: felgyorsítja az anyagcserét, és nem fog délben iszonyúan korogni a gyomrod, ha csúszik egy kicsit az ebédidő. Ám egyáltalán nem mindegy, miből áll az a reggeli, és hogyan állítod össze.

Ilyen az egészséges reggeli.

Még ha oda is figyelsz arra, hogy egészséges alapanyagokból álljon a reggelid, amelyek beilleszthetők a fogyást segítő étrendedbe: például pirítóst eszel zöldségekkel, nem-agyoncukrozott müzlit vagy gabonát, esetleg gyümölcsöt, ez még önmagában nem fedezi a reggeli energiaszükségleted, és nem is segít a súlycsökkentésben.

 

Táplálkozástudományi szakemberek arra hívják fel a figyelmet, mi a mai egészségtudatos diétázók legnagyobb hibája: a legtöbb esetben az, hogy nem figyelnek az egyes tápanyagok helyes arányára.

 

Azt gondolván, hogy a tojás, a tej, a sajt hizlal (kétségbe vonható), a szalámi, kolbász és más felvágottak pedig egészségtelenek (korántsem bizonyított), egyszerűen elhagyják a fehérjét a reggeliből.

 

Holott, nagyon fontos részét kellene képeznie a proteinnek az étkezésünkben. Ideális esetben a reggelink úgy nézne ki, hogy a tányér felét foglalják el a zöldségek vagy gyümölcsök, negyedét a teljes kiőrlésű gabonát is tartalmazó kenyér, egyéb pékáru, gabonapehely, s a fennmaradó negyedét a fehérje.

 

A kefír, a natúr joghurt, a sovány túró vagy a sovány sajtok például bármilyen alacsony kalóriatartalmú étrendbe beilleszthetők. De például egy kis szeletke lazac vagy saját készítésű tonhalas szendvicskrém is kerülhet a reggeli pirítósunkra. Vagy akár növényi alapú fehérje: bab vagy más hüvelyesek, dió vagy egyéb magvak. A lényeg, hogy ne hagyjuk el a reggeli fehérjét sem. Ez ugyanis segít abban, hogy a későbbi éhségérzetünket is kordában tartsa.

 

Ellenkező esetben, ha a reggelink csak szénhidrátból áll, ebédidőre már farkaséhesek leszünk. S ha kopog a szemünk az éhségtől, hajlamosak vagyunk magasabb kalóriájú ételeket választani.

 

Később a nap folyamán pótolni is elég nehéz a reggeliből kimaradt fehérjét. Egyszerre a szervezetünk mintegy 30 grammnyi fehérjét képes hasznosítani, s a legtöbb nő napi proteinszükséglete kb. 80 és 100 gramm között mozog. Ezt természetesen egyéni tényezők is befolyásolják, például a testsúlyunk vagy a napi aktivitás szintje. Mindenesetre, ha a reggeli fehérje kimarad, kb. háromszor kellene még a nap folyamán proteint tartalmazó ételt fogyasztanunk, hogy bepótoljuk a kimaradást. Sokkal jobban tesszük, ha nem felejtjük ki a reggelinkből sem.

Következő oldal 1
Betöltés...
(5)
Pozitív értékelés (5) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: