Szépség
Frissítve: 2017.12.02.

Minden, amit a fésűkről tudni érdemes

A fésű a hajápolás legfontosabb kelléke, hiszen több százezerszer szántjuk vele végig a hajunkat életünk során. Így egyáltalán nem mindegy, hogy milyen fésűt használunk. Vagy hajkefét inkább?

A kérdés nem véletlen. Sokan nem tesznek különbséget a fésűk és a kefék között, pedig egészen más alkalommal és más céllal kell őket használni. A legnagyobb különbség a haj- és körkefék, valamint a fésűk között van. Előbbieket főként hajszárításkor, utóbbiakat inkább bontásra, frizurakészítésre használhatjuk – mondja Lafferton Annamária, az elrontott frizurák helyrehozásának szakértője.

 

A fésűknek három fő típusa van: a ritka fogú, a sűrű fogú, valamint a stíl fésű. Ezekkel otthon a hajszárítástól a frizurakészítésen át a reggeli készülődésig szinte mindent lebonyolíthatunk.

 

Mikor melyik típust válasszuk?

 

Lafferton Annamária szerint ritka fogú fésűt hajmosás előtt és után is használhatunk, ezzel tudjuk kibontani a kisebb-nagyobb gubancokat, összecsomósodott hajvégeket. Akkor is ezt a fésűt ajánlatos használnunk, ha az ápolás során szeretnénk alaposan felvinni, eloszlatni a balzsamot, pakolást.  

 

A stíl fésű komolyabb frizurák elkészítéséhez ideális, főleg tupírozáshoz, hajtincsek leválasztásához. A sűrű fogú fésű ugyancsak megfelel frizurakészítéshez, főleg ha szeretnénk simára fésülni a hajunkat. De a beállított tincsek rögzítésére, tupírozás után a fedőtincs kisimítására is alkalmas.

 

A fésűválasztást a hajtípusunk is befolyásolja: itt az a fő szabály, hogy minél vékonyabb szálú a hajunk, annál sűrűbb fogazatú fésűt érdemes használnunk.

 

Milyen anyagú fésűt válasszunk?

 

Az otthoni fésűnek általában sztenderd méretű a fogazata. Bár sem a rövid, sem a hosszú fogak nem veszélyesek, a gyenge fésűk károsíthatják a szálakat, beletörhetnek a tincsekbe – figyelmeztet a szakértő.

 

Stíl fésű esetében választhatjuk a klasszikus műanyagot, de használatakor számítanunk kell, annak elektrosztatikus feltöltődésére. A többi fésűtípusnál azonban a műanyag nem ideális választás. A ritka és a sűrű fogú fésű esetében egyaránt érdemes karbon, vagy csont anyagú eszközt vásárolnunk, azok ugyanis kellően masszívak ahhoz, hogy még a hosszú, gubancos hajba se törjenek bele.

 

Szabad nedvesen hajat fésülni?

 

A vizes haj sérülékenyebb, megnyúlhat, megtörhet, ha nem vagyunk kellően elővigyázatosak. Gyakori tévhit, hogy nedvesen nem szabad a hajat kibontani, holott a göndör hajat például csak így szabad fésülni. De mindig csak a balzsam használata után, lehetőleg a fésülést elősegítő, öblítést nem igénylő termékek használatát követően bontsuk ki a nedves hajat.

 

Fontos, hogy mindig alulról felfelé, minden tincset óvatosan lefogva haladjunk a bontással. Ha túl sok hajat fogunk össze, esetleg tépjük a szálakat türelmetlenségünkben, akkor könnyen kárt tehetünk a hajszálainkban. Nagyon lényeges tehát a körültekintő fésülködés, különösképpen, ha a hajunk egyébként is gyengébb, sérülékenyebb – tanácsolja Lafferton Annamária.

 

Mindennapos hajápolás

 

A haj kibontása után érdemes elővenni a hajhosszunkhoz, hajtípusunkhoz leginkább megfelelő haj- vagy körkefét, ugyanis fésűvel nem lehet szépen beszárítani a frizurát. De legyünk nagyon óvatosak, nehogy megégethessük a hajszálainkat.

 

A reggeli fésülködéshez ideális a fésű, de persze vannak, akik jobban kedvelik a párnás hajkeféket.

 

A göndör hajat csak és kizárólag nedvesen bontsuk ki ritka fogú fésűvel, és szárazon már egyáltalán ne fésüljük, mert tönkretesszük a frizurát.

 

A fésűk és kefék tisztítása

 

Lafferton Annamária felhívja a figyelmet arra, hogy a fésűket éppúgy fontos tisztán tartani, ahogy a sminkecseteket, sokan mégsem fordítanak kellő figyelmet erre. Nagyon fontos a rendszeres fertőtlenítés is, ha erőteljesen zsírosodik vagy korpásodik a haj. Ilyenkor célszerű minden nap megtisztítani a fésűket, különben minden egyes fésülködés során újra és újra tönkretehetjük frizuránkat.

 

A fésűket, keféket lemoshatjuk samponnal, fertőtlenítőszerrel, de ügyeljünk nagyon az alapos öblítésre. Általában elegendő hetente egy alkalommal sort keríteni a tisztításra, de fontos, hogy hagyjunk időt a száradásra is, mert a nedvesen hagyott kefék könnyen bedohosodhatnak, rossz esetben penészesedhetnek.

 

F. Z.

Illusztrációk: Lafferton.hu

Következő oldal 1
Betöltés...
(1)
Pozitív értékelés (1) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: