Wellness
Frissítve: 2015.12.22.

Három túlélő tipp karácsonyra, amire nem is gondoltál

Végre együtt a nagycsalád, micsoda boldogság! De egy idő után úgy érzed, mintha közéjük ragadtál volna. És a feszültség lassan – mint a helyzet – fokozódik… Íme, erre figyelj, hogy ne kerülj a karácsony csapdájába.

Karácsonyi csapdák.

A karácsony az év legszebb időszaka. Meg a legrosszabb is, ha összejönnek a rég nem látott rokonok és mindenki bőszen azért küzd, hogy az ünnep boldog és tökéletes legyen. A házigazda tüsténkedik, sőt, mindenkit körülugrál, a vendégek egyik fele elterpeszkedve unatkozik, a másik fele párhuzamos házigazdaként sürög-forog, persze a maga esze járása és szokásai szerint. A gyerekek meg egykupacban ricsajoznak. Na, ebből fakad a családi boldogság káosza.

 

Mit lehet tenni, hogy a karácsony ne egy rettegett megpróbáltatás legyen, hanem ünnep maradjon? Íme, három aranyszabály a házigazda részére, amelyek segítségével el lehet kerülni a befurakodó rossz érzéseket.

 

1. Teremtsd meg a megfelelő teret!

 

Egy 55 négyzetméteres lakásba ne hívj meg, mondjuk 12 vendéget. Bár igaz, hogy sok jó ember kis helyen is elfér - de csak egy darabig.

 

Ha egy háromszemélyes kanapén négyen szoronganak, annak előbb-utóbb nem lesz jó vége, mindenki kényelmetlenül érzi magát, úgy érzi, megfosztották a személyes terétől, s ez bizony akaratlanul is belső feszültséget gerjeszt. És hirtelen máris kiújulnak  a rég elfelejtett vagy elnyomott sérelmek, a testvérek vitatkoznak, a szülők korholnak vagy békítenek, és a végén mindenki megharagszik… Na, ennyi, máris kész  baj.

 

  • A személyes tér biztosítása ünnepi zsúfoltság idején fontosabb, mint gondolnánk. Legyen mindenkinek a legnagyobb mozgástere, kényelmes és elegendő, sőt, legyen lehetősége kissé elvonulni is, kiszellőztetni a fejét, friss levegőt szívni… az ünnepi feszültséget oldani.

 

Tehát, soha se hívj több vendéget, mint amennyi nagyon kényelmesen elfér, ha amúgy kicsinek bizonyulna a tér, néhány kisebb bútor időlegesen bekerülhet a hálószobába…

 

Kis kompromisszum ez, de hatalmas haszonnal.

 

A friss levegő és a nyitott terek életet lehelnek az együttlétbe, a természetes fény javítja a hangulatot, és egy kis szerencsével a vendégekbe visszatér és állandósul az ellazító nyugalom.

 

2. Legyen kiszámítható az ünnep  

 

Amennyire csak lehetséges, tervezd meg az ünnepi együttlétet, hogy a vendégeid tudják, nagyjából mire számíthatnak. Persze, tartsd magad is az ütemhez.

 

Hidd el, ha a vendégeid nem tudnak semmit előre, például, hogy mikor lesz a közös séta, a vacsora, az ajándékozás, az - akár hiszed, akár nem - a lelkük mélyén némi szorongást vált ki. Épp akkorát, hogy egy kisebb vita vagy összezördülés táplálkozhasson belőle. Ha tudják, mire számíthatnak, képesek ahhoz igazítani a saját belső órájukat.

 

Mert nincs annál bosszantóbb, mint ha éppen terítnél, de az egyik kivonul a fürdőszobába sminket igazítani, a másik odakünn cigarettázik, a harmadik hatodszor hangoztatja, hogy farkaséhes, a gyerekek meg épp belejönnek a játékba… Mindezen gubancolódás elkerülhető egy hozzávetőlegesen pontos menetrenddel.

 

  • Ha házigazdaként mindet magadra vállalsz, magad is a feszültség forrása lehetsz. Engedd, ha segíteni akarnak neked.
     

Persze beszéljétek meg, ki terít, ki nyesi a fenyőfa alját, ki viszi el sétálni a gyerekeket. A vendégeid is jobban érzik magukat, ha segíthetnek, s nem csak ülnek és várnak némi bűntudattal. (Hát még ha házigazdaként a saját szerepedre rá is játszol… Ne tedd!)

 

3. Titkos Jézuska sokat segít

 

A karácsony bár egy felszabadult ünnep, ám elég nyomasztó a pénztárcának. A legokosabb, ha előre megegyeztek, a felnőttek nem ajándékozzák egymást, a gyerekek pedig egy meghatározott és betartott összegnek megfelelő ajándékot kapnak a rokonoktól.

 

Így nincs vetélkedés, nincs irigykedés, se szomorúság. A Titkos Jézuska például abban is segíthet, hogy a gyerekek csak az ajándékot kapják, de azt már nem tudják meg, hogy kinek a Jézuskája hozta…

 

(Fotó: pixabay.com)

Következő oldal 1
Betöltés...
(2)
Pozitív értékelés (2) Negatív értékelés (0)

Ez is érdekelhet: