Szépség
Frissítve: 2016.04.24.

Mennyit kell fogynod, hogy valóban vonzóbb legyél?

Fogytál két kilót és senki nem veszi észre, vagy már háromnál tartasz, de semmi reakció? Mennyit kell fogynod, mekkora súlyt kell veszítened, hogy ránézésre is jobban nézz ki? Íme, a tudományos válasz.

Szépség és fogyás.

Ha valaki arcát szépnek és vonzónak tartjuk, azt általában ránézésre döntjük el. Az interneten is. Csak ott már nem tudjuk, mennyi a szerepe  a photoshopnak… Ám a tudósok most kísérletekkel megvizsgálták, miért és hogyan tartjuk vonzónak valaki arcát, attól függően, hogy mennyi a plusz súly  - az alakján.

 

A tudósok alapfeltevése roppant egyszerű volt: ha valakinek ránézésre teltebb az arca, feltehetően több a túlsúly is rajta.

 

A torontói egyetem kutatói 20 és 40 év közötti nőket és férfiakat fényképeztek le, semleges arckifejezéssel és hátrasimított, hátratűzött hajjal.

 

Ezután egy digitális program és a photoshop segítségével fokozatosan módosították az arcokat, méghozzá úgy, mintha növekedett volna a testtömeg indexük (BMI). Aztán független kísérleti alanyokkal ítéltették meg a különböző testömegindexekhez tartozó arcokat és fázisokat.

 

A kísérleti megfigyelések eredményét a Social Psychological and Personality Science folyóiratban tették közzé.

 

E szerint a nőknek kevesebb súlyt kell veszíteniük, mint a férfiaknak ahhoz, hogy ránézésre is vonzóbbak legyenek, s ez tükröződjön az arcukon is.

 

Átlagosan elegendő 3,5 - 4 kilót fogyniuk, s máris látható az eredménye. De ez csak az első fázis. Hogy valóban ne csak lássék a súlyvesztés, de vonzóbbnak is tűnjenek, ennek a kétszeresét, vagyis 7-8 kilót kell fogyniuk. Mindez az átlagos magasságú és eredetileg átlagos súlyú nőkre igaz.

 

Ha ez megnyugtató, – kinek is? – a férfiaknak többet kell tenniük és szenvedniük. Egy átlagos férfinak ennél jóval többet, 9-10 kilót kell fogynia, ha vonzóbbnak akar látszani.  

 

Nos?

 

Itt az igazság: az a két kiló plusz, vagy két kiló mínusz, amiért annyit aggódsz, úgy tűnik, csak a jéghegy csúcsa…

Következő oldal 1
Betöltés...
(4)
Pozitív értékelés (4) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: