Étrend
Frissítve: 2017.08.22.

Megbukott a mediterrán étrend?

A mediterrán étrend csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát. Jelenleg viszont csak azok érezhetik a jótékony hatását, akik magas jövedelemmel rendelkeznek,  magasan kvalifikáltak, vagy mindkettő – publikálta az International Journal of Epidemiology egy új kutatás eredményeit.

A mediterrán étrend alapkövei az olyan növényi eredetű táplálék, mint pl. a zöldségek, a magvak, gyümölcsök, teljes értékű gabonák, valamint a halak és a szárnyas húsok. Az étrend ezeken felül javasolja a vörös húsok visszaszorítását, a vaj lecserélését olívaolajra, illetve a testmozgást. Az étrend a mérsékelt vörösbor fogyasztását is támogatja, aminek már korábban is kimutatták szívvédő hatásait.

 

Marialaura Bonaccio, az IRCCS olasz klinikai kutatóintézetben folytatott kutatás vezető szerzője szerint az eltérő jövedelemmel rendelkező emberek eltérően jótékony hatást tapasztalhatnak ugyanazt az étrendet követve, és ez igaz lehet számos más étrendre is, nem csak a mediterránra.

 

Hogy miért? Azért, mert a különböző diéták a mennyiségekre helyezik a hangsúlyt, nem pedig a minőségre.

 

Számok az étrend mögött

 

Bonaccio és társszerzői random választottak ki 18.000 embert, 2005 márciusa és 2010 áprilisa között Molise régióból, Itália déli részén. A kutatócsoport a fizikai aktivitás, a BMI (testtömeg-index), a dohányzás és az egészségügyi kórtörténet paramétereit vizsgálta, beleértve a keringési megbetegedéseket, cukorbetegséget és a rákot is. Az adatok minden kísérletben résztvevőnél tartalmazták a végzettséget, a havi jövedelmet és a kapcsolati állapotot is.

 

A kutatók azt is megfigyelték, hogy a résztvevők a Mediterrán Étrend Skála (MDS) szerint mennyire változatos gyümölcsöket, zöldségeket fogyasztottak, illetve milyen arányban ettek húst vagy halat. Osztályozták a különböző főzéstechnikai eljárásokat is, hogy az egészségesebbnek számító főzést és párolást, vagy a kevéssé annak mondható sütést, pörkölést alkalmazzák-e. A zöldségeket felosztották bio-, illetve nem biogazdálkodásból származókra, a gabonákat aszerint, hogy teljes kiőrlésűek vagy finoman őröltek.

 

Az első, 4 éves követési időszak után, a teljes létszámot tekintve 5256 keringési megbetegedést regisztráltak, beleértve olyan betegségeket, mint a szívinfarktus, a szív-koszorúér betegségei vagy a stroke.

 

Az adatokat tanulmányozva úgy találták, hogy a mediterrán étrend valóban csökkenti a keringési megbetegedéseket, de ez csak egy bizonyos rétegre értendő. A magasan iskolázottakra vagy a magas jövedelemmel rendelkezőkre.

 

A kutató szerint a szívre kifejtett jótékony hatások csak a magas szocioökonómiai csoportokba tartozókra jellemzőek, még akkor is, ha az étrendjük más csoportokkal is megegyezést mutatott. Semmilyen pozitív hatás megjelenését nem tapasztalták az alacsonyan iskolázottak és a szerény jövedelemmel rendelkezők között.

 

Minőségi kérdések a táplálkozásban

 

Meglepődve az eredményeken a kutatók még jobban beleásták magukat a részletekbe, hogy magyarázatot találjanak a különbségekre. Úgy találták, a hátrányosabb csoporthoz képest a magasabb szocioökonómiai státusszal rendelkezők sokkal sűrűbben fogyasztanak halat. Az étrend betartása mellett a legelőnyösebb helyzetben lévő csoport tagjai nagyobb mértékben fogyasztottak biogazdálkodásból származó, nagyon jó minőségű zöldséget és teljes kiőrlésű gabonát is.

 

Vegyünk egy konkrét példát, magyarázta a kutató. Van két emberünk, akik ugyanolyan pontszámot értek el, a Mediterrán Étrend Skálán. Ugyanannyi zöldséget, halat, olivaolajat stb. esznek mind a ketten, mindennap. Habár a mennyiségek ugyanazok, mégis az ételek minőségében lehet különbség, mondjuk például az olívaolajéban.

 

Elég valószínű, hogy nem ugyanolyan értékes hozzávalókkal rendelkezik az az extra szűz olívaolaj, amelynek üvege 2-3 euró, mint amelynek 10 euró az ára. A magasabb jövedelemmel rendelkezők feltehetően gyakrabban választják a drágábbat, mint az alacsonyabb jövedelműek.

 

Az árbéli különbségek minőségbeli különbségeket is jelenthetnek az egészséges összetevőket illetően, és ez hatással lehet az egyén későbbi egészségi állapotára is.

 

Ahogyan az ételt elkészítik vagy előkészítik, szintén oka lehet az eltérő helyzetű csoportok közötti különbségeknek. Ám valószínű, hogy az elkészítés módja csak másodlagosan lehet felelőse a keringési betegségek rizikójában tapasztalható eltéréseknek.        


Kuris Nikolett

Következő oldal 1
Betöltés...
(3)
Pozitív értékelés (3) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: