Lélek
Frissítve: 2015.12.24.

Miért nézzük meg minden karácsonykor az Igazából szerelmet?

A Reszkessetek, betörőket… Bridget Jones naplóját… Miért nézzük meg újra (és újra, aztán újra) kedvenc sorozatunk epizódjait? Még akkor is, mikor már betéve tudjuk a film vagy sorozat teljes szövegét? Íme, a tudományos magyarázat.

Neel Burton pszichológus szerint, aki az érzelmek lélektanáról könyvet is írt, ahhoz, hogy mozifilmek és sorozatok bekerülhessenek az újra és újrajátszási listánkba és kiütéses győzelmet arassanak az új filmes élmények felett, egy fontos dolog szükséges: az, hogy nosztalgiát ébresszenek bennünk. Vagyis nyugalommal és a komfort érzetével töltsenek el bennünket, illetve perspektívát nyújtsanak számunkra.

 

A nosztalgia segítségével ugyanis olyan környezetbe csöppenhetünk, olyan iránymutatást kaphatunk, amely emlékeztet és megerősít bennünket abban, hogy az életünk mégsem annyira banális, mint amennyire az adott pillanatban éppen látszik: voltak a múltban, és előreláthatóan a jövőben is várnak ránk jelentőségteljes események és élmények -

 

  • mindehhez aztán – észrevétlenül – hozzákapcsolódik az ismerősség élménye: minél többször nézünk meg valamit, annál ismerősebbé válik, ami pedig szintén jó érzéssel tölt el bennünket.

 

Gondoljunk csak arra, hogy gyakran ismételjük azokat a dolgokat, amelyeket szeretünk: hogy mennyire szívesen hallgatjuk meg az aktuális kedvenc dalunkat folyamatosan ismételve a lejátszási listánkban. Aztán gondoljunk bele, hogy ez fordítva is működik: minél többször hallunk egy dalt, annál valószínűbb, hogy rövid idő múlva a fülünkbe mászik…

 

A nosztalgia hatására jobban érezzük magunkat, és vizsgálati eredmények igazolják, hogy optimistábban is tekintünk a jövőbe, s képesek vagyunk jobban megküzdeni a magány érzetével és a depresszióval. Szóval, újranézésre fel!

 

Fotó: Universal

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: