Szépség
Frissítve: 2017.07.11.

10 dolog, amitől ráncos leszel

A ráncok az élet velejárói. És bár idővel számítunk a megjelenésükre - hatékony eszközökkel kevesebbnek és halványabbnak is mutathatjuk őket, s egy-két fortélyt is bevethetünk a megelőzésük érdekében is. Különösen, hogy kialakulásuk némely okának semmi köze sincs az idő múlásához. Íme, a lista a legrosszabb életmódbeli szokásokról, amelyektől ráncos leszel. 

 

Mitől leszel ráncos

Nem megfelelő étrend

 

Ha szeretnéd megőrizni bőröd fiatalos szépségét, vedd komolyan a mondást: az vagy, amit megeszel.

 

A túl sok cukor és a magas glikémiás indexű ételek ugyanis nemcsak a súlyodra hatnak negatívan, de idősebbnek is mutathatnak a korodnál. A cukormolekulák hozzátapadnak a fehérjékhez a bőrben (így a feszességéért felelős kollagénhez is), és merevvé teszik, eltorzítják azokat. Emiatt pedig kevésbé lesz rugalmas a bőr és az arckontúrok, felpuffad az arcod és finom ráncok jelennek meg rajta. Ezenfelül a finomított cukor és a többi egyszerű szénhidrát gyulladást is okozhat testszerte azáltal, hogy hirtelen a magasba repíti az inzulinszinted.

 

A gyulladás olyan enzimeket termel, amelyek lebontják a kollagént és az elasztint (szintén a bőr rugalmasságát adó fehérje), ami a bőr megereszkedéséhez és ráncok kialakulásához vezet. Vagyis, ha rendesen lecsökkented ezen típusú szénhidrátok fogyasztását, azt biztosan meghálálja majd a bőröd.

 

Sok alkohol

 

Az alkohol szárítja a bőrt, ezért egy italozós estét követően másnap reggel sokkal fáradtabbnak és fakóbbnak látszik a bőröd. Idővel pedig nemcsak frissességéből és teltségéből, de a rendszeres dehidratáltságból fakadóan rugalmasságából is veszít, illetve ráncok jelennek meg rajta. Emellett az alkohol nagyban csökkenti az A-vitamin szintet, amely vitamin nagyon fontos antioxidáns a bőr számára, és nagy szerepet játszik az új sejtek képződésében, illetve a kollagéntermelésben.

 

A megfelelő kollagénszint pedig a szép, feszes, fiatalos bőr záloga.

 

Dohányzás

 

Az egyik legáltalánosabb oka a ráncok kialakulásának, az idő előtti ráncokénak is… ezt ikerkísérletek is bizonyítják (több évig tartó kontroll során megfigyelték, hogy amelyik testvér nem dohányzott, sokkal szebb bőrrel büszkélkedhetett). Már csak ezért is itt az ideje letenned a cigarettát, hogy elfelejthesd a korai ráncokat.

 

Rágógumi

 

Az állandó rágógumizás is ráncokat okozhat a száj környékén, a folyamatos csücsörítő mozgás miatt. Ezért érdemes gyorsan leszokni róla a bőröd szépsége érdekében. Vagy legalább is ésszerűen korlátozni e szokásodat. Ha napi szokássá válik, hamar jelentkezhet a mellékhatása…

 

 

Ivás műanyag palackból

 

Igyál minél több vizet, és a bőröd meghálálja – de nem mindegy, miből fogyasztod el az elegendő napi vízmennyiséget. A műanyagpalack, bár kétségkívül a legkényelmesebb, mégis – a ráncok szempontjából – a legkedvezőtlenebb megoldás.

 

A folyamatos ajakbiggyesztés finom ráncokat hoz létre a szád körül, illetve mélyíti a már meglévő ráncokat. Ezért, ha otthon vagy, töltsd ki egy pohárba a vizet, útközben pedig használj olyan kulacsot, amelyből beleöntheted a szádba a folyadékot ahelyett, hogy kiszívni kellene belőle. Ezzel megkíméled magad a fölösleges csücsörítéstől, ajakbiggyesztéstől, és így a ráncoktól is.

 

Sminkben alvás

 

Ha lefekvés előtt nem mosod le a sminket, azzal közvetlenül hozzájárulsz a ráncok kialakulásához. A smink és a rajta megtapadó környezeti szennyeződések, amelyek napközben rárakódnak a bőrödre, éjszaka beszivárognak a pórusaidba, és károsítják a kollagént és elasztint, meggyorsítva az öregedési folyamatot, és szarkalábakat, ráncokat okozva a bőrön. Ezért tisztítsd le mindig a bőröd, és a legszebb eredmény érdekében hidratáld is, mielőtt ágyba bújsz.

 

Pattanásnyomkodás

 

Felejtsd el az idegesítő kis pattanások, mitesszerek konstans nyomkodását. Hagyd, hogy maguktól megnyíljanak, illetve használj természetes hatóanyagokat tartalmazó készítményeket az eltüntetésükhöz. Mert minden egyes alkalommal, amikor nyúzod-nyomkodod a bőröd, kárt okozol és irritációt, ami hegeket és ráncokat hagyhat maga után.

 

Bőrfeszítés sminkelés közben

 

Sokan alkalmazzák ezt a módszert, hogy pontosabban fel tudják vinni a sminket, ám a nyomkodáshoz hasonló hatása miatt ez is ráncok kialakulásához vezethet. Ezért ne húzogasd a szemhéjad és ne feszítsd meg az arcod csücsörítve, amikor ceruzával, tussal kihúzod a szemed, illetve ne csíptesd a szemhéjad, amikor a szempilláid spirálozod. Próbáld meg inkább ellazítani a szemhéjad, spirálozásnál pedig finoman, nagyokat pislogva vidd fel a festéket.

 

A napvédő hanyagolása

 

Sokan és sokszor felhívják rá a figyelmet, hogy ha kimegyünk a napsütésbe, mindig óvjuk a bőrünket fényvédő krémmel. De ugye a lustaság nagy úr… Tudni kell azonban, hogy már néhány perc erős napsugárzás is kollagén lebontásához vezet, így pedig ráncok, szarkalábak kialakulását segíti elő. Ezért a legjobb, amit tehetünk, ha legalább 30 SPF faktoros napvédőt használva óvjuk a bőrünket.

 

Párnán alvás

 

Ha az arcodon fekve alszol, a párna is felelős lehet ráncok megjelenéséért. Egy hozzáértő ráadásul még azt is meg tudja állapítani egy alapos szemlélődést követően és az orcán futó, finom függőleges vonalak alapján, hogy az arcod melyik oldalán szoktál aludni… Ilyenkor ugyanis a bőröd a párna anyagához nyomod, amitől ráncosodik. Biztosan ébredtél már a párna nyomaival az arcodon, ez pedig hosszú távon ráncokat hoz létre a bőrön.

 

A megoldás, ha olyan párnahuzatot választasz, ami nagyon finom anyagú, nagyon puha és csúszós, mint például a selyem vagy a szatén, de megpróbálhatsz a hátadon fekve aludni. Utóbbihoz nem könnyű hozzászokni, de hidd el, más sokaknak sikerült…

 

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: